Tanda dan Cara Mengelakkan PCOS - GueSehat.com

Adakah anda pernah mendengar mengenai PCOS? PCOS adalah singkatan untuk Sindrom Ovari Polikistik. Ini adalah gangguan hormon pada wanita. Ciri amnya ialah menyukarkan wanita hamil. Sekiranya anda hamil, anda cenderung mengalami keguguran. Dilaporkan dari kehamilanbirthbaby.org.au, wanita perlu lebih berhati-hati dengan masalah ini, ya!

Memahami PCOS

PCOS biasanya mempengaruhi wanita dewasa yang berumur lebih dari 30 tahun. Namun, biasanya simptom akan lebih jelas pada usia 25 tahun. Apa yang berlaku apabila seorang wanita mempunyai PCOS? Secara sederhana, PCOS berlaku kerana gangguan fungsi ovari semasa tempoh subur. Salah satu sebabnya ialah kerana ovari menghasilkan androgen terlalu banyak.

Tanda-tanda

Tanda-tanda atau gejala ini sebenarnya berkaitan dengan kesannya. Seseorang yang menderita PCOS biasanya akan mengalami keadaan berikut:

 • Kitaran haid yang tidak teratur

  Haid boleh berlaku setiap 2 bulan atau datang dan berhenti pada waktu yang tidak dijangka. Sebenarnya, kitaran haid normal wanita adalah setiap 28 hari atau sebulan sekali, dengan jangka masa 3-7 hari. Tetapi tidak hanya dari segi masa, tetapi juga dapat dilihat dari jumlah darah yang dikeluarkan. Berhati-hatilah jika haid berlaku hanya sekitar dua hari, tetapi dengan jumlah darah yang sangat besar atau serupa dengan pendarahan semasa melahirkan.

 • Kista tumbuh di ovari

  Kista yang kelihatan seperti tumbuh daging adalah masalah biasa bagi wanita. Pencetus adalah ketidakseimbangan hormon, terutamanya kerana jumlah hormon yang dihasilkan melebihi had normal. Biasanya, makanan berlemak adalah penyebab utama pertumbuhan sista. Sekiranya tidak diperiksa, kista akan berisiko menjadi myoma, kepada penyakit serius lain seperti barah. Atas sebab ini, rawatan yang paling sesuai untuk sista adalah memotong atau membuang kista melalui prosedur pembedahan. Selepas itu, pesakit akan disarankan untuk melakukan diet makanan berlemak dan pengambilan ubat-ubatan sokongan lain.

 • Peningkatan berat badan yang ketara

  Seseorang yang telah memasuki usia 20 tahun akan lebih sukar untuk menurunkan berat badan. Sebenarnya, mereka cenderung mengalami kenaikan berat badan kerana corak makan yang tidak sesuai. Mengapa dikatakan tidak sesuai? Semasa remaja, semua organ tubuh berfungsi dengan optimum, terutamanya sistem pencernaan. Tetapi ketika memasuki usia 20 tahun, prestasi sistem pencernaan menjadi perlahan sedikit. Ini menyebabkan pembakaran lemak berkurang. Jadi, jika diet semasa remaja diterapkan sebagai orang dewasa, tidak mustahil anda akan mengalami kenaikan berat badan. Jadi, apa kaitannya dengan PCOS? Memang tidak semua wanita dewasa yang mengalami kenaikan berat badan menderita PCOS. Walau bagaimanapun, keadaan ini termasuk dalam tanda-tanda wanita yang menderita PCOS. Oleh itu, mulailah memperhatikan diet anda dan menjalani kehidupan yang sihat, Ibu!

 • Jerawat muncul

  Jerawat sebenarnya adalah masalah kesihatan kulit. Faktor pencetus cukup banyak, mulai dari penumpukan debu dan kotoran, masalah hormon, hingga reaksi kulit ke objek atau keadaan yang tidak sesuai dengan tubuh. Dalam kes ini, anda mungkin pernah mendengar kes jerawat di bahagian belakang atau tempat lain yang tidak biasa. Tetapi berkaitan dengan PCOS, jerawat memang muncul kerana masalah dengan hormon. Hormon androgen yang berlebihan adalah pencetus utama jerawat.

 • Pertumbuhan rambut yang berlebihan di beberapa bahagian badan

  Pertumbuhan rambut yang berlebihan di kawasan tertentu badan, seperti tangan, muka, atau kaki, adalah tanda bahawa terdapat masalah dengan hormon.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found