Si Kecil Muntah Tanpa Demam? Tetap Tenang, Inilah Penjelasannya - Saya Sihat

Jangan sesekali muntah, si kecil anda yang mengalami kecederaan ringan membuatkan anda risau, ibu. Namun, anda perlu tetap tenang ketika menghadapi anak kecil anda yang tiba-tiba muntah tanpa gejala demam. Kebocoran sedikit: tidak semua muntah adalah gejala penyakit serius. Ingin mengetahui lebih lanjut? Inilah penjelasannya.

Punca Si Kecil Muntah Tiba-tiba

Muntah terasa dan kelihatan mengerikan, bahkan bagi kita orang dewasa. Sebabnya ialah, ketika muntah terasa seperti ada desakan kuat dari perut dan melalui esofagus. Ini berlaku kerana otot-otot di sekitar perut mendapat isyarat dari otak untuk memerah perut dan memaksa kandungan perut keluar. Namun, adakah ia berbahaya?

Berita baiknya, tidak. Muntah boleh berlaku kapan saja kepada sesiapa sahaja, termasuk bayi baru lahir, bayi, dan kanak-kanak. Sebenarnya, ada sebilangan penyakit biasa yang boleh menyebabkan muntah tanpa diikuti oleh demam atau gejala lain, seperti:

1. Gastroenteritis

Keadaan ini juga terkenal sebagai selesema perut, yang merupakan radang saluran pencernaan. Bukan hanya menyebabkan muntah, gastroenteritis juga boleh menyebabkan anak anda mengalami cirit-birit, muntah dan cirit-birit (muntah), dan juga boleh disertai demam dan kekejangan perut.

Penyebaran gastroenteritis sangat mudah dan cepat, iaitu melalui sentuhan (si kecil memegang objek yang terkena virus, kemudian memasuki badan ketika dia menyentuh mulut atau hidungnya sebelum mencuci tangan). Anak kecil anda juga boleh dijangkiti ketika mereka memakan makanan yang terdedah kepada virus.

Kedengarannya serius, tetapi untungnya gastroenteritis tidak perlu dibimbangkan. Kerana penyakit ini secara amnya dapat sembuh dengan sendirinya dalam masa 1-3 hari. Apa yang perlu anda perhatikan adalah kesan gastroenteritis ini, iaitu dehidrasi kerana si kecil kehilangan banyak elektrolit ketika muntah.

Gejala dehidrasi yang perlu anda perhatikan adalah:

 • Mulut, kulit dan mata kering.
 • Sentiasa kelihatan mengantuk.
 • Tidak membuang air kecil dalam masa 8-12 jam.
 • Menangis tetapi kelihatan lemah.
 • Jangan menitiskan air mata ketika anda menangis.
 • Denyutan jantung lebih cepat.

2. Keracunan Makanan

Bakteria yang bersembunyi di dalam makanan juga boleh membuat si kecil muntah secara tiba-tiba. Bakteria yang biasanya menyebabkannya adalah Salmonella, Listeria, Campylobacter, dan E. coli. Bakteria ini "menyerang" dalam makanan yang kurang dimasak atau kurang disimpan. Contohnya termasuk daging lembu, unggas, telur, kerang, dan sayur-sayuran yang tidak dicuci / tidak dicuci, seperti selada air dan timun.

Dalam keadaan ini, bayi anda biasanya akan mula muntah secepat 30 minit, sehingga 2 hari setelah makan makanan yang tercemar. Selain muntah, gejala yang ditunjukkan semasa keracunan makanan adalah mual, cirit-birit hingga cirit-birit yang sangat berair tanpa pulpa, sakit kepala, sakit perut seperti berpusing, kelemahan badan, dan kadang-kadang juga diikuti oleh demam. Gejala ini boleh berlangsung berjam-jam atau bahkan berhari-hari.

Baca juga: Jangan Lakukan, Berbahaya untuk Mencabut Rambut Hidung!

Pertolongan Cemas Ketika Anak Kecil Anda Muntah

Seperti disebutkan sebelumnya, muntah tanpa demam tidak selalu bermaksud penyakit serius. Ibu boleh menjaga si kecil di rumah terlebih dahulu, asalkan cepat.

Sebabnya, kanak-kanak sangat mudah dan cepat mengalami dehidrasi daripada orang dewasa kerana fizikalnya yang kecil. Inilah sebabnya mengapa perlu melakukan beberapa perkara secepat mungkin agar dia tidak mengalami dehidrasi. Apa yang anda boleh lakukan ialah:

 • Beri cairan si kecil yang mudah dicerna pada masa ini, seperti air, jus buah, atau makanan yang sedap. Beri cecair sedikit demi sedikit tetapi sangat kerap.
 • Akan sangat baik jika anda dapat segera memberinya elektrolit atau ORS. Elektrolit adalah mineral yang diperlukan oleh organ vital dan sistem metabolisme tubuh agar berfungsi dengan baik.
 • Elakkan memberinya susu.
 • Tunggu sebentar untuk memberinya makanan. Tunggu sehingga keadaan perut pulih.
 • Apabila si kecil anda merasa siap untuk makan dengan perlahan, mulakan dengan memberi dia makanan tanpa lemak, seperti biskut, bijirin bukan tenusu, roti putih, atau nasi.
 • Banyak berehat.
 • Elakkan memberinya ubat untuk berhenti muntah atau cirit-birit, kerana keduanya adalah mekanisme tubuh untuk membuang toksin dari badan. Memberi ubat antidiarrheal dan antiemetik hanya akan memanjangkan gejala ini dan berisiko memberi kesan sampingan yang serius. Dadah hanya boleh diberikan berdasarkan pemeriksaan doktor.
Baca juga: Mengapa Kanak-kanak Terus Demam Setelah Mendapat Paracetamol?

Kemudian, tergesa-gesa membawa anak anda ke hospital atau kemudahan kesihatan jika anak anda berada dalam keadaan berikut:

 • Kurang dari 5 tahun.
 • Muntah lebih dari 12 jam.
 • Muntah atau cirit-birit berdarah.
 • Penglihatan kabur.
 • Cirit-birit dan demam melebihi 38 ℃.
 • Sakit perut yang tidak hilang, walaupun selepas buang air besar.
 • Kesukaran bernafas.
 • Mempunyai penyakit bersama seperti gangguan buah pinggang.
Baca juga: Krim Popok atau Jeli Petroleum Yang Lebih Berkesan dalam Mengatasi Ruam Popok?

Sumber:

Garis Kesihatan. Muntah Tanpa Demam.

WebMD. Muntah Tanpa Demam.

Kesihatan Kanak-kanak. Muntah.