Cara Mengatasi Patah Hati - Saya Sihat

Siapa yang suka mempunyai hati yang hancur? Tentunya kita semua mahu cepat bergerak. Walau bagaimanapun, ia tidak mudah dilakukan teruskan dengan pantas. Kebanyakan orang tertanya-tanya, bagaimana anda menghadapi patah hati?

Walaupun tidak boleh langsung teruskan dengan cepat, ada cara mudah untuk mempermudah proses meneruskan. Inilah cara mengatasi patah hati, sehingga anda dapat teruskan cepat!

Baca juga: Geng, Inilah 7 Manfaat Seks bagi Wanita

Cara Mengatasi Hati yang Patah

Setiap orang mengalami patah hati kerana pelbagai sebab. Inilah cara mengatasi patah hati yang boleh anda ikuti:

1. Biarkan Diri Anda Merasakan Apa yang Anda Rasa

Ketika baru-baru ini anda berpisah dengan teman lelaki anda, atau mengalami sesuatu yang lain yang menyebabkan anda merasa patah hati, anda akan merasakan pelbagai emosi. Trauma dan kejutan dirasakan bersama dan mempengaruhi sistem badan anda.

Menurut ahli psikologi, terhadap sebarang jenis kejutan emosional, badan anda harus dapat mengikuti perkembangan sehingga anda dapat merasakan emosi yang anda rasakan. Perasaan ini timbul atas sebab tertentu, iaitu untuk menolong anda melalui masa-masa sukar. Sudah tentu jika anda dapat melancarkannya dengan betul.

Anda boleh menangis apabila hati anda hancur dan membiarkan diri anda sedih. Ini adalah sebahagian daripada proses yang perlu dilalui dalam kehidupan.

2. Jangan Terlalu Dalam Kesedihan

Walaupun penting bagi anda untuk meluahkan perasaan anda, juga penting untuk menjaga diri anda agar tidak terbiasa dan dipengaruhi olehnya.

Oleh itu, jika anda merasa sedih, biarkan diri anda bersedih selama beberapa waktu. Anda boleh menangis, menjerit, menulis, atau melakukan apa sahaja yang anda mahukan agar emosi itu bebas. Namun, setelah melebihi masa yang diperuntukkan, anda mesti berhenti dan teruskan kepada perkara lain.

3. Elakkan Berkomunikasi dengan Exes

Heartbreak umumnya disebabkan oleh putus hubungan dengan pasangan. Terdapat penjelasan saintifik mengapa patah hati berpisah dengan pasangan anda sangat menyakitkan. Setelah berpisah, anda mengalami simptom mengeluarkan, kerana hormon gembira yang sebelumnya anda dapat dari pasangan anda tiba-tiba hilang.

Apabila pasangan anda tidak lagi berada di sisi anda, anda mula merindui dan menginginkan hormon-hormon gembira itu. Sekiranya anda menyerah pada situasi tersebut dan berhubung kembali dengan pasangan anda, akan lebih sukar untuk mengatasi rasa sakit hati dan teruskan.

Adalah baik untuk menamatkan semua jenis hubungan pada awal perpisahan. Ini memberi anda peluang untuk mengurangkan pergantungan pada bekas pasangan anda.

4. Cari Orang Sokongan yang berdekatan dengan anda

Hubungi dua atau tiga orang terdekat dan kongsi keluhan anda dan bagaimana perasaan anda dengan mereka. Terdapat banyak orang yang menyayangi anda dan mereka ingin menyokong anda, tetapi selalunya mereka tidak tahu bagaimana kerana anda tidak memberitahu mereka.

Membuka orang lain adalah perkara positif. Dengan sokongan mereka yang paling dekat dengan anda, anda boleh ingat bahawa anda tidak bersendirian.

Baca juga: 5 Tanda Hubungan Yang Tidak Perlu Dijaga

5. Sukan

Mungkin bersenam adalah salah satu aktiviti terakhir yang ingin anda lakukan ketika anda mengalami hari rehat. Namun, senaman adalah salah satu cara untuk mengatasi patah hati, anda tahu. Endorfin yang dihasilkan semasa bersenam membantu melegakan patah hati dan juga membantu membina keyakinan diri.

6. Menjaga Diri Anda

Ahli psikologi percaya bahawa mengurus diri sendiri adalah salah satu cara untuk mengatasi patah hati. Tanya diri anda, apa yang anda perlukan? Mungkin anda mahukan makanan yang enak, pergi ke sauna, menonton filem, atau yang lain. Rawat diri anda dengan menggembirakan diri.

7. Elakkan Kelakuan Tidak Sihat

Cuba kenal pasti apa-apa tingkah laku impulsif yang mungkin anda alami, misalnya memeriksa profil Instagram mantan anda berkali-kali. Ini mengganggu proses penyembuhan jantung yang patah. Tingkah laku seperti itu tidak sihat dan hanya akan membuat anda merasa lebih teruk. Sekiranya anda sering melakukan perkara seperti itu, minta bantuan orang terdekat atau ahli terapi untuk mengatasinya.

8. Mencuba Perkara Baru

Lakukan perkara yang selalu anda mahu lakukan, tetapi belum sempat. Contohnya, anda ingin mengunjungi tempat, ingin mencuba restoran baru, atau melakukan aktiviti baru. Perkara seperti ini biasanya merupakan salah satu kaedah paling berkesan untuk mengatasi masalah patah hati. (UH)

Baca juga: 6 Tanda Anda Hanya Pelarian

Sumber:

glamor. Bagaimana Mengatasi Hati yang Patah, Menurut Ahli Psikologi. Disember 2019.

Garisan Harapan. Cara Menyembuhkan & Mengatasi Hati yang Patah.