Diet Boleh Melambatkan Menopaus

Kilatan panas , perubahan emosi ( perubahan emosi ), dan haid tidak teratur adalah gejala menopaus. Sebilangan besar wanita mengalami gejala menopaus berusia antara 45 hingga 55 tahun. Punca permulaan menopaus boleh berbeza bagi setiap wanita dan penyebab sebenarnya tidak diketahui. Dipetik dari healthline.com , sebuah kajian menunjukkan bahawa diet dari usia muda dapat menentukan menopaus ketika menopaus datang.

Penyelidik dari University of Leeds di UK meninjau lebih daripada 14,150 wanita di UK berumur antara 35 dan 69 tahun. Penyelidik mengumpulkan maklumat terperinci mengenai sejarah pembiakan, demografi, sejarah berat badan, dan aktiviti fizikal setiap wanita. 4 tahun kemudian, penyelidik memberikan soal selidik susulan untuk mengetahui bagaimana diet wanita menopaus.

Dari kumpulan itu, kira-kira 900 wanita mengalami menopaus secara semula jadi. Mereka tidak mempunyai tempoh sekurang-kurangnya 12 bulan berturut-turut dan menopaus ini tidak disebabkan oleh barah, pembedahan, atau kesan sampingan ubat-ubatan.

Analisis penyelidik seterusnya mendapati bahawa gejala menopaus muncul hingga 3 tahun kemudian pada wanita yang mengikuti diet ikan dan kacang-kacangan serta sayur-sayuran dan buah-buahan yang sihat. Sementara itu, diet yang tinggi karbohidrat dan kanji cenderung mempercepat permulaan gejala menopaus hingga 1.5 tahun lebih cepat daripada waktu biasa.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami kesan makanan tertentu terhadap keseimbangan hormon badan dan masa menopaus. Satu teori ialah antioksidan yang terdapat pada ikan dan kacang dapat mengurangkan kerosakan pada folikel ovari, sehingga menunda menopaus.

Sementara itu, makanan yang mengandungi karbohidrat halus dapat meningkatkan risiko ketahanan insulin yang dapat mengganggu aktiviti hormon seks dan meningkatkan kadar estrogen. Peningkatan tahap estrogen adalah faktor yang dapat meningkatkan jumlah kitaran haid sehingga meningkatkan bekalan telur dengan lebih cepat.

Manfaat dan Risiko Kesihatan yang berkaitan dengan Menopaus

Para penyelidik percaya bahawa memahami bagaimana diet mempengaruhi masa menopaus sangat penting bagi wanita, terutama mereka yang berisiko atau mempunyai sejarah keluarga yang berkaitan dengan menopaus.

Masa menopaus, baik cepat atau lambat mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Menopaus awal dikaitkan dengan penurunan kepadatan tulang yang memicu risiko osteoporosis menjadi peningkatan risiko penyakit kardiovaskular. Sementara itu, menopaus lewat dikaitkan dengan peningkatan risiko barah payudara, barah ovari, dan barah endometrium.

Melambatkan atau melambatkan permulaan menopaus juga mempunyai beberapa faedah kesihatan. Menurut penyelidik, dengan estrogen pramenstruasi yang lebih lama, ada manfaat untuk melindungi kesihatan jantung, tulang, sendi, dan kesihatan seksual.

Adakah anda mahu menunda atau tidak mahu menopaus dengan cepat? Nah, berdasarkan kajian di atas, menyesuaikan diet anda dengan memakan makanan yang sihat dapat melambatkan menopaus, anda tahu, geng. Oleh itu, mari kita mulakan kehidupan yang sihat jika anda mahu menopaus tidak datang lebih awal! (TI / AY)