Mengatasi Gangguan Tidur | saya sihat

Tidur yang berkualiti sangat penting untuk mengekalkan imuniti dan kesihatan tubuh secara keseluruhan. Tetapi sebenarnya, banyak orang dewasa yang mengalami gangguan tidur. Tetapi sebenarnya banyak orang dewasa hari ini, terutama semasa pandemi, mengalami kesukaran untuk tidur kerana tekanan, kesibukan yang tinggi, dan gaya hidup yang tidak sihat.

Satu kajian menunjukkan bahawa salah satu masalah kesihatan yang sering dikeluhkan oleh mangsa yang selamat COVID-19 adalah gangguan tidur. Bagaimana mengatasi gangguan tidur dengan mudah dan selamat?

Baca juga: Kelebihan Membuat Tempat Tidur Anda untuk Kesihatan Mental

Ciri-ciri Tidur Berkualiti

Pengamal kesihatan tidur, dr. Andreas Prasadja, RPSGT berkata tidur berkualiti yang baik memainkan peranan penting dalam kesihatan tubuh dan produktiviti harian. Dr. Andreas dalam webinar pelancaran Antangin Selamat Malam, 17 Mac 2021, menjelaskan bahawa ada 3 aspek yang mesti dipenuhi untuk tidur yang berkualiti, iaitu:

 • Tempoh yang mencukupi (7-9 jam)

 • Kesinambungan atau tidur tidak berhenti sehingga anda bangun pada keesokan harinya

 • Tidur dengan lena atau rehat.

Sekiranya Geng Sihat tidak mempunyai ciri-ciri tidur yang berkualiti lebih awal, sudah pasti mereka mengalami gangguan tidur. Dr. Andreas menambah bahawa gangguan tidur yang dialami oleh orang dewasa umumnya dicirikan oleh rasa mengantuk pada siang hari, sukar tidur pada waktu malam, kerap bangun di tengah malam, dan kitaran tidur dan bangun yang tidak teratur.

Gangguan tidur yang tidak ditangani dengan betul dapat meningkatkan risiko keletihan mental, kurang fokus, dan munculnya penyakit lain seperti hipertensi dan penyakit jantung.

Untuk mendapatkan tidur yang berkualiti, seseorang perlu memperhatikan 2 perkara, iaitu jam dalaman dan jangka waktu terjaga. Jam dalaman mengawal kitaran tidur-bangun 24-jam melalui pengaruh cahaya dan melatonin. Contohnya, pada waktu malam (ketika tidak ada cahaya), tubuh menghasilkan melatonin untuk membuat seseorang mengantuk, dan sebaliknya.

Walaupun tempoh terjaga mempengaruhi otak dalam mengumpulkan bahan yang menyebabkan rasa mengantuk, oleh itu seseorang yang terjaga untuk waktu yang lama akan merasa lebih mudah untuk tidur. Tidur yang terbaik adalah ketika kita dapat menyegerakkan jangka waktu terjaga dengan jam dalaman kita.

Baca juga: Tidur di Lantai, Berbahaya atau Bermanfaat?

Cara Mengatasi Gangguan Tidur

Sebilangan orang yang mengalami gangguan tidur, mungkin bergantung pada ubat penenang atau pil tidur. Namun, jika digunakan dalam jangka masa yang lama, kesan sampingannya tidak baik untuk tubuh. Salah satu penyelesaian untuk mengatasi gangguan tidur adalah mengubah gaya hidup anda dan mengelakkan tabiat buruk yang mengganggu kualiti tidur.

Berikut adalah 10 langkah mudah untuk mendapatkan tidur yang sihat dan berkualiti

 1. Meningkatkan waktu tidur dan bangun

 2. Sekiranya anda terbiasa tidur siang, durasinya tidak lebih dari 45 minit

 3. Elakkan pengambilan alkohol yang berlebihan sebelum tidur, dan jangan merokok

 4. Elakkan pengambilan kafein 12 jam sebelum tidur (termasuk kopi, teh, soda dan coklat)

 5. Elakkan makanan berat, pedas dan manis 4 jam sebelum tidur. Makanan ringan sebelum tidur masih dibenarkan.

 6. Bersenam secara berkala

 7. Gunakan peralatan tempat tidur yang selesa

 8. Tetapkan suhu yang selesa untuk tidur dan jaga bilik dengan peredaran udara yang baik

 9. Terus mengganggu bunyi dan matikan lampu

 10. Gunakan tempat tidur hanya untuk tidur, jangan menjadikannya ruang kerja atau ruang rekreasi.

Anda juga boleh menggunakan makanan tambahan semula jadi yang dapat membantu anda tidur lebih lena. PT Deltomed Laboratories, pengeluar ubat herba yang berpengalaman dan dipercayai, melancarkan produk unggulan terbarunya, Antangin Good Night.

Antangin Good Night adalah tablet herba dengan ramuan herba p semangat flebih rendah dan ekstrak akar V alerian yang diproses dengan cara moden untuk membantu meningkatkan kualiti tidur, dan dilengkapi dengan halia yang berkesan untuk menghilangkan selesema.

Pengerusi Persatuan Doktor Pengembangan Perubatan Tradisional Indonesia dan Pengubatan Herba (PDPOTJI), Dr. (Cand.) Dr. Ingrid Tania, M.Si menjelaskan kebaikan ramuan herba ini.

1. Bunga Gairah

Bunga nafsu telah lama diketahui berkesan membantu meningkatkan kualiti tidur. Bunga nafsu berfungsi dengan meningkatkan tahap asid gamma-amonibutyric (GABA) di otak yang berfungsi untuk mengurangkan aktiviti otak berlebihan sehingga minda menjadi lebih santai dan kualiti tidur bertambah baik. Secara amnya, herba hlmbunga semangat boleh diseduh ke dalam teh, dan disyorkan diminum sebelum tidur.

2. Akar Valerian

Akar valerian mengandungi asid valerik, asid isovalerik dan antioksidan yang membantu menenangkan fikiran dan mendorong tidur yang nyenyak. Umumnya, orang mengambil akar valerian curam atau ekstrak valerian yang sudah tersedia dalam bentuk kapsul, kaplet atau cecair.

Makanan tambahan herba untuk membantu meningkatkan kualiti tidur boleh dimakan oleh orang dewasa dan orang tua, iaitu sebanyak 2-4 k epal sebelum tidur.

Baca juga: Rawan, Kedudukan Tidur yang Disarankan untuk Pesakit COVID-19 Inilah sebabnya!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found