Makan Tengah Hari Menjadikan Anda Lemak

Mungkin Geng Sihat telah mendengar bahawa makan lewat malam menjadikan anda gemuk. Ramai orang takut bahawa mereka akan menambah berat badan jika mereka makan pada waktu larut malam daripada biasa.

Sesungguhnya, cadangan umum adalah tidak makan selepas jam 8 malam. Walau bagaimanapun, nasihat untuk tidak makan tengah malam adalah salah. Yang penting bukan masanya, tetapi apa yang dimakan oleh Geng Sihat.

Jadi, adakah makan tengah malam membuat anda gemuk? Bagaimana hubungan antara keduanya? Ayuh, baca penjelasan di bawah.

Baca juga: Bolehkah Yogurt Menurunkan Berat Badan? Dapatkan Jawapannya Di Sini!

Adakah Makan Tengah Hari Benar-benar Membuat Anda Lemak?

Sebelum menjawab persoalan sama ada makan lewat malam menjadikan anda gemuk, anda perlu mengetahui hubungan antara makan dan irama sirkadian badan. Sebenarnya, asal usul idea bahawa makan pada larut malam menjadikan anda gemuk berasal dari kajian haiwan, yang menunjukkan bahawa cara tubuh mencerna dan menggunakan kalori adalah berbeza ketika malam berjalan.

Beberapa pakar telah menggunakan hipotesis bahawa makan lewat malam bertentangan dengan irama sirkadian. Sistem sirkadian adalah kitaran 24 jam yang memberitahu tubuh kapan hendak tidur, makan, dan bangun. Menurut irama sirkadian, malam adalah waktu untuk berehat, bukan waktu untuk makan.

Memang benar bahawa beberapa kajian haiwan menyokong teori ini. Tikus yang makan pada waktu yang salah mengikut irama sirkadian mereka mendapat berat badan yang jauh lebih tinggi daripada tikus yang makan hanya pada waktu normal, walaupun kedua-duanya makan diet yang sama.

Walau bagaimanapun, tidak semua kajian manusia menyokong kajian ini. Sebenarnya, kajian manusia menunjukkan bahawa bukan masa yang penting, tetapi apa yang anda makan.

Sebagai contoh, kajian terhadap 1600 kanak-kanak mendapati bahawa tidak ada hubungan antara makan selepas jam 8 malam dan kenaikan berat badan. Dalam kajian ini, kanak-kanak yang makan tengah malam ditunjukkan tidak mengambil lebih banyak kalori daripada kanak-kanak yang makan sebelum jam 8 malam.

Namun, ketika para pakar meneliti tabiat makan 52 orang dewasa, mereka mendapati bahawa mereka yang makan setelah jam 8 malam memakan lebih banyak jumlah kalori daripada mereka yang makan di bawah jam 8 malam. Kalori tambahan yang dimakan oleh orang yang makan lewat malam dapat meningkatkan berat badan.

Secara keseluruhan, selagi pengambilan kalori anda tetap pada jumlah harian yang diperlukan, kenaikan berat badan tidak akan datang dengan mudah hanya kerana anda makan di tengah malam.

Baca juga: Makan Lebih Sedikit Tetapi Dapatkan Lemak Dengan Cepat, Mengapa Ya?

Orang yang makan lewat malam cenderung makan lebih banyak

Satu kemungkinan sebab hubungan antara makan lewat malam dan kenaikan berat badan adalah kecenderungan untuk mengambil lebih banyak kalori secara keseluruhan pada pemakan larut malam.

Tidak kira masa, memakan lebih banyak kalori daripada yang diperlukan pastinya akan menaikkan berat badan. Sebagai contoh, pakar mengkaji hubungan antara masa dan jumlah pengambilan kalori sebanyak 59 orang. Dari ini didapati bahawa orang yang makan malam sebelum tidur mengambil lebih banyak kalori secara keseluruhan daripada mereka yang makan malam lebih awal.

Kajian lain mendapati bahawa orang yang makan antara pukul 11 ​​malam hingga 5 pagi memakan lebih kurang 500 kalori setiap hari daripada mereka yang mengehadkan pengambilan makanan mereka pada waktu biasa. Lama kelamaan, rata-rata, mereka yang gemar makan lewat malam menambah berat badan sebanyak 4.5 kilogram.

Jadi, makan lewat malam tidak akan membuat anda gemuk, kecuali jika anda mengambil kalori yang berlebihan.

Makan Malam Tengah Malam Mempengaruhi Pilihan Makanan

Orang yang suka makan pada waktu malam bukan sahaja cenderung suka makan lebih banyak, tetapi mereka juga cenderung memilih jenis makanan yang kurang baik untuk kesihatan.

Pada waktu petang, anda cenderung memilih makanan yang tidak sihat, terutama makanan berkalori tinggi. Makanan yang dimaksudkan rendah nutrien, seperti kerepek, soda, dan ais krim.

Terdapat banyak sebab untuk ini. Salah satunya, orang yang makan lewat malam kebanyakannya sukar untuk mencari makanan yang sihat. Contohnya, pekerja pejabat yang bekerja di pergeseran malam. Banyak kajian menunjukkan bahawa mereka cenderung makan dan makan makanan yang tidak sihat kerana kebanyakan restoran ditutup semasa waktu bekerja.

Sekali lagi, intinya adalah bahawa makan tengah malam menjadikan anda gemuk tidak benar. Faktor yang lebih menentukan adalah apa yang anda makan. Oleh itu, jika anda lapar selepas makan malam atau di tengah malam, makan makanan yang sihat. (UH)

Baca juga: Ingin menurunkan berat badan, adakah bangun lewat membuat anda kurus?

Sumber:

Garis Kesihatan. Adakah Makan Lewat Malam Menyebabkan Peningkatan Berat Badan ?. Oktober 2018.