Kenali Hormon Kehamilan - GueSehat.com

Ibu mesti mengetahui ketidakstabilan hormon semasa mengandung. Hormon ini menemani anda selama 9 bulan dan merupakan penyebab utama loya dan gejala kehamilan yang lain. Ibu yang mengandung harus mengetahui dan mengetahui lebih lanjut mengenai hormon ini. Apakah hormon yang menyertai perjalanan ibu dari sebelum kehamilan hingga melahirkan anak?

Baca juga: Perkembangan Janin Setiap Trimester

Tepat Sebelum Kehamilan

Hormon Rangsangan Folikel (FSH)

Pada awal kitaran haid anda, FSH merangsang salah satu folikel ovari untuk matang dan mula menghasilkan hormon estrogen. Estrogen akan mendorong lapisan rahim untuk mulai pulih, dan apabila telur anda disenyawakan, hormon estrogen akan menghentikan pengeluaran FSH. Inilah yang menyebabkan wanita tidak ovulasi ketika hamil.

Secara amnya, ibu yang mengandung anak kembar mempunyai tahap FSH yang tinggi di dalam badan mereka kerana FSK kemungkinan besar akan merangsang dua folikel ovari. Biasanya, tahap FSH yang tinggi terdapat pada wanita berusia lebih dari 35 tahun. Oleh itu, ibu yang berumur 35 tahun ke atas juga mempunyai peluang lebih besar untuk mengandung anak kembar.

Baca juga: 5 Cara Mendapatkan Anak Kembar

Hormon Luteinizing (LH)

Apabila FSH memulakan pengeluaran hormon estrogen, ia memicu pengeluaran LH yang memecah folikel dan melepaskan telur. Folikel yang pecah menjadi korpus luteum, yang biasanya hancur dalam 14 hari. Inilah yang mencetuskan haid anda. Tetapi, jika sperma bertemu dan menyuburkan telur, corpus luteum tidak akan musnah, tetapi akan tumbuh dan menghasilkan hormon untuk menyokong perkembangan janin. Hormon progesteron yang dihasilkan oleh corpus luteum akan melengkapkan pematangan rahim dan menghalang LH sehingga akhirnya hormon akan menurun dengan perlahan bermula pada minggu ke-6 sebelum diambil alih oleh plasenta. Sekiranya anda sukar hamil, doktor anda biasanya akan memeriksa tahap LH di dalam badan anda. Sekiranya anda mendapati tahap LH lebih tinggi daripada biasa, ini bermakna ovulasi belum berlaku atau terdapat ketidakseimbangan hormon seks.

Baca juga: 6 sebab mengapa wanita sukar hamil

Semasa Kehamilan

Manusia Chorionic Gonadotropin (HCG)

HCG boleh dikatakan hormon yang paling penting dan berpengaruh semasa kehamilan. HCG dihasilkan oleh plasenta. Tugas HCG yang paling biasa adalah memberi isyarat kepada tubuh anda bahawa bayi tumbuh di dalam rahim anda. Secara amnya, pada 10 minggu pertama kehamilan, tahap HCG akan meningkat dua kali ganda setiap dua hari.

Doktor juga percaya bahawa HCG adalah penyebab sakit pagi pada wanita hamil. Mual disebabkan oleh peningkatan kadar HCG. Oleh itu, biasanya jika anda mempunyai tahap HCG yang lebih tinggi, loya dan muntah yang anda alami juga akan meningkat.

Baca juga: Mengandung lebih dari 35 tahun, adakah ia selamat?

Progesteron

Progesteron dihasilkan pada awal kehamilan oleh corpus luteum. Corpus luteum akan terus menghasilkan progesteron hingga minggu ke-10 kehamilan sebelum akhirnya diambil oleh plasenta.

Pada trimester pertama, tahap progesteron meningkat dengan cepat sebelum stabil. Progesteron juga mempunyai beberapa fungsi penting semasa kehamilan seperti merehatkan otot-otot rahim dan mengekalkan sistem imun anda. Progesteron juga membantu Ibu dalam proses kelahiran normal.

Walau bagaimanapun, terdapat juga kesan sampingan fungsi progesteron. Apabila progesteron melonggarkan otot-otot rahim, ia juga melonggarkan saluran darah ke seluruh badan. Ini menyebabkan penurunan tekanan darah dan menyebabkan anda mengalami pening, refluks asid, mual, muntah, dan sembelit. Progesteron juga dapat mendorong pertumbuhan rambut yang boleh menjadi penyebab pertumbuhan rambut pada payudara atau perut bawah.

Baca juga: Apa yang Berlaku pada Bayi dalam kandungan?

Estrogen

Seperti progesteron, estrogen juga dihasilkan oleh corpus luteum sehingga plasenta mengambil alih fungsi ini. Hormon kehamilan ini juga mempunyai fungsi penting kerana ia mencetuskan perkembangan organ janin. Semasa kehamilan anda pada akhir trimester pertama, badan anda akan mengalami peningkatan kadar estrogen sebelum stabil.

Fungsi estrogen sangat penting kerana membantu merangsang pengeluaran hormon pada kelenjar adrenal janin dan meningkatkan kesihatan rahim anda sehingga dapat bertindak balas terhadap hormon oksitosin. Walau bagaimanapun, hormon ini juga mempunyai kesan sampingan. Peningkatan tahap estrogen juga mencetuskan loya, selera makan meningkat, dan bahkan perubahan pada kulit termasuk pigmen kulit.

Baca juga: 4 Petua untuk Anak Pintar dari rahim

Hormon Placental & Hormon Laktogen Plasental

Hormon plasenta meningkatkan jumlah saluran darah untuk mencukupi pertumbuhan bayi. Lactogen hormon plasenta menyiapkan payudara anda untuk bersedia menyusui ketika bayi dilahirkan. Kedua-dua hormon yang dihasilkan oleh plasenta ini juga berfungsi untuk menyesuaikan metabolisme badan anda untuk memberi pengambilan nutrien kepada bayi.

Tamat Kehamilan dan Selepas Bersalin

Oksitosin

Oxytocin adalah hormon yang meningkatkan keanjalan serviks sebelum melahirkan. Oksitosin juga mendorong puting susu menghasilkan susu. Ramai wanita percaya bahawa oxytocin adalah hormon yang mencetuskan kontraksi semasa bersalin. Sebabnya, Pitocin, ubat yang biasanya diberikan untuk mendorong kontraksi adalah bentuk sintetik oksitosin. Sebenarnya, kadar oksitosin tidak meningkat apabila kontraksi berlaku. Walau bagaimanapun, rahim anda menjadi lebih sensitif dan responsif menjelang akhir kehamilan.

Baca juga: Mana Yang Lebih Baik, Normal atau Caesar?

Prolaktin

Hormon ini mempunyai fungsi dalam penghasilan susu ibu yang biasanya meningkat 10-20 kali lebih banyak semasa kehamilan. Prolaktin memastikan bahawa tisu payudara siap untuk penyusuan dan penghasilan susu.

berehat

Relaxin adalah hormon yang berfungsi melonggarkan ligamen yang menyatukan tulang pelvis dan mengendurkan otot-otot rahim. Kedua-dua perkara ini sangat membantu ketika anda melahirkan bayi secara normal melalui saluran kelahiran. (UH / OCH)

Baca juga: Kelahiran Normal Selepas Cesarean, Adakah OK?