Bentuk, Fungsi, dan Perkembangan Rahim semasa Kehamilan

Rahim adalah organ penting untuk perkembangan dan fungsi pembiakan wanita. Organ ini sangat penting agar Ibu harus mengetahui lebih lanjut mengenai rahim. Terutama jika anda ingin hamil atau bahkan hamil. Berikut adalah fakta mengenai rahim yang harus anda ketahui.

Baca juga: Wanita Harus Tahu Mengenai Kanser Rahim!

Bentuk rahim dan Anatomi

Rahim adalah istilah perubatan untuk rahim. Ukuran rahim yang tepat berbeza untuk setiap wanita, tetapi jaraknya masih sama dan tidak terlalu jauh. Semasa bayi perempuan dilahirkan, ukuran rahim sangat kecil dan tidak lebih besar daripada ukuran ibu jari dewasa.

Rahim akan bertambah besar seiring bertambahnya wanita, hingga akhirnya ukuran dan bentuk bahagian atasnya menyerupai pir terbalik. Secara amnya, wanita yang tidak pernah hamil mempunyai rahim yang lebih kecil daripada wanita yang tidak pernah hamil. Berat normal rahim biasanya sekitar 30-100 gram.

Baca juga: Kisah Wanita Yang Mempunyai Dua Womba

Lokasi rahim cenderung sedikit rendah di bahagian perut. Lokasi organ juga dipegang atau dijaga oleh otot, ligamen, dan tisu penghubung berserat. Rahim disambungkan ke vagina oleh serviks yang juga dikenali sebagai serviks.

Rahim terdiri daripada otot licin yang dilapisi kelenjar. Otot licin rahim berfungsi untuk berkontrak ketika seorang wanita ingin melahirkan, orgasme, dan haid. Kelenjar akan menebal dengan rangsangan hormon rahim dan runtuh ketika kitaran haid bermula sekiranya kehamilan tidak berlaku.

Baca juga: Adakah Anda Mempunyai Pap Smear?

Fungsi Rahim pada Kehamilan

Rahim sangat mempengaruhi kehamilan wanita. Selain menjadi tempat di mana bayi tumbuh dan berkembang, rahim mempunyai fungsi penting lain semasa kehamilan seperti mendorong aliran darah ke ovari, menyokong dan menyokong vagina, pundi kencing, dan rektum. Berikut adalah fungsi rahim yang lain:

1. Menjaga Telur yang Dibaja

Mum uterus adalah tempat di mana telur yang telah disenyawakan oleh sperma ditanam. Di sinilah janin tumbuh dan berkembang.

Baca juga: 5 jenis senaman yang baik untuk wanita hamil

2. Menjaga bayi sehingga akhir kehamilan

Rahim ibu adalah tempat di mana bayi akan tinggal sehingga akhir kehamilan. Rahim bertindak sebagai pelindung kepada bayi anda.

3. Membesar Dengan Bayi

Semasa rahim menjaga bayi anda selama 9 bulan kehamilan, organ-organ ini juga akan membesar ketika kehamilan berlangsung sehingga bayi mempunyai ruang yang cukup untuk membesar. Dari saat anda hamil sehingga anda mempunyai bayi, rahim anda akan mengalami perubahan saiz yang drastik.

Baca juga: Denyutan Jantung Bayi yang Tidak Dengar? Jangan panik!

Saiz rahim Semasa Kehamilan

Seperti yang telah disebutkan, ukuran normal rahim tidak lebih besar daripada pir, yang tebalnya sekitar 3 cm dan lebar 4,5 cm, dan panjang 7,6 cm. Namun, ketika kehamilan berlangsung, rahim juga akan membesar. Bagaimana proses pembesaran? Inilah penjelasannya:

Trimester Pertama

  • Sehingga anda hamil 12 minggu, rahim anda akan berukuran seukuran limau gedang.
  • Sekiranya anda membawa anak kembar, ukuran rahim anda akan membesar pada kadar yang lebih cepat daripada wanita yang mengandung satu anak.
  • Pada peringkat ini, doktor akan dapat merasakan rahim anda dalam pemeriksaan dengan hanya meraba perut anda.

Baca juga: Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Semasa Trimester Pertama Kehamilan

Trimester Kedua

  • Apabila kehamilan anda memasuki trimester kedua, rahim anda akan bertambah besar, dari ukuran sebiji limau gedang, hingga ukuran betik.
  • Pada tahap ini, rahim anda tidak hanya di pelvis, tetapi telah membesar ke kawasan antara payudara dan pusar.
  • Rahim yang tumbuh juga akan mula memberi tekanan pada organ lain, menjadikan kedudukannya sedikit berubah dari tempat biasa.
  • Akibat tekanan ini, anda akan merasakan ketegangan ligamen dan otot serta rasa tidak selesa dan sakit di seluruh badan. Namun, anda tidak perlu risau kerana ini adalah perkara biasa semasa kehamilan dan tidak akan menyebabkan keadaan kesihatan yang lain.
  • Pada 18-20 minggu, doktor akan mengukur jarak antara bahagian atas rahim dan tulang kemaluan. Pengukuran ini biasanya disebut ketinggian dana. Pengukuran ini akan membantu doktor untuk mengesan minggu kehamilan yang anda hamil. Sebagai contoh, jika ketinggian asas anda adalah 30 cm, ini bermakna anda telah memasuki minggu kehamilan ke-30 anda.
  • Pengukuran ketinggian fundus dan ukuran rahim anda juga akan membantu doktor anda untuk mengesan jika kehamilan anda berjalan dengan normal dan betul. Sekiranya ukuran rahim terlalu kecil atau terlalu besar, ia boleh menyebabkan komplikasi yang berkaitan dengan kehamilan.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Pada Bayi Di Rahim?

Trimester Ketiga

Apabila anda memasuki trimester ketiga kehamilan anda, rahim anda menjadi jauh lebih besar daripada ukurannya yang normal. Dari awal pada trimester pertama hanya sebesar limau gedang, pada trimester ketiga rahim anda akan menyerupai ukuran semangka.

Apabila anda memasuki bulan ke-9, rahim anda akan mengembang dari tulang kemaluan ke bahagian bawah tulang rusuk. Apabila kontraksi telah bermula, bayi anda akan berada di posisi bawah di pelvis.

Baca juga: Perkembangan Janin Setiap Semester

Selepas melahirkan

Semasa anda melahirkan, rahim anda perlahan-lahan akan menyusut kembali ke ukuran normal seperti sebelum anda hamil. Proses di mana rahim anda kembali ke kedudukan dan ukuran pra-kehamilannya dikenali sebagai penglibatan. Secara amnya, masa yang diperlukan untuk rahim kembali ke kedudukan semula dan bentuknya sekitar 6-8 minggu selepas melahirkan.

Baca juga: Kelahiran Normal Selepas Cesarean, Adakah OK?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found