Punca keputihan yang berlebihan semasa mengandung - GueSehat.com

Leukorrhea adalah istilah perubatan untuk keputihan yang dialami oleh banyak wanita semasa kehamilan. Keputihan normal yang dialami oleh wanita hamil berwarna putih dan mempunyai bau ringan, atau bahkan tidak berbau sama sekali. Keputihan biasanya dialami oleh wanita pada awal kehamilan, memasuki usia 13 minggu, dan pada awal trimester ke-2. Bilangannya juga dapat meningkat seiring dengan kehamilan yang semakin meningkat.

Apa yang Menyebabkan Leukorrhea?

Semasa mengandung, penghasilan hormon estrogen dalam badan anda meningkat. Ia juga meningkatkan aliran darah ke kawasan pelvis dan merangsang membran mukus badan. Inilah yang mencetuskan keputihan.

Yang Perlu Anda Ketahui

Leukorrhea mirip dengan keputihan yang selalu dialami oleh wanita pada umumnya, cuma ia lebih parah. Keputihan semasa kehamilan adalah perkara biasa, walaupun boleh menjadi tidak selesa. Fungsi keputihan ini adalah untuk melindungi saluran kelahiran bayi dari jangkitan dan menjaga keseimbangan bakteria yang sihat di dalam vagina.

Kadang-kadang keputihan yang anda alami boleh menjadi coklat atau merah jambu. Selagi anda tidak mengalami pendarahan berat, keputihan berwarna ini adalah gejala kehamilan yang normal, terutamanya selepas hubungan seks. Tetapi, jika keputihan anda berwarna kekuningan, kehijauan, dan bau busuk, lebih baik segera berjumpa doktor. Sebabnya, ciri-ciri ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami jangkitan faraj.

Baca juga: 7 Fakta Faraj yang Perlu Diketahui oleh Wanita

Apa nak buat?

  • Gunakan pembalut atau seluar dalam seluar dalam untuk menyerap pembuangan jika anda benar-benar tidak selesa. Namun, jangan gunakan tampon. Menjaga vagina anda bersih dan kering dapat membantu mencegah bau busuk.
  • Elakkan melakukan douching kerana boleh menyebabkan jangkitan faraj semasa kehamilan. Terutama sekali douching boleh meniup udara ke dalam faraj dan boleh membahayakan kehamilan anda.
  • Jangan gunakan tisu untuk membersihkan vagina secara berlebihan kerana boleh menyebabkan kerengsaan dan mengubah pH kawasan kemaluan anda.

Bilakah Memanggil Doktor?

Sekiranya cecair jernih dan putih yang keluar dari faraj sangat besar, sukar untuk membezakannya dari kebocoran cecair ketuban. Sekiranya anda mempunyai keraguan atau kebimbangan, segera hubungi doktor anda. Selain itu, sekiranya perkara berikut berlaku, anda juga harus segera menghubungi doktor anda:

  • Anda belum hamil 37 minggu, tetapi anda sudah mengalami keputihan yang meningkat dan berlebihan atau berbeza dari biasanya (seperti sangat berair, mengandungi darah segar, berwarna merah jambu, atau berwarna coklat tua). Ciri-ciri di atas boleh menjadi tanda kelahiran pramatang.
  • Ibu mempunyai keputihan yang tidak berbau tetapi menyebabkan rasa tidak selesa seperti sakit semasa kencing dan hubungan seksual, gatal-gatal, terbakar, atau jika vulva kelihatan merah. Ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami jangkitan yis vagina.
  • Ibu mengalami keputihan yang berwarna putih atau kelabu yang menyebabkan bau amis selepas hubungan seksual atau ketika keputihan dicampurkan dengan air mani. Ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai jangkitan vaginosis bakteria.
  • Pembuangan ibu berwarna kuning atau hijau dan disertai dengan bau yang tidak menyenangkan. Ini boleh menjadi tanda bahawa anda menghidap trichomoniasis, jangkitan kelamin. Gejala trichomoniasis lain adalah vulva atau vagina yang merah dan jengkel, dan gatal-gatal pada faraj ketika membuang air kecil dan melakukan hubungan seks.
  • Pelepasan ibu mempunyai bau yang tidak menyenangkan dan berwarna kuning, hijau, atau kelabu. Ciri-ciri ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai jenis jangkitan seksual atau faraj yang lain, walaupun tidak ada gejala seperti kerengsaan, gatal-gatal, atau terbakar.

Baca juga: Keputihan dan keputihan

Keputihan yang tidak normal

- Keputihan coklat

Pelepasan coklat sebelum atau selepas haid adalah perkara biasa bagi wanita. Walau bagaimanapun, gejala pelepasan coklat berlebihan semasa mengandung boleh menjadi tanda keguguran. Kehadiran pelepasan coklat pada akhir kehamilan juga boleh menjadi tanda kelainan plasenta. Namun, jika pelepasan coklat keluar ketika kontraksi telah bermula, itu mungkin merupakan tanda bahawa bayi anda sudah siap keluar.

- Berdarah

Keputihan yang disertai dengan pendarahan semasa kehamilan juga sering terjadi, terutamanya pada trimester pertama. Menurut statistik, 80% wanita yang mengalami sedikit pendarahan pada trimester pertama tidak mempunyai masalah serius. Tetapi, jika pendarahannya teruk, anda harus segera berjumpa doktor. Terdapat banyak penyebab pendarahan lain semasa kehamilan. Contohnya, bekalan darah yang aktif dan meningkat ke kawasan genital dalaman atau peningkatan kepekaan kawasan genital. Biasanya, ini berlaku setelah anda menjalani ultrasound atau pemeriksaan dalaman lain yang memerlukan alat tertentu.

Baca juga: Apa yang perlu dilakukan semasa keputihan

Sekiranya anda mengira anda mengalami jangkitan faraj, jangan cuba menyembuhkan diri dengan mengambil ubat bebas. Sebabnya, pengambilan ubat secara sembarangan boleh membahayakan kehamilan anda. Selain itu, gejala tidak selalu mudah dikenal pasti, jadi lebih baik berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan ubat yang tepat.

Kesimpulannya, keputihan adalah proses biasa semasa kehamilan. Namun, jika anda mengalami keputihan yang tidak normal, segera berjumpa doktor. Sebenarnya, akan lebih baik jika anda memeriksa setiap keputihan, sama ada kelihatan normal, untuk menjangkakan perkara dan komplikasi negatif. (UH / OCH)