Pengambilan Antibiotik semasa Kehamilan - GueSehat.com

Setiap ibu yang hamil tentu menginginkan kehamilan yang sihat tanpa gangguan. Namun, ada kalanya musibah tidak dapat dinafikan. Ibu boleh jatuh sakit dan harus menerima terapi dalam bentuk pengambilan ubat. Sekiranya penyakit yang anda alami disyaki berkaitan dengan jangkitan bakteria, maka satu jenis ubat yang kadang-kadang diresepkan oleh doktor adalah antibiotik.

Mengambil ubat semasa mengandung tentunya tidak boleh dilakukan dengan sewenang-wenangnya, kerana tidak semua ubat selamat untuk perkembangan janin yang sedang dikandung. Sebilangan besar wanita hamil sangat menyedari hal ini, oleh itu beberapa pesakit dan rakan dan keluarga selalu bertanya kepada saya siapa ahli farmasi mengenai keselamatan penggunaan ubat semasa mengandung.

Lebih-lebih lagi, jika apa yang ditetapkan doktor adalah antibiotik, pasti anda juga akan tertanya-tanya apakah ubat tersebut selamat untuk janin di dalam rahim. Pertama sekali, anda mesti memahami bahawa doktor anda mesti mempertimbangkan bahawa antibiotik ditunjukkan atau diperlukan untuk merawat jangkitan yang anda alami. Sekiranya jangkitan yang dialami tidak dapat diselesaikan dengan baik, seseorang boleh menyerang janin.

Saya sendiri terpaksa mengambil antibiotik semasa mengandung. Yang pertama, ketika saya mengalami faringitis akut. Doktor mendiagnosis masalah tersebut akibat jangkitan bakteria.

Yang kedua, ketika saya mengalami pembengkakan gusi di kawasan molar. Doktor juga mengesyaki ia disebabkan oleh jangkitan bakteria di kawasan itu. Dalam beberapa kes yang saya temui di hospital tempat saya bekerja, beberapa pesakit yang hamil juga memerlukan antibiotik untuk jangkitan, seperti demam kepialu dan jangkitan saluran kencing. Dari banyak jenis antibiotik, di sini saya cuba memberikan data mengenai antibiotik yang selamat digunakan dan yang harus dielakkan semasa mengandung.

Antibiotik yang umumnya selamat digunakan semasa mengandung

Terdapat beberapa antibiotik yang umumnya dianggap selamat untuk digunakan semasa kehamilan. Dengan kata lain, antibiotik ini tidak memberi kesan buruk terhadap perkembangan bayi yang belum lahir.

Yang pertama adalah antibiotik kelas penisilin, seperti amoksisilin dan ampisilin. Antibiotik ini biasanya digunakan untuk jangkitan pada telinga, hidung, dan tekak, termasuk faringitis dan tonsilitis, jangkitan kulit dan subkutan, dan jangkitan pada saluran gastrointestinal yang disebabkan oleh Helicobacterpylori.

Seterusnya adalah kelas antibiotik cephalosporin, seperti cefixime, cefaclor, dan ceftriaxone. Walau bagaimanapun, penggunaannya tidak boleh dilakukan sebelum 12 minggu kehamilan. Antibiotik kelas cephalosporin ini digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan, termasuk jangkitan pada saluran pencernaan, saluran telinga, faringitis dan tonsilitis, jangkitan saluran kencing, dan jangkitan saluran pernafasan.

Erythromycin juga dilaporkan selamat digunakan semasa kehamilan. Erythromycin biasanya digunakan untuk jangkitan pada saluran pernafasan, kulit dan jangkitan tisu subkutan, serta untuk penyakit kelamin, seperti gonorea dan sifilis.

Antibiotik yang harus dielakkan semasakehamilan

Tetrasiklin adalah salah satu antibiotik yang harus dielakkan semasa mengandung kerana boleh menyebabkan perubahan warna kekal pada gigi janin yang akan datang. Sebabnya, apabila gigi tumbuh warnanya akan menjadi kekuningan. Tetapi anda tidak perlu risau, tetrasiklin sangat jarang digunakan hari ini, walaupun pada populasi dewasa yang tidak hamil.

Antibiotik fluorokuinolon, seperti ciprofloxacin, levofloxacin, dan moxifloxacin, biasanya bukan pilihan bagi pesakit yang sedang hamil. Analisis meta yang diterbitkan pada tahun 2018 melihat keselamatan penggunaan antibiotik kelas ini pada wanita yang sedang hamil.

Telah dinyatakan bahawa kelas antibiotik ini tidak menyebabkan kecacatan janin, keguguran, atau kelahiran pramatang apabila dimakan oleh wanita hamil. Walau bagaimanapun, penggunaannya pada trimester awal kehamilan harus dielakkan.

Itu adalah beberapa kelas antibiotik yang agak selamat untuk digunakan dan yang harus dielakkan semasa mengandung. Sekali lagi saya mengingatkan anda, pada prinsipnya, terapi antibiotik hanya akan diberikan oleh doktor sekiranya terdapat petunjuk adanya penyakit berjangkit. Jadi, tidak digalakkan menggunakan antibiotik tanpa pengawasan doktor, ya!

Sebaliknya, jika anda mengalami jangkitan semasa hamil dan memerlukan terapi antibiotik, anda harus terus mengambil antibiotik agar jangkitan yang anda alami tidak membahayakan janin yang anda bawa. Doktor biasanya mengehadkan penggunaan antibiotik untuk jangka waktu sesingkat mungkin, dengan dos serendah mungkin. Salam sihat! (AS)

Rujukan

Norwitz, E. dan Greenberg, J. (2009). Antibiotik semasa hamil: Adakah mereka selamat ?. Ulasan dalam bidang Obstetrik dan Sakit Puan, 2, hlm.135-136.

Yefet, E., Schwartz, N., Chazan, B., Salim, R., Romano, S. dan Nachum, Z. (2018). Keselamatan quinolones dan fluoroquinolones pada kehamilan: analisis meta. BJOG: Jurnal Antarabangsa Obstetrik & Ginekologi, 125 (9), hlm 1069-1076.

Penggunaan Ubat Terbaik semasa Kehamilan (BUMPS). (2019).