Mengira Keperluan Susu Ibu Berdasarkan Berat Bayi - GueSehat.com

Susu ibu adalah nutrien yang diperlukan oleh bayi baru lahir. Oleh itu, anda pasti perlu memastikan bahawa si kecil anda mendapat cukup susu setiap hari. Lalu, bagaimana mengira keperluan susu ibu berdasarkan berat badan bayi?

Dalam beberapa hari pertama selepas melahirkan, payudara anda akan menghasilkan 'susu pertama' atau juga dikenali sebagai kolostrum. Kolostrum membantu saluran pencernaan bayi yang baru lahir supaya lebih bersedia untuk mencerna susu ibu pada masa akan datang.

Kebaikan Menyusukan Ibu dan Bayi

Sebelum mengetahui cara mengira keperluan susu ibu berdasarkan berat badan bayi, anda juga harus mengetahui faedah penyusuan susu ibu untuk ibu dan juga bayi. Apa benda itu?

1. Susu Payudara Mengandungi Antibodi

Susu ibu mengandungi antibodi untuk membantu bayi melawan virus dan bakteria. Ini berlaku terutamanya untuk kolostrum atau yang sering disebut 'susu pertama'. Kolostrum mengandungi tahap tinggi imunoglobin A (IgA) serta beberapa antibodi lain. IgA melindungi bayi dari penyakit dengan membentuk lapisan pelindung pada hidung, tekak dan sistem pencernaan mereka.

2. Penyusuan susu ibu dapat Mengurangkan Risiko Penyakit

Penyusuan susu ibu mengurangkan risiko pelbagai penyakit pada anak kecil anda, seperti:

  • Jangkitan telinga tengah. Penyusuan eksklusif selama tiga bulan atau lebih dapat mengurangkan risiko ini hingga 50%.
  • Jangkitan saluran pernafasan. Penyusuan susu ibu secara eksklusif selama lebih dari 4 bulan mengurangkan risiko bayi mendapat jangkitan pernafasan sehingga 72%.
  • Selsema dan jangkitan. Bayi yang disusui secara eksklusif selama 6 bulan mempunyai risiko selsema 63% lebih rendah dari selsema dan jangkitan telinga atau tekak.
  • Jangkitan usus. Penyusuan susu ibu dikaitkan dengan penurunan risiko jangkitan usus hingga 64%. Ini dapat dilihat setelah 2 bulan menyusu menjadi lebih banyak.
  • Alahan. Penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 3 hingga 4 bulan dikaitkan dengan pengurangan risiko asma, dermatitis atopik, dan eksim sebanyak 27-42%.
  • Diabetes. Penyusuan susu ibu sekurang-kurangnya 3 bulan dikaitkan dengan penurunan risiko diabetes jenis 1 sebanyak 30% dan hingga 40% diabetes jenis 2.
  • Leukemia pada kanak-kanak. Penyusuan susu ibu selama 6 bulan atau lebih juga dikaitkan dengan penurunan risiko leukemia pada kanak-kanak sebanyak 15-20%.

3. Susu Payudara Menjadikan Berat yang Sihat

Penyusuan susu ibu menghalang si kecil menjadi gemuk semasa kecil. Penyelidikan menunjukkan bahawa kadar obesiti adalah 15-30% lebih rendah pada bayi yang disusui berbanding bayi yang diberi susu formula.

Tempoh penyusuan juga penting, kerana setiap penyusuan akan mengurangkan risiko anak menjadi gemuk pada masa akan datang sebanyak 4%.

4. Penyusuan Menyusukan Anak Lebih Bijak

Beberapa kajian menunjukkan perbezaan perkembangan otak antara bayi yang disusui dan diberi susu formula. Perbezaan ini disebabkan oleh keakraban fizikal, sentuhan, dan hubungan mata yang berkaitan dengan penyusuan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa bayi yang diberi susu ibu mempunyai skor kecerdasan yang lebih tinggi. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa penyusuan susu ibu mempunyai kesan positif yang signifikan terhadap perkembangan otak jangka panjang.

5. Penyusuan susu ibu dapat menurunkan berat badan ibu

Dalam 3 bulan pertama selepas melahirkan, ibu yang menyusui dapat menurunkan berat badan lebih rendah daripada ibu yang tidak menyusui. Bermula kira-kira 3-6 bulan selepas melahirkan, ibu yang menyusui terbukti menurunkan berat badan lebih banyak daripada mereka yang tidak menyusu.

6. Menurunkan Risiko Kemurungan

Kemurungan selepas bersalin adalah jenis kemurungan yang mungkin anda alami, Ibu. Menurut penyelidikan, wanita yang menyusui mempunyai risiko kemurungan yang lebih rendah setelah melahirkan daripada wanita yang menyusui lebih awal atau tidak menyusui.

Kaedah Mengira Keperluan Susu Ibu Berdasarkan Berat Bayi

Menurut penyelidikan yang dilakukan oleh American Academy of Pediatrics, bayi yang baru lahir biasanya memerlukan 8 hingga 12 kali makan selama 24 jam pertama. Pengambilan susu ibu secara purata untuk bayi berusia antara satu hingga enam bulan adalah sekitar 25 oz atau bersamaan 750 ml. Itu juga bergantung pada berapa kali dia memberi makan setiap hari.

Oleh itu, jika anak anda menyusui sembilan kali sehari, maka jumlah purata susu setiap kali dia menyusui adalah sekitar 83.33 ml. Pengambilan susu bayi dapat meningkat setelah dia berumur 5 hari hingga 1 bulan.

Untuk mengira keperluan susu ibu berdasarkan berat bayi, rumus adalah untuk mengalikan dengan 6 berat bayi dalam auns dan mengalikan dengan 29.57 lagi untuk menukar menjadi ml.

Sekiranya berat badan anda dalam kilogram, kalikan berat bayi anda dengan 35.2 untuk mendapatkan hasil ons. Contohnya, berat bayi anda ialah 3.74 kg, jadi pengiraannya adalah 3.74 kg x 35.2 = 132 auns. Setelah mendapat hasil berat, bahagikan dengan 6.

Contohnya, berat bayi anda adalah 132 auns, kemudian dibahagi dengan 6. Oleh itu, hasilnya adalah 22. Ini bermaksud bahawa bayi anda harus mengambil kira-kira 22 auns susu ibu dalam jangka masa 24 jam. Untuk mengetahui berapa ml yang anda perlukan, anda hanya perlu mengalikan 22 auns dengan 29.57. Dalam sehari, bayi memerlukan sebanyak 650.54 ml susu ibu.

Tidak hanya menggunakan formula, mengira keperluan susu ibu berdasarkan berat bayi juga dapat dilihat pada jadual berikut:

Ibu Bayi. Umur

Keperluan Penyusuan Ibu

Hari pertama (0-24 jam selepas kelahiran)

7 ml atau lebih daripada 1 sudu teh

Hari kedua (24-48 jam)

14 ml atau di bawah 3 sudu teh

Hari ketiga

38 ml

Hari keempat

58 ml

Hari ketujuh

65 ml

Sementara itu, jumlah susu ibu yang diperlukan berdasarkan berat badan adalah:

Berat Ibu Bayi (Kg)

Keperluan Susu Ibu (ml)

2 kg

313 ml

2.5 kg

391 ml

3 kg

469 ml

3.5 kg

548 ml

4 kg

626 ml

4.5 kg

704 ml

5 kg

782 ml

5.5 kg

861 ml

6 kg

939 ml

6.5 kg

1000 ml

Nah Ibu, sekarang anda lebih tahu bagaimana mengira keperluan susu ibu berdasarkan berat badan bayi? Ibu dapat melihat keperluan susu bayi dengan melihat meja atau mengira dengan formula.

Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan, perkara lain yang ingin anda kongsi, atau meminta nasihat, anda boleh memanfaatkan ciri Forum dalam aplikasi Rakan Hamil. Mari cuba ciri sekarang, Mu ms! (TI / AS)

superfood_for_mother_bekang menyusu

Sumber:

Bjarnadottir, Adda. 2017. 11 Faedah Menyusukan Ibu dan Bayi . Garis Kesihatan.

MomJunction. Kalkulator Susu Payudara - Jumlah Keperluan Bayi Susu Ibu .

Keluarga yang Sangat Baik. 2018. Berapa Banyak Susu Payudara yang Harus Anda Masukkan ke dalam Botol? .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found