Kesan Sampingan Pengencer Darah - GueSehat.com

Penyumbatan saluran darah tidak boleh diabaikan. Ini kerana ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius, seperti strok, serangan jantung, penyakit vaskular periferal, dan trombosis urat dalam.

Biasanya, darah mengalir di sepanjang saluran darah. Namun, kerana faktor pembekuan dalam darah dapat menjadi sangat aktif, darah dapat menjadi lebih tebal dan membentuk gumpalan di saluran darah. Akibatnya, ada tisu di dalam tubuh yang tidak mendapat bekalan darah yang membawa oksigen dan nutrien, sehingga mengakibatkan kerusakan.

Masalah kelikatan darah boleh disebabkan oleh 2 faktor, iaitu genetik dan persekitaran. Menurut Dr. dr. Lugyanti Sukrisman, Sp. PD-KHOM., Ketika ditemui di acara "Hari Thrombosis Sedunia" pada 13 Oktober 2018 di Jakarta, pesakit yang dirawat dan terpaksa berbaring untuk waktu yang lama juga dapat mengalami kelikatan darah. Selain itu, sejarah penyakit autoimun dan barah juga berisiko lebih tinggi terkena kelikatan darah.

Gangguan kelikatan darah ini sebenarnya dapat dicegah dengan menerapkan gaya hidup sehat, seperti tidak merokok, makan makanan berkhasiat, bersenam, minum air secara teratur, menjauhi tekanan, dan melakukan pemeriksaan rutin dengan dokter. Namun, jika ada penyumbatan saluran darah, maka langkah-langkah dan rawatan untuk menghilangkan penyumbatan dan mencegahnya berulang perlu dilakukan.

Salah satu rawatan yang boleh diberikan kepada pesakit adalah pengencer darah. Ubat ini boleh dalam bentuk suntikan atau tablet. Doktor Lugyanti mengesyorkan mengambil pengencer darah jika pesakit mempunyai faktor risiko untuk mengembangkan pembekuan darah, termasuk:

  • Mengalami gangguan irama jantung.

  • Menggunakan cincin jantung atau injap jantung tiruan.

  • Mempunyai sejarah serangan jantung atau strok.

  • Mempunyai trombosis urat dalam atau embolisme paru (gumpalan darah di vena pulmonari).

  • Selepas pembedahan ortopedik (penggantian sendi pinggul atau lutut).

  • Mempunyai penyakit autoimun (lupus) dan barah.

  • Mempunyai gangguan pembekuan darah yang bersifat genetik.

"Ubatnya berbeza, jadi kita harus melihat bagaimana ia berfungsi. Dadah boleh berfungsi sendiri atau dengan bantuan ubat lain. Oleh itu, pemilihan ubat penipisan darah mesti disesuaikan dengan keperluan dan penyakit pesakit, "kata dr. Lugyanti. Sekiranya faktor risiko kekal, kemungkinan pesakit akan menggunakan ubat penipisan darah dalam jangka masa panjang.

Sebilangan besar orang bimbang bahawa mengambil ubat penipisan darah dalam jangka masa panjang akan mempengaruhi fungsi buah pinggang. Namun, perkara ini dibantah oleh dr. Lugyanti. Selain itu, perkara lain yang ditakuti oleh pesakit adalah pendarahan. "Pendarahan terbahagi kepada 2, yang kecil atau yang kita panggil minor, dan yang utama atau yang utama. Jelas yang berbahaya adalah yang utama. Namun, jika pendarahan kecil berlaku secara berterusan atau berterusan, anda mesti tetap berhati-hati, "jelasnya.

Pendarahan kecil misalnya dalam bentuk lebam pada kulit jika terkena dan gusi berdarah (sedikit). Sementara pendarahan besar dalam bentuk pergerakan usus atau kencing, lebam pada kulit yang luas atau di beberapa tempat, dan gusi berdarah yang banyak atau berterusan. Sementara itu, jika anda mengambil ubat penipisan darah jenis aspirin, kesan sampingan yang berlaku adalah pedih ulu hati dan kembung.

"Inilah sebabnya mengapa setiap pesakit memerlukan ubat penipisan darah yang berbeza. Petua, ambil ubat dengan betul pada masa yang sama. Contohnya, jika anda mengambil warfarin, jika anda mengambilnya pada waktu malam, ia adalah malam. Jaga juga diet anda dan hadkan makan makanan yang mengandungi banyak vitamin K. Jangan lupa periksa secara berkala untuk memeriksa pendarahan yang berlaku.

Maksudnya, kata dr. Lugyanti, jika anda perlu minum ubat, jangan takut, tetapi anda mesti tahu. Kerana, suka atau tidak, ada pesakit yang harus menggunakan ubat penipisan darah. Segera berjumpa doktor sekiranya terdapat tanda-tanda pembekuan darah dan strok. Sekiranya ada rancangan pembedahan, beritahu doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan penyelesaian terbaik semasa mengambil ubat penipisan darah. (AWAK CAKAP)