Ketagihan Alat pada Kanak-kanak - Guesehat

Ibu mungkin pernah mendengar kanak-kanak yang ketagih dengan alat? Atau mungkin anda sendiri yang mengalaminya. Gadget holic atau ketagihan alat dalam erti kata negatif, kini dialami oleh banyak kanak-kanak dan remaja di seluruh dunia. Seorang kanak-kanak dikatakan ketagihan alat, jika kebiasaannya bermain alat telah menyebabkan tingkah laku ketagihan. Contohnya, kanak-kanak tidak mahu makan, tidak mahu mandi, atau ponteng sekolah. Setiap bangun tidur, perkara pertama yang anda cari adalah alat. Dari segi tingkah laku, emosi kanak-kanak menjadi tidak stabil, terutamanya jika keinginan mereka untuk bermain alat tidak dipenuhi.

Jangan biarkan ibu pergi! Ketagihan bermain di depan layar, sama ada melalui telefon bimbit, komputer, tablet atau permainan, kesannya tidak ringan. Ahli psikologi Febria Indra Hastati M.Psi, dari Klinik Brawijaya Kemang, menjelaskan hal ini dalam rancangan bual bicara dan bengkel "Mengatasi Ketagihan Gadget pada Kanak-kanak" yang diadakan oleh Teman Bumil dan Ibu dan Jo di Jakarta (2/9).

Inilah penjelasan penuh, Ibu!

Semuanya bermula dengan ibu bapa

Menurut Febria, kanak-kanak adalah peniru yang hebat. Ketagihan alat tidak berlaku dalam sekelip mata. “Pada mulanya, anak-anak meniru kebiasaan ibu bapa mereka yang selalu memegang telefon bimbit mereka di mana sahaja di rumah kerana alasan bekerja. Anak-anak akan meniru ibu bapa mereka, dan ibu bapa mereka akan suka kerana anak menjadi tenang kerana sibuk dengan alat mereka. Lama kelamaan, anak-anak tidak dapat dipisahkan dari alat, "jelas Febria.

Sebab lain adalah ketiadaan peraturan di rumah. Kanak-kanak dibenarkan bermain alat sehingga larut malam, ketika tidur, atau semasa makan. Ibu bapa melakukan peninggalan dan sebenarnya merasa dibantu kerana mereka tidak perlu bersusah payah mengawasi anak-anak. Inilah yang disebut oleh Febria sebagai alat untuk menjaga anak.

Biasanya, lanjut Febria, keluarga seperti ini tidak terbiasa berkomunikasi dalam keluarga, tidak ada hubungan mata apalagi sentuhan kasih sayang ibu dan ayah terhadap anak-anak. Dengan kata lain, semua orang sibuk dengan alat masing-masing.

Di beberapa keluarga, alat diberikan dengan mudah sebagai bentuk ego dan prestij ibu bapa. "Setiap kali ada telefon bimbit baru, anak itu diberikan tanpa pencapaian. Bukan sebagai pemberian, hanya martabat ibu bapa, "tambahnya.

Baca juga: Sering Main Alat? Hati-hati dengan Sindrom Leher Teks

Kesan Buruk Ketagihan Gadget

Apabila kanak-kanak sudah berada di tahap ketagihan, kesannya boleh berlaku pada fizikal, psikologi, dan emosi anak. Walaupun pada tahap ketagihan yang teruk, alat boleh merosakkan otak. Kanak-kanak secara fizikal menjadi tidak sihat kerana tidak banyak bergerak, dan berisiko mengalami kegemukan. "Postur badan juga buruk kerana anda sering membungkuk atau berbaring terlalu kerap. Aliran darah tidak lancar, sehingga sering terdapat kesemutan, leher, leher, dan pergelangan tangan, "jelas Febria.

Kesan terhadap psikologi kanak-kanak juga tidak baik, iaitu tingkah laku primitif seperti amukan ketika keperluan untuk bermain alat tidak dipenuhi. Ini kerana otak yang ketagihan telah memberi perintah untuk segera mencari telefon bimbit.

Dalam jangka masa panjang akan timbul gangguan pemikiran dan tingkah laku. Kanak-kanak cenderung tidak diasah kecerdasan emosi mereka kerana mereka jarang bergaul dengan rakan sebaya. Belum lagi bercakap jika kanak-kanak tidak hanya ketagih tetapi telah terdedah kepada kandungan ganas dan kandungan sebelum ini.

Satu kajian menunjukkan, terdapat peningkatan keganasan melalui media dalam talian (dalam talian) sehingga 51% pada kanak-kanak. Hanya 33% ibu bapa mengawasi anak-anak mereka bermain alat sehingga 12% kanak-kanak di bawah 18 tahun terbukti ketagihan di internet.

Baca juga: Putera George dan Puteri Charlotte dilarang bermain alat

Penyelesaian untuk holic gadget

Febria memberikan penyelesaian untuk mengatasi ketagihan alat pada anak bermula dari ibu bapa. Pertama, hadkan penggunaan alat dan sebaliknya sediakan mainan pendidikan seperti teka-teki, blok, origami, krayon, atau permainan papan. "Anak-anak hanya diizinkan bermain dengan alat pada hujung minggu dan membatasi akses internet, dan dilarang bermain alat di ruang makan atau tempat tidur sehingga orang tua dapat terus mengawasi dan menemaninya." Kata Febria.

Di samping itu, periksa sejarah penyemakan imbas secara berkala dan berikan maklumat mengenai kandungan internet kepada anak-anak. Lebih baik dijelaskan dalam bahasa mudah yang mudah difahami oleh si kecil anda. Yang paling penting, ganti aktiviti bermain gajet dengan aktiviti bersama keluarga di luar rumah.

Pengarah Ibu dan Jo, Endah Wulansari, menjelaskan, untuk membantu Ibu dan Ayah mengatasi ketagihan alat pada anak-anak, Ibu n Jo mempunyai program baru dalam bentuk terapi alat gadget. Terapi ini bertujuan untuk memperbaiki kesan buruk alat pada postur dan penglihatan di Small.

Wulan menjelaskan, salah satu gangguan postur kanak-kanak yang ketagihan alat adalah ujian leher, yang disebabkan kerana anak-anak selalu memandang ke bawah dengan sudut 60 darjah untuk menatap skrin telefon pintar mereka. Akibatnya, beban pada otot leher akan meningkat sebanyak 60 paun atau sekitar 27 kg.

Untuk mengelakkan kemerosotan postur yang lebih jauh, Wulan mengajar cara mempraktikkan pergerakan agar anak tidak membengkak lebih banyak lagi. Gulung tuala sehingga cukup kukuh. Letakkan anak di atasnya dengan kedudukan tuala hingga ke leher. Latihan ini berguna untuk menghilangkan ketegangan di kawasan leher dan tulang belakang.

Alat juga menyebabkan ketegangan mata atau ketegangan pada mata. “Lakukan urutan ringan di kawasan sekitar mata ketika mata letih, kemudian gerakkan bola mata ke atas dan ke bawah ke kanan dan kiri. Sementara itu, untuk melatih pandangan luas, tutup telapak tangan di depan mata, kemudian tarik telapak tangan ke arah luar, tetapi mata tetap fokus di tengah dan tidak mengikuti pergerakan tangan. Pergerakan ini adalah untuk melatih pandangan luas yang dapat diganggu ketika bermain terlalu banyak alat, "jelas Wulan.

Mom n Jo, lanjut Wulan, mempromosikan program diet radiasi, untuk mengurangi dampak radiasi skrin pada anak-anak, yang dapat mempengaruhi pertumbuhan dan gangguan perkembangan mereka. Banyak latihan yang ditawarkan melalui program ini.

Baca juga: Petua Mengatasi Kanak-kanak yang Ketagih dengan Permainan

Beberapa pergerakan boleh dilakukan sendiri di rumah, seperti meletakkan anak tidur di tuala di punggung untuk mencegah gangguan tulang belakang. Mengurut kawasan sekitar mata ketika mata letih, dan meregangkan lengan ke atas dan ke sisi. "Kami bersosialisasi program diet radiasi, untuk mengurangi dampak radiasi layar pada anak-anak, yang dapat mempengaruhi gangguan pertumbuhan dan perkembangan mereka," kata Wulan.

Jadi ibu, sebelum terlambat, mulakan sekarang, menemani anak kecil anda sambil bermain alat. Internet sememangnya sangat membantu dan boleh menjadi alat pembelajaran jika digunakan di bahagian yang betul. Sekiranya berlebihan dan menjadi ketagihan, sudah tiba masanya untuk campur tangan ibu bapa. (AY / OCH)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found