Wanita hamil tidak boleh kekurangan vitamin D | saya sihat

Vitamin D memainkan peranan penting dalam metabolisme tulang dengan mengatur keseimbangan kalsium dan fosfat. Di beberapa kawasan, wanita hamil yang kekurangan vitamin D dikaitkan dengan risiko preeklamsia, diabetes mellitus kehamilan, kelahiran prematur, dan keadaan khusus lain, menurut WHO.

Pemberian vitamin D semasa kehamilan dipercayai dapat mengurangkan risiko preeklamsia, berat lahir rendah dan kelahiran pramatang. Walau bagaimanapun, bukti saintifik untuk mengetahui faedah dan bahaya penggunaan vitamin D pada kehamilan untuk ibu dan bayi masih terhad.

Oleh itu, jika anda hamil, jangan lupa untuk mendapatkan nutrien yang mencukupi melalui pengambilan makanan sihat yang seimbang.

Baca juga: Kekurangan vitamin D, siapa yang berisiko?

Sebab Wanita Hamil Tidak Perlu Kekurangan Vitamin D

Satu kajian dilakukan pada tahun 2018 di Norway, sebuah negara Eropah yang sejuk. Ternyata, satu dari tiga wanita hamil di Norway didapati kekurangan vitamin D pada akhir kehamilan. Pada musim sejuk, peratusan wanita hamil yang kekurangan vitamin D di Norway meningkat sebanyak 50 peratus.

“Sukar mendapatkan cukup vitamin D dari sumber makanan. Selama enam bulan dalam setahun, sinar matahari di Norway tidak cukup untuk kulit membuat vitamin D. Walaupun ada cahaya matahari, cahaya tidak terlalu kuat untuk menghasilkan vitamin D, ”kata Miriam K. Gustafsson, penyelidik dalam bahasa Norwegia Jabatan Kesihatan dan Kejururawatan Universiti Sains dan Teknologi (NTNU).

Miriam yang juga doktor dan perunding kanan di St. Hospital Olavs di Trondheim, Norway, melanjutkan, “Pada musim panas, kami melindungi kulit dengan pelindung matahari untuk mencegah barah. Tetapi apa yang kami lakukan adalah menyukarkan badan untuk menghasilkan vitamin D. yang mencukupi. "

Tahap vitamin D yang rendah boleh memberi implikasi serius terhadap kesihatan tulang ibu dan anak. Walau bagaimanapun, vitamin D diperlukan agar kalsium diserap oleh usus. Semasa mengandung, vitamin D sangat penting untuk memastikan kalsium yang mencukupi sambil mengekalkan tahap kalsium pada ibu dan membina jisim tulang anak.

Vitamin D yang rendah juga dikaitkan dengan risiko kelahiran prematur dan peningkatan risiko asma pada kanak-kanak. Pemberian makanan tambahan vitamin D semasa kehamilan terbukti dapat mengurangkan risiko asma pada kanak-kanak.

"Ketika seorang wanita hamil terlalu sedikit vitamin D di dalam tubuhnya, dia berisiko tinggi mengalami tekanan darah tinggi, preeklamsia dan diabetes kehamilan. Oleh itu, penting untuk memastikan vitamin D mencukupi semasa kehamilan, ”jelas Miriam.

Baca juga: 5 Buah Ini Mengandung Kalsium untuk Wanita Hamil

Keperluan Vitamin D untuk Wanita Hamil

Keperluan janin untuk vitamin D meningkat pada trimester kedua, ketika pertumbuhan tulang dan pengoksidaan paling ketara. Vitamin D mengalir ke janin melalui pemindahan pasif, di mana janin akan bergantung sepenuhnya kepada cadangan yang dimiliki ibu.

Oleh itu, status ibu adalah gambaran langsung mengenai status pemakanan janin. Vitamin D dalam susu ibu juga berkorelasi dengan tahap serum ibu. Oleh itu, tahap rendah vitamin D dalam susu ibu boleh memberi kesan berbahaya kepada bayi baru lahir.

"Semasa kajian itu, saya dan rakan sekerja mendapati bahawa hanya 18 peratus wanita hamil yang memenuhi keperluan vitamin D harian, iaitu 10 mikrogram vitamin D dengan memakan satu sendok teh minyak hati ikan kod. Lebih baik jika lebih banyak wanita hamil mengambil makanan tambahan dan makan ikan dua hingga tiga kali seminggu seperti yang disarankan, ”kata Miriam.

Vitamin D adalah vitamin larut lemak dan disimpan di dalam badan. "Penting untuk tidak mengambil lebih dari jumlah yang disyorkan untuk mengelakkan overdosis," kata Miriam.

Institut Perubatan Akademi Nasional mengesyorkan wanita berumur 19 hingga 70 tahun untuk mendapatkan 6000 IU atau 15 mikrogram vitamin D setiap hari. Tahap maksimum yang boleh diterima adalah 4,000 IU atau 100 mikrogram vitamin D untuk wanita hamil dan wanita bukan hamil berusia 19 tahun ke atas. mengikut Institut Kesihatan NasionalNamun, terlalu banyak vitamin D boleh menyebabkan kerosakan pada jantung, saluran darah, dan ginjal.

Baca juga: Ibu, Jangan Lupa Kepentingan Vitamin D3 semasa Kehamilan

Rujukan:

WHO. Pengambilan vitamin D semasa kehamilan

MedicalXpress. Kekurangan vitamin D mempengaruhi banyak wanita hamil

MDedge. Vitamin D dan kehamilan: 9 perkara yang perlu anda ketahui

NCBI. Kekurangan Vitamin D pada Wanita Hamil dan Bayi mereka