Fakta dan Mitos Tentang Keseronokan | saya sihat

Ibu pasti tidak asing dengan istilah keseronokan yang terletak di bahagian atas kepala. Walaupun secara umum tidak langsung terlihat ketika dilihat sekilas, rambut di kepala ini sering dikaitkan dengan banyak perkara, anda tahu, seperti tingkah laku, watak, dan juga keinginan anak kecil anda untuk menggunakan tangannya. Betul tak? Daripada ingin tahu, pertimbangkan fakta berikut mengenai keseronokan!

Dari mana asalnya?

Sebelum ini, mungkin ada sebilangan ibu yang tidak begitu memahami apa itu 'unyeng-unyeng'. Oleh itu mari kita bincangkan definisi terlebih dahulu. Unyeng-unyeng atau dalam bahasa Inggeris disebut sapi lembu (kerana bentuk bulat menyerupai bentuk jilat lembu ketika menjilat betisnya), adalah pusaran rambut bulat dan biasanya terletak di atas kepala. Walau bagaimanapun, unyeng-unyeng boleh muncul di mana sahaja, bahkan untuk beberapa orang di bahagian depan dan belakang kepala.

Unyeng-unyeng adalah corak pertumbuhan rambut. Pembentukan unyeng-unyeng bermula apabila otak bayi terbentuk di rahim. Unyeng-unyeng terbentuk kerana terdapat gerakan mendorong semasa proses pembentukan otak yang mencapai tengkorak, hingga akhirnya membentuk corak. Kerana hubungan keseronokan yang erat dengan otak, bahkan dikatakan di mana keseronokan itu berlaku, menunjukkan bagaimana otak kita berfungsi.

Sebilangan besar unyeng-unyeng muncul di mahkota kepala, yang menjadi bahagian atas dan belakang kepala bertemu. Unyeng juga boleh muncul di tengkuk dan bahagian paling depan garis rambut. Ia juga boleh muncul pada rambut badan, dada, kaki, dan bahkan pada janggut.

Unyeng-unyeng mudah dijumpai jika anda mempunyai rambut pendek. Sebab itu, ibu dapat melihat keseronokan si kecil dengan mudah. Sementara itu, sangat sukar untuk melihat kegembiraan ketika rambut tumbuh tebal dan panjang.

Kesimpulannya, setiap orang pada amnya mempunyai sekurang-kurangnya dua orang yang suka. Yang dominan berada di atas kepala dan senang dijumpai, sedangkan unyeng-unyeng yang lain terletak di kawasan berbulu badan yang lain dan mungkin tidak pernah disedari.

Yang lucu adalah, keseronokan setiap manusia boleh berbeza, baik dari segi arah bulatan, bilangan, dan lokasinya. Sekurang-kurangnya ada dua jenis keseronokan dalam setiap manusia, iaitu mengikut arah jam dan berlawanan arah jam.

Oh ya, bentuk dan lokasi keseronokan boleh mempengaruhi gaya rambut, anda tahu. Apabila rambut si kecil tumbuh dan memanjang, keseronokan akan menentukan bagaimana rambut gugur. Sebenarnya, potongan rambut yang baik untuk anak kecil anda juga ditentukan dari keseronokan.

Kewujudan unyeng-unyeng juga sering dikaitkan dengan banyak mitos. Jangan salah sangka, mitos mengenai keseronokan ini tidak hanya diedarkan dari mulut ke mulut oleh Ibu di Indonesia. Tetapi, juga tersebar secara umum di dunia. Di Jepun, mitos unyeng-unyeng tidak boleh ditindas, kerana boleh menjadikan seseorang itu botak atau sakit. Sementara itu di Indonesia, keseronokan sering dikaitkan dengan tingkah laku anak-anak.

Nah, inilah yang kemudian menghasilkan banyak fakta menarik mengenai keseronokan yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Cara menghilangkan penutup buaian pada kulit kepala si kecil

Fakta dan Mitos Tentang Keseronokan

Ia tidak dapat dilihat, tetapi sebenarnya, ia sebenarnya menyimpan banyak fakta penting dan menarik, Mums. Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut:

1. Jumlah keseronokan menggambarkan tingkah laku anak

"Nah, yang menyeronokkan ada dua. Bersedia nanti anak akan degil. "

"Ini akan menjadi nakal, seperti anaknya. Masalahnya ialah ada dua daripadanya. "

Pernah mendengar ucapan seperti itu, Ibu? Nampaknya, anggapan ini tidak hanya muncul di alam tempatan, anda tahu. Anggapan bahawa keseronokan berganda berkaitan dengan watak degil kanak-kanak atau tingkah laku hiperaktif juga telah banyak dibincangkan di arena antarabangsa. Sebenarnya, anggapan ini telah menjadi kepercayaan lama orang Portugis. Dan pakar mengatakan, itu hanya mitos.

Semakin tua usia dan kemahiran anak, adalah wajar bagi seorang kanak-kanak untuk meneroka persekitarannya secara aktif. Dia juga akan sangat bertenaga kerana dia banyak bergerak dan ingin mencuba banyak perkara. Tetapi ingat, semuanya adalah sebahagian daripada tonggak pencapaian dan aktiviti si Kecil akan menyokong pengembangan kecerdasannya.

Oleh itu, tidak adil jika anak kecil anda akan dinilai terlebih dahulu mengenai tingkah laku atau watak apa, hanya berdasarkan jumlah keseronokan.

Baca juga: Pelbagai Penyebab Epilepsi, Trauma Kepala adalah salah satunya

2. Mengetahui Anak Kecil anda adalah Tangan Kiri / Tidak

Seorang ahli genetik dari India, Amar Klar, melakukan kajian untuk menentukan kaitan antara unyeng-unyeng dan tangan mana yang akan digunakan seseorang secara dominan. Dan sebagai hasilnya dia mendapati bahawa ada hubungan antara mereka.

Didapati bahawa 90% responden dengan arah jarum jam, menggunakan tangan kanan sebagai tangan dominan mereka. Sementara itu, orang dengan pranks lawan arah jam tangan kiri. Dia menyimpulkan bahawa keutamaan tangan dan arah permainan boleh berkembang dari mekanisme genetik biasa yang berlaku di otak.

3. Mengetahui bahagian otak mana yang dominan

Otak sebagai pusat koordinasi sistem tubuh manusia, mempunyai struktur yang sangat kompleks dan fungsi yang berbeza. Otak besar, yang terbahagi kepada dua bahagian utama, iaitu kanan dan kiri, membantu menentukan bagaimana manusia berfikir dan berkelakuan. Sekarang unik, untuk mengetahui bahagian otak mana yang dominan, ia dapat dikenal pasti dari lokasi keseronokan, anda tahu.

Oleh pakar bedah saraf Mona Lisa Schulz, MD, PhD, dalam bukunya yang berjudul "Otak Feminin Baru: Mengembangkan Genius Intuitif Anda" , menjelaskan bahawa ada hubungan antara lokasi keseronokan seseorang dengan cara berfikirnya dan bahagian otak mana yang dominan.

Bagi mereka yang cenderung di sebelah kiri, mereka akan banyak berfikir menggunakan otak kiri. Sekiranya lokasi keseronokan cenderung berada di sebelah kanan kepala, maka seseorang akan menggunakan otak kanannya secara dominan.

Sementara itu, jika anda mempunyai dua sisi, kanan dan kiri, maka cara otak memproses sesuatu akan seimbang oleh kedua-dua bahagian otak. Seseorang dengan watak yang menyeronokkan seperti ini, akan cemerlang dalam menguasai Visual-Spatial Intelligence, dan juga menguasai Mathematical Intelligence dengan baik.

Baca juga: Ibu, Mari Merangsang Lima Deria Anak Kecil Anda Dengan Cara Ini!

Sumber:

Minggu Berita. Para saintis menemui Petua dari Pusaran Rambut.

Berita NBC. Lembu lembu.

Universiti Delaware. Mitos Genetik Manusia.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found