Punca Kanser Rahim dan Cara Mencegahnya - GueSehat.com

Bercakap mengenai barah, nampaknya Gang Sihat sangat memahami betapa bahayanya penyakit ini. Jenis barah yang akan kita bincangkan kali ini tidak terkecuali, iaitu barah rahim.

Walaupun tidak termasuk dalam 10 jenis wanita pembunuh barah, ini tidak bermakna barah rahim boleh dipandang rendah. Sangat penting bagi wanita untuk terus mengetahui penyebab barah rahim dan ciri-cirinya, agar dapat melakukan pencegahan dan pengesanan awal.

Apa itu Kanser Rahim?

Kanser rahim, juga dikenali sebagai barah endometrium, adalah sejenis barah yang menyerang rahim. Rahim itu sendiri adalah organ pembiakan wanita yang terletak di pelvis dan mempunyai rongga yang menyerupai pir. Di sinilah janin akan berkembang setelah persenyawaan berlaku.

Kanser rahim akan menyerang sel-sel yang membentuk dinding rahim atau dalam istilah perubatan yang disebut endometrium. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, sel-sel barah rahim dapat merebak ke organ lain, seperti pundi kencing, rektum, vagina, saluran tuba, ovari, dan organ lain.

Dalam kebanyakan kes, barah rahim dapat dikesan pada peringkat awal kerana mengakibatkan pendarahan yang tidak normal pada vagina. Pertumbuhan sel-sel barah rahim juga agak perlahan, jadi pemeriksaan rutin dapat sangat membantu untuk memantau perkembangan sel-sel sebelum menyebar ke organ lain.

Baca juga: Perjuangan Seorang Wanita dalam Memerangi Kanser Ovari

Apakah Punca Kanser Rahim?

Hingga kini, belum diketahui dengan pasti mengenai penyebab barah rahim pada wanita. Walaupun begitu, terdapat beberapa faktor yang dianggap meningkatkan risiko wanita terkena barah rahim, termasuk:

1. Perubahan keseimbangan hormon wanita di dalam badan

Seperti yang kita ketahui, ovari menghasilkan 2 hormon wanita utama, iaitu estrogen dan progesteron. Perubahan keseimbangan hormon ini boleh mencetuskan perubahan pada rahim. Penyakit atau keadaan tertentu yang meningkatkan jumlah estrogen dalam badan boleh meningkatkan risiko barah rahim. Contohnya, corak ovulasi tidak teratur, yang mungkin disebabkan oleh sindrom ovarium polikistik (PCOS), kegemukan, dan diabetes.

Keadaan lain yang boleh mencetuskan ketidakseimbangan hormon adalah ketika wanita mengalami menopaus. Selepas wanita mengalami menopaus, pengeluaran hormon progesteron akan berhenti sepenuhnya. Sementara penghasilan hormon estrogen akan tetap ada walaupun telah menurun secara drastik.

Sebaliknya, tahap hormon estrogen akan meningkat jika tidak seimbang dengan pengeluaran hormon progesteron. Kerana keadaan ini, risiko barah rahim pada wanita yang telah mengalami menopaus cenderung lebih tinggi.

2. Tempoh haid

Seorang wanita yang mengalami haid pertama pada usia dini atau sebelum usia 12 tahun dan mengalami menopaus lebih awal mempunyai risiko terkena barah rahim.

3. Tidak pernah mengandung

Semasa wanita hamil, tahap hormon progesteron akan berada pada jumlah yang lebih tinggi daripada hormon estrogen. Kerana faktor ini, wanita yang tidak pernah hamil biasanya mempunyai risiko barah rahim yang lebih tinggi.

4. Kesan kegemukan atau kegemukan

Tahap estrogen yang terdapat di dalam badan wanita yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk cenderung lebih tinggi, sehingga dapat meningkatkan risiko barah rahim 2 kali ganda. Ini kerana tisu lemak akan menghasilkan estrogen tambahan, sementara tubuh wanita tidak menghasilkan progesteron tambahan untuk mengimbangi.

5. Faktor usia

Sebilangan besar kes barah rahim menyerang wanita yang sudah tua dan telah melalui menopaus.

6. Wanita dengan diabetes jenis 2

Orang yang menghidap diabetes jenis 2 umumnya akan gemuk atau berat badan berlebihan. Inilah yang akhirnya mencetuskan risiko barah rahim.

7. Pengguna dadah jenis Tamoxifen

Setiap ubat mempunyai risiko dan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, tamoxifen adalah sejenis ubat yang meningkatkan risiko barah rahim bagi penggunanya. Tomoxifene adalah ubat terapi untuk barah payudara.

8. Sindrom barah usus yang diwarisi secara genetik

Sindrom Lynch, juga dikenali sebagai barah kolorektal nonpolyposis keturunan (HNPCC), adalah sindrom yang meningkatkan risiko barah kolon dan barah lain, termasuk barah rahim.

Sindrom Lynch disebabkan oleh mutasi gen yang diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak. Oleh itu, jika ahli keluarga didiagnosis menghidap sindrom Lynch, berbincanglah dengan doktor anda mengenai risiko barah anda pada masa akan datang. Tanya doktor anda mengenai ujian saringan barah yang perlu dilakukan.

Apakah tanda dan gejala barah rahim?

Setelah mengetahui beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko barah rahim, juga penting untuk mengetahui ciri dan gejala yang timbul sehingga penyakit ini dapat dikesan lebih awal. Ciri-ciri yang timbul ketika seseorang menderita barah rahim, antara lain:

  1. Pendarahan dari faraj selepas menopaus dan di luar kitaran haid.

  2. Pendarahan berlebihan semasa haid.

  3. Rembesan faraj dalam bentuk cecair atau bahkan darah dengan tekstur berair.

  4. Sakit di pelvis.

  5. Selera makan berkurang.

  6. Merasa sakit semasa melakukan hubungan seksual.

  7. Letih dengan mudah.

  8. Sakit di pelvis atau di bahagian bawah perut.

  9. Mual.

Sekiranya seorang wanita mengalami beberapa gejala di atas, anda harus segera melakukan pemeriksaan sendiri kepada doktor untuk mengesahkan keadaan sebenarnya. Semakin cepat barah dikesan, semakin cepat barah dapat dirawat.

Apa yang Boleh Dilakukan untuk Mencegah Kanser Rahim?

Kanser rahim boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Namun, itu tidak bermaksud keadaan ini tidak dapat dicegah. Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh wanita untuk mencegah barah rahim, termasuk:

1. Bercakap dengan doktor anda mengenai risiko terapi hormon selepas menopaus

Sekiranya seorang wanita mempertimbangkan untuk menggunakan terapi penggantian hormon untuk membantu mengawal gejala menopaus, ada baiknya anda berbincang dengan doktor mengenai risiko dan faedahnya. Sebilangan besar terapi hormon boleh menyebabkan kesan sampingan pada tubuh, terutamanya keadaan hormon. Oleh itu, tentukan dengan bijak penggunaannya bersama dengan doktor.

2. Mengambil pil kawalan kelahiran

Menggunakan pil perancang sekurang-kurangnya 1 tahun dapat mengurangkan risiko barah rahim. Pengurangan risiko ini dijangka berterusan selama beberapa tahun, walaupun setelah wanita berhenti mengambilnya. Walaupun begitu, pil perancang seperti pil kawalan kelahiran juga mempunyai beberapa kesan sampingan, jadi anda harus selalu berjumpa doktor sebelum menggunakan pil kawalan kelahiran.

3. Mengekalkan berat badan yang ideal

Obesiti dapat meningkatkan risiko barah rahim, jadi menjaga atau mencapai berat badan yang ideal adalah salah satu cara terbaik untuk mengelakkan risiko barah rahim. Sekiranya perlu, anda dapat menurunkan berat badan dengan cara yang selamat dan sihat, seperti meningkatkan aktiviti fizikal dan mengurangkan pengambilan kalori setiap hari.

Bagi seorang wanita, rahim adalah organ penting yang berperanan dalam sistem pembiakan. Oleh itu, pastikan untuk selalu mengamalkan gaya hidup sihat dan berjumpa doktor dengan kerap untuk memantau keadaan badan anda, ya, geng! (TAS / AS)

Baca juga: Rawatan Kanser Lebih Berfokus dengan Terapi Sasaran

Sumber

Klinik Mayo. Kanser endometrium.

//www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometrial-cancer/symptoms-causes/syc-2035246

WebMD. Memahami Kanser Endometrial - Asasnya.

//www.webmd.com/cancer/understanding-endometrial-cancer-basics