Protein dalam Air kencing, Salah satu Gejala Kegagalan Ginjal

Salah satu fungsi ginjal adalah menyaring sisa atau sisa metabolik dari badan, untuk dikeluarkan melalui air kencing. Ketiga-tiga buah ginjal gagal menjalankan fungsi ini, sehingga proses penyaringan sisa metabolik tidak optimum, dapat diketahui dari sebarang bahan yang dilakukan melalui air kencing.

Apabila air kencing seseorang mengandungi protein, sudah pasti dia mengalami gangguan fungsi ginjal. Protein tidak boleh dikeluarkan melalui air kencing, kerana ia adalah zat yang diperlukan oleh tubuh. Keadaan di mana protein keluar dan dikeluarkan dengan air kencing disebut albuminuria atau proteinurea.

Albumin adalah sejenis protein yang biasanya terdapat dalam darah. Tubuh memerlukan protein sebagai nutrien penting untuk membina otot, menjana semula tisu, dan melawan jangkitan. Itulah sebabnya albumin mesti ada di dalam darah, bukan di dalam air kencing.

Lalu, apakah gejala albuminuria dan bagaimana rawatannya? Inilah penjelasan penuh!

Baca juga: Tidak benar bahawa selang dialisis di RSCM digunakan untuk 40 orang!

Bagaimana untuk mengetahui sama ada terdapat protein dalam air kencing?

Anda dapat mengetahui melalui ujian air kencing biasa, yang biasanya termasuk dalam pemeriksaan perubatan rutin. Anda hanya perlu memasukkan sedikit air kencing ke dalam tiub kecil. Selepas itu, pegawai perubatan akan segera menguji air kencing dengan menggunakan kertas plastik khas. Sebilangan air kencing akan diperiksa menggunakan mikroskop dan dibawa ke makmal.

Di makmal, ujian ACR (ratioin-to-creatinine ratio) akan dilakukan. Ujian ACR akan menunjukkan sama ada terdapat tahap albumin tertentu dalam air kencing anda yang dianggap tidak normal. Tahap albumin normal dalam air kencing mestilah di bawah 30 mg / g. Sekiranya keputusan ujian menunjukkan tahap albumin melebihi 30 mg / g, kemungkinan anda menghidap penyakit buah pinggang.

Baca juga: 8 Peraturan Emas untuk Mencegah Penyakit Ginjal

Albuminuria Selalu dikaitkan dengan Gangguan Ginjal?

Albuminuria kemungkinan besar merupakan salah satu gejala awal penyakit buah pinggang. Walau bagaimanapun, tentu perlu mempertimbangkan faktor risiko lain untuk kemungkinan penyakit buah pinggang. Pada orang yang masih muda, tidak menghidap diabetes atau darah tinggi, dan tahap albumin dalam air kencing tidak terlalu tinggi, kemungkinan besar tidak cukup minum.

Untuk mengesahkan adanya atau tidak adanya penyakit buah pinggang, doktor boleh melakukan ujian albumin berulang. Sekiranya anda mendapat tiga keputusan positif selama lebih dari tiga bulan, kemungkinan besar anda menghidap penyakit buah pinggang.

Penyakit ginjal juga dapat didiagnosis melalui ujian darah untuk mengukur GFR, atau kadar penapisan glomerular. Secara sederhana, seberapa cepat buah pinggang menyaring darah.

Sebilangan pesakit disyorkan untuk menjalani beberapa ujian lain, seperti:

 • Ujian pengimejan: contohnya seperti ultrasound atau CT scan. Prosedur ini berfungsi untuk mengambil gambar buah pinggang dan saluran kencing. Ujian ini dapat menunjukkan jika anda mempunyai batu karang atau masalah kesihatan lain.
 • Biopsi buah pinggang: ini dapat membantu menentukan punca penyakit buah pinggang anda. Ujian ini juga dapat melihat sejauh mana kerosakan pada buah pinggang.

Sekiranya Ujian untuk Mengesan Albuminuria Dilakukan Secara Berkala?

Biasanya, orang yang mempunyai risiko tinggi terkena penyakit ginjal harus menjalani ujian ini sebagai sebahagian daripada pemeriksaan perubatan rutin. Orang yang berisiko tinggi untuk penyakit buah pinggang adalah:

 • Pesakit kencing manis
 • Pesakit dengan tekanan darah tinggi (hipertensi)
 • Orang yang mempunyai sejarah keluarga mengalami kegagalan buah pinggang
 • Orang berumur lebih dari 65 tahun
 • Orang-orang dari etnik tertentu, termasuk Afrika-Amerika, Hispanik, Asia, Amerika-India

Keadaan di atas sering menyebabkan penyakit buah pinggang kronik yang tidak dapat diubati, terutama darah tinggi dan diabetes. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai hubungan antara hipertensi dan penyakit buah pinggang, penjelasannya terdapat dalam video di bawah.

Rawatan untuk Albuminuria

Sekiranya anda telah didiagnosis dengan penyakit buah pinggang kronik, terdapat beberapa pilihan rawatan yang tersedia, bergantung kepada keparahan penyakit. Pesakit dengan penyakit ginjal kronik umumnya dirawat oleh pakar ginjal dan darah tinggi (nefrologi).

Bagi rawatan itu sendiri biasanya merangkumi:

 • Ubat khas untuk meningkatkan fungsi buah pinggang, jika kerosakannya tidak teruk
 • Perubahan pola makan dan makan
 • Perubahan gaya hidup, seperti menurunkan berat badan, bersenam secara teratur, dan berhenti merokok.
 • Dialisis atau hemodialisis seumur hidup, 2-3 kali seminggu.
 • Pemindahan buah pinggang.
Baca juga: Lebih daripada separuh pesakit dengan kegagalan buah pinggang disebabkan oleh diabetes

Ginjal adalah salah satu organ dengan fungsi yang paling penting. Oleh itu, adalah wajar bagi Geng Sihat untuk meningkatkan kesedaran dan menjaga kesihatan mereka. Elakkan tabiat yang boleh merosakkan buah pinggang! (UH / AY)

Sumber:

Yayasan Buah Pinggang Nasional. albuminuria. Ogos. 2016.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found