Susu Payudara Tidak Keluar Selepas Melahirkan | saya sihat

Setelah melahirkan, ada ibu yang mungkin mengalami beberapa kesukaran. Salah satunya adalah masalah susu ibu tidak keluar pada hari pertama setelah melahirkan. Keadaan seperti ini mesti cukup membuatkan ibu risau, terutamanya susu ibu atau kolostrum pertama adalah makanan terbaik yang dapat diberikan oleh ibu buat pertama kalinya kepada si kecil.

Jadi, adakah susu yang tidak keluar setelah melahirkan tanda bahawa tubuh ibu mengalami masalah atau ada yang lain berlaku? Ayuh, dapatkan penjelasan di bawah ini, Mums.

Baca juga: Penyusuan susu ibu tetap dapat diberikan walaupun mengalami 6 masalah ini

Penyebab susu ibu tidak keluar setelah melahirkan

Ketika bayi menyusu pada kali pertama, oksitosin diaktifkan dan otot-otot di sekitar alveoli berkontrak, menyebabkan kolostrum mula keluar. Tetapi dalam beberapa kes, tidak sedikit ibu yang susu sukar keluar atau bahkan tidak keluar sama sekali. Ini mungkin disebabkan oleh sebab berikut:

1. Berat badan berlebihan atau kegemukan

Ibu yang melahirkan dalam keadaan kegemukan atau berat badan berlebihan boleh menjadi penyebab kesukaran susu keluar untuk pertama kalinya. Berat badan berlebihan semasa mengandung boleh melambatkan permulaan laktasi selepas bersalin. Oleh itu, penting untuk mengekalkan berat badan sebelum kehamilan agar keadaan ini dapat dicegah.

2. Melahirkan trauma

Pembukaan yang perlahan dapat menyebabkan tenaga kerja memerlukan masa yang lama sehingga ibu mengalami kesukaran dalam proses mendorong. Akibatnya, doktor kadang-kadang menggunakan forceps dan pam vakum untuk membantu proses kelahiran. Tetapi sayangnya, ini boleh membuatkan ibu menjadi stres dan trauma. Ibu yang mengalami tekanan semasa bersalin akan menjadikan badan lambat untuk menghasilkan hormon yang diperlukan untuk menghasilkan susu ibu.

3. Bahagian caesar

Bersalin dengan kaedah caesarean kecemasan boleh memberi tekanan kepada ibu dan bayi. Perkara yang sama berlaku untuk ibu yang menggunakan kaedah caesar yang dirancang. Dalam kedua kes tersebut, kelahiran awal, kekurangan hormon persalinan, penggunaan analgesik seperti epidural, dan pemisahan ibu dan bayi kerana keadaan khas bayi, mengurangkan pengeluaran susu.

4. Penggunaan cecair intravena yang berlebihan

Penggunaan cecair intravena semasa persalinan dilakukan dalam keadaan tertentu. Walau bagaimanapun, penggunaan cecair intravena dalam jumlah yang cukup banyak semasa bersalin, boleh menyebabkan pembengkakan payudara kerana pengekalan air. Sehingga pembengkakan payudara reda, pengeluaran susu akan terjejas.

Baca Juga: Mahukan pengeluaran susu yang banyak dan lancar? Kurangkan Tekanan dan Sentiasa Berbahagia, Ibu!

5. Kehilangan darah

Pendarahan selepas bersalin adalah keadaan di mana seorang ibu kehilangan sejumlah besar darah, iaitu lebih daripada 500 ml semasa kelahiran vagina atau lebih daripada 1000 ml pada kelahiran caesar. Kehilangan darah yang berlebihan semasa bersalin dapat mengurangkan pengeluaran susu dan mengubah hormon prolaktin. Selain itu, tekanan dan keletihan akibat kehilangan darah juga dapat melambatkan laktogenesis, anda tahu, Ibu.

6. Pengekalan serpihan plasenta

Selepas bersalin, plasenta dikeluarkan, yang menyebabkan tahap progesteron dalam badan menurun. Walau bagaimanapun, tahap progesteron dapat tetap tinggi jika terdapat fragmen plasenta, menyebabkan permulaan laktasi yang tertunda, yang mempengaruhi pengeluaran dan bekalan susu.

7. Keadaan kesihatan ibu

Masalah kesihatan, seperti diabetes, PCOS, sista ovari kehamilan, dan keadaan tiroid, boleh mengganggu pengeluaran susu. Ketidakseimbangan hormon yang berlaku dalam keadaan ini adalah yang mengubah pengeluaran dan bekalan susu ibu.

8. Merokok dan penggunaan alkohol

Penyelidikan menunjukkan bahawa merokok dan penggunaan tembakau dapat mengubah komposisi dan pengeluaran susu. Alkohol boleh memberi kesan yang sama terhadap pengeluaran susu ibu.

Baca juga:Ibu, Inilah Cara Meningkatkan Pengeluaran Susu Payudara!

Petua Meningkatkan Pengeluaran Susu Ibu Selepas Bersalin

Sekiranya anda tidak dapat mengeluarkan susu sejurus selepas melahirkan, jangan tertekan. Ingat, pengeluaran susu adalah mekanisme permintaan dan penawaran. Semakin banyak anda memberi makan bayi anda atau mengosongkan payudara anda, semakin banyak susu yang akan anda hasilkan. Nah, cubalah kaedah ini untuk meningkatkan pengeluaran susu anda, Ibu.

1. Mengepam susu ibu. Dengan menggunakan tangan atau pam anda, cubalah mengosongkan payudara anda dengan tekun setiap beberapa jam. Tidak peduli berapa banyak susu yang anda hasilkan, kerana lebih kerap anda mengekspresikan dan mengepam susu, ia akan merangsang payudara untuk menghasilkannya.

2. Urut payudara. Urut laktasi adalah teknik mengurut payudara dengan cara tertentu yang dapat membantu memudahkan aliran susu. Anda boleh mengurut payudara anda sendiri 5-10 minit antara penyusuan untuk merangsang payudara anda untuk meningkatkan pengeluaran susu.

3. Menyusukan bayi dengan kerap. Selain mengurut dan mengepam, menyusukan bayi anda tanpa mengira jumlah susu yang anda nyatakan. Matlamat untuk menyusui lapan hingga 12 kali sehari selama kira-kira 15 hingga 20 minit setiap sesi.

Semasa setiap sesi penyusuan, ganti payudara dan beri makan bayi anda sekurang-kurangnya dua kali di setiap sisi. Juga, jaga hubungan kulit-ke-kulit sebanyak mungkin. Pastikan bayi menempel pada puting dengan betul dan menghisap.

4. Kompres dengan air suam. Memampatkan dengan air suam pada payudara anda, boleh memicu aliran susu menjadi lancar. Namun, seboleh-bolehnya jangan mandi air suam setelah melahirkan, kerana ada risiko pendarahan.

5. Ketenangan. Keletihan adalah salah satu penyebab kekurangan bekalan susu. Oleh itu, berehat dan berehat untuk meningkatkan bekalan susu adalah sangat penting. Anda boleh memilih untuk mendengar muzik yang menenangkan atau membayangkan diri anda menyusu anak anda untuk berehat.

6. Rehat yang cukup. Merawat bayi yang baru lahir bukanlah sesuatu yang mudah. Ini boleh membuat anda letih dan memberi kesan kepada penurunan bekalan susu. Tekanan berterusan kerana kurang rehat boleh menyebabkan kadar kortisol meningkat dan susu ibu tidak keluar.

7. Gaya hidup sihat. Mengonsumsi makanan dan minuman berkhasiat dan minum banyak air akan meningkatkan pengeluaran dan bekalan susu anda. Juga, nikmati aktiviti fizikal setiap kali doktor membenarkan anda melakukannya selepas bersalin. Bersenam membantu mengekalkan berat badan yang sihat dan melepaskan endorfin yang membuat anda bebas stres dan gembira.

Baca juga: Cara meningkatkan susu ibu dengan pengambilan makanan yang betul

Rujukan:

IbuJuntion. Tiada Susu Payudara Selepas Bersalin: Punca Dan Apa Yang Perlu Dilakukan?