Jenis Ubat Anti Diabetes Mulut - GueSehat.com

Diabetes diabetes jenis 2 adalah keadaan ketika kadar gula darah dalam tubuh seseorang berada di atas normal, yang disebabkan oleh gangguan pada hormon insulin yang mengatur kadar gula darah. Pada diabetes mellitus jenis 2, ketahanan insulin berlaku. Artinya, insulin yang dihasilkan oleh pankreas tidak dapat berfungsi secara optimum untuk membawa gula dari darah ke dalam sel untuk diubah menjadi tenaga.

Sekiranya perubahan diet dan gaya hidup masih tidak dapat mengawal keadaan pesakit diabetes mellitus jenis 2, doktor biasanya akan memberikan terapi dengan ubat oral atau minuman. Doktor akan memberi anda satu jenis ubat terlebih dahulu. Namun, jika terapi dengan satu jenis ubat masih tidak dapat mengawal kadar gula darah pesakit, ia akan digabungkan dengan ubat oral yang lain.

Sehingga kini, terdapat pelbagai kelas ubat oral untuk rawatan diabetes mellitus jenis 2. Semua kelas ubat ini mempunyai cara kerja yang berbeza, serta keberkesanan dan kesan sampingannya. Mari lihat satu persatu!

Kumpulan Biguanide

Metformin adalah salah satu ubat diabetes mellitus yang paling 'terkenal'. kerana tergolong dalam kumpulan biguanide. Metformin adalah Barisan pertama alias ubat barisan pertama yang akan diberikan oleh doktor kepada orang dengan diabetes mellitus jenis 2. Sekiranya dengan kadar gula darah metformin tetap tidak terkawal, maka metformin biasanya digabungkan dengan kelas ubat lain. Metformin berfungsi dengan menghalang glukoneogenesis, atau pembentukan glukosa di hati. Metformin biasanya boleh diterima dengan baik oleh pesakit, dengan kesan sampingan gastrousus.

Kumpulan Sulfonylureas

Contoh ubat dalam kelas ini adalah gliclazide, glimepiride, dan glibenclamide. Ubat kelas Sulfonylureas berfungsi untuk merangsang sel beta-pankreas, untuk menghasilkan lebih banyak insulin. Penggunaan sulfonylureas berkait rapat dengan kesan sampingan hipoglikemia, jadi biasanya tidak disarankan pada pesakit tua (geriatrik). Dadah kelas ini umumnya merupakan terapi lini kedua dan penggunaannya digabungkan dengan metformin.

The thiazolidinediones

Kumpulan ini juga dikenali sebagai glitazon. Contoh yang paling kerap digunakan ialah pioglitazone. Kelas ubat ini berfungsi untuk meningkat pengambilan aka masuknya gula dari darah ke dalam sel. Ubat ini biasanya diberikan bersama dengan metformin dan sulfonylurea. Selain itu, ia tidak boleh diberikan kepada pesakit dengan keadaan gagal jantung. Sebabnya, ubat ini mempunyai kesan sampingan dari peningkatan pengumpulan cecair di dalam badan yang akan memburukkan lagi kerja jantung.

Kumpulan Meglitinide

Dadah kelas ini berfungsi untuk merangsang rembesan insulin, tetapi dalam kesan yang lebih teruk ringan daripada sulfonylureas. Contoh ubat kelas ini adalah repaglinide. Ubat Meglitinide digunakan dalam kombinasi dengan metformin, kerana tidak boleh digunakan sendiri.

Perencat alfa-glukosidase

Alpha-glukosidase adalah enzim dalam usus, yang berfungsi memecah karbohidrat kompleks menjadi monosakarida, salah satunya adalah glukosa. Contohnya ialah acarbose, yang dapat mengurangkan jumlah gula yang masuk dari makanan. Salah satu kesan sampingan yang kurang baik dari ubat ini adalah perut kembung dan kerap membuang gas, seperti kentut! Untuk mengurangkan kesan sampingan ini, ubat disyorkan untuk diminum sebelum makan atau semasa makan.

DPP-4. Inhibitor

Juga dipanggil kumpulan gliptin. Contoh kelas ubat ini yang sering digunakan adalah sitagliptin, linagliptin, dan vildagliptin. Kelas ubat ini berfungsi dengan menghalang enzim DPP-4 di dalam badan. Enzim DPP-4 berfungsi untuk memusnahkan hormon incretin, hormon yang diperlukan dalam peraturan gula darah dalam badan. Ubat ini biasanya merupakan terapi lini ketiga, jika gula darah tetap tidak terkawal dengan metformin dan sulfonylurea.

Perencat SGLT2

Kelas ubat ini berfungsi dengan menghalang enzim sodium glukosa transporter (SGLT), sehingga akan menghalang penyerapan semula gula di ginjal. Oleh itu, gula akan dikeluarkan melalui air kencing dan kadar gula dalam darah dapat dipertahankan. Contoh ubat kelas ini adalah dapaglyfozine.

Perkara yang mesti dipertimbangkan jika seseorang menggunakan ubat ini adalah kebersihan kawasan kemaluan, terutama selepas membuang air kecil. Kerana air kencing mengandungi gula, jika kebersihan tidak dijaga, ia boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing.

Terdapat pelbagai ubat antidiabetik oral di pasaran. Wah, geng, ternyata ada pelbagai jenis ubat antidiabetik, betul! Cara kerjanya juga berbeza, walaupun tujuannya sama, iaitu menjaga kadar gula darah dalam tubuh pada tahap yang tetap julat biasa. Penggunaannya juga dapat digabungkan, untuk mencapai sasaran kawalan gula darah yang diinginkan.

Doktor akan menentukan pemilihan ubat apa yang digunakan berdasarkan banyak pertimbangan. Ini termasuk profil gula darah, keadaan organ lain, seperti ginjal dan jantung, keadaan komorbid seperti obesiti, dan toleransi terhadap kesan sampingan ubat. Akibatnya, terapi yang diberikan kepada pesakit diabetes boleh berbeza dengan pesakit lain. Salam sihat!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found