Apakah Perbezaan Antara Mata Minus dan Silinder?

Apabila anda melihat objek dan penglihatan anda kabur, mungkin anda mengalami mata minus atau silinder, anda tahu, geng. Namun, walaupun kedua-duanya membuat penglihatan kabur, mata minus atau juga disebut miopia dan silinder atau astigmatisme adalah gangguan mata yang berbeza.

Mata dan silinder tolak boleh berlaku kerana keturunan. Namun, selain keturunan, mata dan silinder tolak juga boleh disebabkan oleh beberapa perkara lain. Institut Mata Nasional menyimpulkan bahawa mata minus dapat dialami sejak kanak-kanak berumur 8-12 tahun.

Ini berlaku seiring dengan perkembangan bentuk mata. Orang dewasa yang mempunyai mata minus biasanya mengalami keadaan ini sejak kecil. Sementara itu, faktor risiko, seperti pembedahan penyingkiran katarak, keratoconus (degenerasi kornea), sejarah keluarga boleh menjadi faktor risiko mata silinder.

Berikut adalah beberapa perbezaan antara mata minus dan silinder yang perlu anda ketahui, geng!

Punca Penglihatan kabur

Pada mata minus, seperti yang dipetik dari healthline.com Penyebab penglihatan kabur adalah kelengkungan kornea yang terlalu besar sehingga cahaya yang masuk tidak dapat fokus. Cahaya yang tidak fokus akhirnya jatuh bukan di retina, tetapi di hadapan retina. Ini kemudian menjadikan pandangan menjadi tidak jelas atau kabur.

Semasa berada di dalam silinder mata, penglihatan menjadi kabur akibat cacat pada bentuk kornea dan kelengkungannya yang tidak teratur. Kelengkungan dapat mengubah cahaya masuk atau membiaskan kembali cahaya. Cahaya tidak jatuh langsung di retina, tetapi di hadapan atau di belakang retina. Inilah yang menjadikan mata tidak dapat melihat objek dengan jelas.

Simptom

Apabila melihat objek, penglihatan orang dengan mata minus akan kelihatan kabur dan kepala terasa pening. Sementara itu, bagi orang dengan mata silinder, ketika mereka melihat suatu objek, penglihatannya tidak hanya kabur dan menyebabkan sakit kepala, tetapi juga bayangan dan bentuk objek menjadi tidak jelas, seperti garis lurus yang tampak miring atau bergelombang. Ini kerana terdapat pembiasan cahaya belakang oleh kornea.

Kanta Digunakan

Untuk mengatasi mata minus, kacamata yang digunakan mesti mempunyai lensa cekung atau lensa negatif. Lensa cekung mengurangkan kelengkungan kornea yang terlalu besar sehingga cahaya dapat fokus dan jatuh di retina. Sementara itu, mata silinder dapat diatasi dengan cermin mata dengan lensa silinder. Lensa ini dapat menggabungkan beberapa gambar kerana pembiasan menjadi satu gambar sehingga pandangan tidak kabur lagi.

Keadaan Mata

Walaupun mata minus dapat diatasi dengan menggunakan kacamata atau kanta lekap, menurut American Optometric Association, keadaan mata minus ini juga dapat berkembang pada orang dewasa ketika mengalami kondisi tertentu, seperti diabetes. Sementara itu, mata silinder cenderung tidak meningkat jika penghidapnya menggunakan cermin mata atau lensa persegi yang ukurannya tepat. Sekiranya pesakit silinder diberi cermin mata atau kanta lekap yang betul, ukuran silinder tidak akan meningkat.

Hati-hati, Perhatikan Gejala Mata Minus Ini!

Rawatan

Mata minus dan silinder dapat dirawat dengan melakukan pembedahan pembiasan atau pembedahan mata laser. Pembedahan tersebut dapat merawat kedua-dua gangguan mata secara kekal. Walau bagaimanapun, mata silinder boleh dirawat dengan rawatan lain, seperti orthokeratology atau penggunaan kanta lekap yang kaku untuk membetulkan kelengkungan kornea yang tidak teratur.

Sekarang anda tahu perbezaan antara mata tolak dan silinder, bukan? Namun, apa yang perlu anda ingat, jika anda mempunyai simptom tertentu pada mata, segera berjumpa pakar oftalmologi untuk mengetahui keadaan sebenar mata anda, ya! (TI / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found