Minum ubat selepas atau sebelum makan - guesehat.com

"Dok, kapan kamu minum ubat itu?"

"Minum ubat sebelum atau sesudah makan, oke?"

"Ubatnya diambil dengan gigitan pertama? Saya sering lupa, doc, itu pelik!"

"Makan saja ubat itu setelah makan, ok, jika tidak, perut saya sakit."

"Mengapa anda merasa mual setelah minum ubat ini, doc?"

Mengambil ubat memang merupakan tugas yang terpisah bagi kita. Ramai orang malas untuk pergi ke doktor, untuk mengetahui kesakitan yang mereka alami dan menafikan bahawa mereka harus minum ubat secara berkala, walaupun hanya untuk beberapa hari. Kadang-kadang kita lupa minum ubat kita, jadi kita teruskan dos seterusnya, pada jam yang lain, seperti yang kita ingat. Sebenarnya, beberapa ubat mempunyai peraturan tertentu dalam penggunaannya, seperti harus diminum setelah makan, sebelum makan, hingga setiap hari pada waktu yang sama. Mengapa begitu?

1. Selepas makan

Dadah yang mesti diambil selepas makan umumnya adalah antibiotik, dan juga ubat-ubatan yang mempunyai kemungkinan kesan sampingan pada perut. Makan nasi / bubur dianjurkan sebelum mengambil ubat ini, dan diharapkan dapat memberi 'lapisan keselamatan' kepada perut, agar asid perut tidak melonjak. Selain itu, beberapa antibiotik mempunyai kesan sampingan pada saluran pencernaan, jadi penggunaan antibiotik ini disarankan untuk dilakukan setelah makan nasi / bubur.

2. Sebelum makan

Beberapa ubat, terutamanya ubat gastrik dan loya, diresepkan untuk diminum sebelum makan. Perubatan gastrik biasanya berfungsi dengan meneutralkan dan menghentikan pengeluaran asid perut, jadi diharapkan ketika kita makan, kita tidak akan merasa mual kerana asid perut yang tinggi. Jadi jika memang ada ubat yang diresepkan untuk diminum sebelum makan, ikuti sahaja!

3. Bersama dengan gigitan pertama

Ubat yang diambil dengan gigitan pertama? Mungkin terdengar pelik! Tetapi bagi sebilangan pesakit yang biasa, terutama pesakit diabetes, ini mungkin normal. Salah satu contohnya ialah ubat diabetes yang disebut acarbose. Ubat ini berfungsi untuk melambatkan penyerapan gula dalam usus, sehingga gula darah tidak naik secara melampau dan memberikan keadaan gula darah yang lebih stabil.

4. Minum setiap hari, pada masa yang sama

Mengapa ia mesti pada masa yang sama? Ini kerana kesan ubat ini bertahan selama 24 jam di dalam badan. Ubat ini mesti diambil dalam masa yang sama untuk mengekalkan tahap ubat yang stabil di dalam badan. Contoh ubat ini adalah ubat HIV dan pil kawalan kelahiran.

5. Minum pada waktu malam / siang sahaja

Kadang-kadang ubat tersebut hanya boleh diminum sehari sekali, tetapi secara khusus menyebutkan bahawa ia mesti diminum pada waktu pagi / petang sahaja. Ini kerana sebilangan ubat bergantung pada hormon dalam badan dan hormon ini hanya dihasilkan pada jam tertentu di dalam tubuh manusia. Kenapa ada jam untuk pengeluaran hormon? Ya, ternyata badan kita sangat pintar dan mempunyai jam sendiri! Sebilangan hormon dihasilkan hanya pada waktu malam jadi pengambilan ubat pada waktu yang tepat sangat membantu untuk mencapai kesan maksimum ubat tersebut.

Bolehkah anda minum ubat hanya dengan air?

Pengambilan ubat harus dilakukan dengan air kerana bersifat neutral dan tidak mengandungi zat. Teh, kopi, dan susu mengandungi pelbagai zat yang dapat berinteraksi dengan bahan-bahan dalam ubat, jadi biasanya disarankan untuk tidak mengambil ubat tersebut dengan minuman lain selain air.

Baca Juga

Berhati-hati! Minum Susu setelah Mengambil Ubat

Inilah Perbezaan Antara Ubat Suntikan dan Ubat Lisan!

Jenis Perubatan Batuk Pilihan Anda

Herba, Dadah atau Tidak?

Bahaya, Jangan Campurkannya Dengan Dadah!