Meningkatkan jumlah cecair amniotik semasa mengandung-GueSehat.com

Helo, ibu. Hari ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai cecair ketuban semasa mengandung. Adakah anda pernah mengalami kekurangan cecair amniotik semasa pemeriksaan kepada pakar sakit puan? Sekiranya ada, saya ingin berkongsi sedikit kisah dan bagaimana menambahkan cecair ketuban, mengikut pengalaman dan pengetahuan yang saya perolehi daripadanya melayari dalam internet. Semoga dapat bermanfaat untuk ibu hamil di luar sana, ya!

Pada kehamilan kedua ini, saya agak malas untuk memeriksa kandungannya dengan kerap. Saya fikir, saya pernah mempunyai pengalaman mengandung dan melahirkan anak sebelum ini. Jadi, saya fikir kehamilan pertama dan kedua akan sama.

Ternyata kehamilan kedua saya agak rewel dan berat, kerana saya terlalu letih untuk menjaga anak pertama saya yang berusia 16 bulan, dan pada masa yang sama menjaga rumah sahaja tanpa bantuan pengasuh dan rumah tangga pembantu (ART). Sejauh mana saya mengambil lebih sedikit pengambilan cecair, sehingga mempengaruhi jumlah cecair amniotik di rahim saya.

Sekiranya anda tidak tahu, peranan cecair amniotik sangat penting untuk perkembangan janin. Cecair ini mengelilingi dan melindungi janin ketika ia berkembang di rahim. Fungsi cecair amniotik itu sendiri adalah:

  • Sebagai kusyen yang melindungi bayi sekiranya berlaku perlanggaran.
  • Memudahkan bayi bergerak.
  • Membantu perkembangan organ bayi, terutamanya paru-paru.
  • Mengekalkan suhu badan janin yang stabil.
  • Mencegah jangkitan.
  • Membolehkan plasenta bergerak bebas, dengan itu mengelakkan plasenta melilit bayi.

Sudah tentu, sangat berbahaya jika wanita hamil mengalami kekurangan cairan ketuban. Terdapat pelbagai risiko yang boleh berlaku ketika cairan ketuban berkurang. Bermula dari kelahiran bayi pramatang, ada risiko kematian bayi, bahkan bayi breech dapat terjadi. Oleh itu, sebagai wanita hamil, perlu memeriksa jumlah cecair amniotik secara berkala, dan mengetahui cara meningkatkan cecair amniotik. Dengan cara itu, wanita hamil tidak perlu risau lagi tentang kekurangan cecair ketuban.

Punca cecair amniotik kurang

Kenapa cairan amniotik kurang? Sebabnya boleh jadi pelbagai, Ibu. Terdapat sekurang-kurangnya 5 sebab, iaitu:

1. Pecahnya membran pramatang

Ini berlaku apabila membran pecah sebelum waktunya. Biasanya, selaput ini akan pecah pada atau menjelang akhir trimester ketiga, ketika bayi sudah dewasa sepenuhnya dan siap dilahirkan. Sekiranya anda tidak cukup hamil, tetapi anda merasa seperti kencing dan anda tidak dapat menahannya, segera pergi ke hospital.

2. Masalah dengan plasenta

Tidak perlu dikatakan, plasenta memainkan peranan penting dalam menyampaikan nutrien dan oksigen ke janin. Apabila terdapat gangguan aliran nutrien dan oksigen dari ibu ke janin melalui plasenta dan tali pusat, ia juga mempengaruhi jumlah cecair amniotik di rahim. Gangguan ini disebut uteroplacental, yang disebabkan oleh beberapa perkara, seperti pre-eklampsia, hipertensi, hingga terlepasnya plasenta (gangguan plasenta).

3. Kelainan pada bayi

Anda perlu tahu, cairan ketuban berasal dari cecair yang anda ambil dan air kencing janin. Cecair ketuban kemudian beredar dengan ditelan dan dihirup oleh janin, dan dikeluarkan sebagai air kencing. Itulah sebabnya, jika janin dikesan mempunyai kelainan fizikal, terutama pada ginjal, ia tidak dapat menghasilkan air kencing yang cukup, yang kemudian menyebabkan kurang cairan ketuban.

4. Kehamilan lewat

Secara semula jadi, cairan ketuban akan menurun setelah 36 minggu dan akan menurun setelah usia kehamilan mencapai 42 minggu. Sekiranya anda belum merasakan tanda-tanda persalinan sehingga anda hamil lebih dari 42 minggu, cairan ketuban perlahan-lahan akan diserap oleh badan, sehingga jumlahnya akan berkurang.

5. Kesan sampingan ubat

Sebilangan ubat, terutama untuk mengatasi hipertensi, boleh menyebabkan cairan ketuban rendah. Ubat hipertensi dari kategori perencat enzim penukaran angiotensin (Inhibitor ACE), serta ubat penahan sakit jenis ini ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), sebagai contoh. Oleh itu, pastikan anda sentiasa berada di bawah pengawasan pakar obstetrik semasa mengambil sebarang jenis ubat.

Cara menambah cecair ketuban

Sekiranya anda dinyatakan masih kekurangan cairan ketuban, maka ada beberapa kaedah semula jadi yang boleh dilakukan sebagai cara untuk menambah cecair amniotik. Berikut adalah langkah yang boleh anda ambil:

1. Makan buah-buahan yang mengandungi banyak air

Buah mengandungi banyak vitamin. Ini adalah sumber nutrien yang baik untuk kesihatan ibu dan janin. Sekiranya wanita hamil makan buah-buahan dan sayur-sayuran, sudah tentu mereka akan mempunyai cukup ketuban di dalam badan mereka. Buah-buahan yang boleh dimakan oleh ibu hamil misalnya tembikai, jambu batu, tembikai, epal, dan beberapa buah lain yang mengandungi banyak kandungan air.

Bukan hanya cara untuk meningkatkan cairan ketuban, memakan buah-buahan dengan kandungan air yang tinggi juga menjauhkan anda dari risiko sembelit, dehidrasi, dan membantu memenuhi keperluan vitamin dan mineral yang diperlukan untuk menyokong kehamilan yang sihat.

2. Air minuman

Cara termudah untuk menambahkan cecair ketuban adalah dengan minum air. Adalah wajar bagi wanita hamil untuk mengambil 8-10 gelas air sehari. Ini dipercayai dapat meningkatkan cairan ketuban di dalam badan. Dengan cara itu, wanita hamil tidak akan mengalami dehidrasi. Anda boleh mengatakan bahawa semakin banyak jumlah air yang dimakan secara automatik, akan meningkatkan cairan ketuban juga.

Sekiranya anda melihat artikel di Persatuan Kehamilan Amerika, kes kekurangan cecair ketuban adalah perkara biasa pada semester ketiga dan sekitar 8% wanita hamil mengalaminya. Tetapi, jangan biarkan cairan amniotik menurun ketika kehamilan anda kurang dari 36 minggu, kerana boleh menyebabkan komplikasi serius.

3. Melakukan senaman ringan

Sebenarnya, melakukan senaman ringan juga boleh menjadi salah satu cara untuk meningkatkan cecair ketuban. Sekurang-kurangnya, wanita hamil memerlukan sekitar 35-45 minit setiap hari untuk bersenam. Dengan cara itu, kerja plasenta akan lebih optimum disertai dengan aliran darah di sekitar rahim. Sekiranya peredaran darah meningkat, pengeluaran cecair akan meningkat secara automatik juga. Terdapat beberapa senaman ringan yang boleh dilakukan oleh wanita hamil, seperti berjalan kaki atau gimnastik.

4. Jauhi makanan tambahan herba

Nama ubat herba memang boleh membuatkan wanita hamil membuang air kecil secara berlebihan. Sekiranya anda mempunyai ini, risiko kekurangan cecair akan menjadi lebih besar. Sekiranya terdapat kekurangan cairan ketuban semasa mengandung, maka anda harus menjauhkan diri daripada makanan tambahan herba yang boleh membuat wanita hamil sering pergi ke bilik mandi.

Itu adalah petua penting yang perlu digunakan oleh ibu hamil sebagai cara untuk menambah cecair ketuban. Kerana bagaimanapun, jika cairan ketuban berkurang, tentu akan sangat berbahaya bagi kesihatan janin di dalam rahim. Anda harus rajin memeriksa jumlah cecair ketuban di rahim, Ibu.

Sumber:

Manual MSD. Oligohidramnios

Garis Kesihatan. Bagaimana Saya Boleh Meningkatkan Tahap Cairan Amniotik Saya?