Apa yang berlaku pada bayi dalam kandungan?

9 bulan di dalam rahim bukanlah masa yang singkat untuk berlalu. Pelbagai perkara berlaku, terutama pada janin yang terus berkembang. Sebagai seorang ibu yang 'diamanahkan' untuk menjadi kediaman sementara bagi janin sebelum ia siap dilahirkan, anda mungkin ingin tahu tentang apa yang berlaku pada bayi dalam kandungan. Dalam kajian terbaru yang ditulis oleh Dr. Jules Monier, seorang pakar obstetrik di Plano, Texas, Amerika Syarikat, mengatakan bahawa bayi di dalam rahim berkembang pada setiap usia sebelum mereka dilahirkan. Untuk itu, sebagai ibu, anda mesti mengetahui perkembangan janin di dalam rahim sehingga dapat memberikan rangsangan yang sesuai. Apa perkembangan yang berlaku?

Bayi di dalam rahim mula meneroka deria

Adakah anda tahu bahawa dalam kandungan, bayi anda akan bertindak balas terhadap suara, cahaya dan pergerakan? "Telinga anak kecil anda mula terbentuk dengan sempurna antara kehamilan 24-28 minggu. Pada masa itu anda mungkin akan memperhatikan ketika dia merespon suara anda atau muzik yang anda dengarkan. Contohnya, dia akan menendang atau 'melompat' ketika mendengar suara, "kata Jules. Beberapa kajian menunjukkan bahawa lebih mudah bagi bayi untuk mendengar bunyi rendah terlebih dahulu daripada bunyi lain. Ini bermaksud bahawa dia akan mengambil suara ayahnya atau suara lelaki yang cenderung rendah, berbanding suara ibu anda. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk meminta suami bercakap dengan bayi dalam kandungan sambil membelai perut anda. Selain bertindak balas terhadap suara, dia juga akan bertindak balas apabila dia tiba-tiba merasakan sesuatu yang sejuk memukulnya. Contohnya, semasa anda mengambil minuman sejuk atau buah. "Pada 28 minggu, mata bayi anda akan mulai terbuka. Dia juga sudah mulai dapat mengesan perubahan pada waktu siang dan malam, kerana di dalam rahim anda tidaklah sekerap yang anda sangka. Malah, dia juga akan memusingkan badannya ke arah cahaya yang keluar dari luar perut anda, "kata Jules lagi.

Bayi dalam kandungan mula belajar makan

Sebilangan besar janin menghisap ibu jari sebagai cara menyediakan diri untuk makan sejurus selepas kelahiran. Biasanya aktiviti menghisap ibu jari paling cepat dilakukan ketika usia kehamilan anda antara 14-16 minggu. Satu kajian yang dilakukan mengenai tingkah laku janin dalam rahim, Pusat Penyelidikan Perilaku Janin di Belfast pada tahun 2004, menjelaskan bahawa menggunakan ultrasound diketahui bahawa secara umum janin menggunakan tangan yang sama untuk menghisap lebih kerap. Ini biasanya akan memberi kesan pada tangan apa yang dia gunakan lebih kerap atau dominan di kemudian hari, baik kiri atau kanan.

Bayi di dalam rahim mula bergerak dan bersenam

Seawal 20 minggu mengandung, bayi anda mungkin akan belajar di rahim anda. Jangan risau, tidak ada pesenam kelas Olimpik di sana. Di rahim anda hanya ada janin yang sedang berkembang dan menikmati ruang di mana ia bergerak. "Betapa fleksibelnya pergerakan janin di sana bergantung pada seberapa luas rahim anda. Anda mungkin tidak merasakannya dengan jelas pada waktu itu, tetapi setelah anda hamil 30-32 minggu, anda akan mula merasa bagaimana dia 'bersenam' kerana ruangnya semakin sempit, "jelas Helen Taylor, seorang bidan dari www.harleystreet. com.

Bayi di dalam rahim mula terasa

Semasa hamil 24 minggu, bayi anda dapat merasakan dan menghidu cairan ketuban anda, yang dicampurkan dengan apa sahaja makanan atau minuman yang anda makan. “Beberapa kajian menunjukkan bahawa ketika seorang ibu sering makan berbagai makanan ringan seperti bawang, janin juga akan merasakan rasa yang sama. Jadi, perbanyakkan pelbagai makanan dalam menu harian anda sehingga calon bayi anda akan terbiasa dengan pelbagai rasa yang berbeza, "kata Jules.

Bayi dalam kandungan mula bersenang-senang

"Sebaik sahaja janin anda mula bergerak, ia akan segera bermain di rahim anda. Dia akan mencengkam apa sahaja yang boleh dicapai, seperti ibu jari dan jarinya atau juga tali pusat. Dia juga akan senang mendengar muzik yang biasa anda mainkan. "Jadi jangan terkejut ketika setelah lahir, dia akan mencari arah musik atau lagu tertentu yang sering anda dengar ketika anda hamil dulu," kata Jules.

Bayi di dalam rahim mula bermimpi.

Ultrasound 4D dapat menunjukkan bagaimana otak janin berfungsi ketika tidur. "Hasil imbasan menunjukkan bahawa di dalam rahim, janin anda bermimpi ketika menjalani tidur REM (Rapid Eye Movement)," jelas pakar ultrasound, dr. Gillian Lockwood dipetik dari babyhealth.com Selain perkembangan janin di rahim di atas, ada juga faktor yang dapat menyokong kecerdasan bayi anda ketika dia dilahirkan yang harus anda ketahui. Sebaiknya lakukan ini pada awal kehamilan anda.

1. Makan pelbagai makanan yang mengandungi omega 3

Pada awal kehamilan dan pada usia 28-40 minggu, iaitu ketika otak bayi anda terbentuk dan berkembang. Dua porsi ikan seminggu adalah sumber makanan yang baik untuk otak bayi.

2. Menjauhkan diri daripada tekanan

Tidak mungkin anda tidak akan merasa tertekan semasa kehamilan, tetapi cuba berehat setiap saat. Penyelidikan yang dilakukan oleh Universiti Bristol pada tahun 2005, mengatakan bahawa hormon stres, kortisol, dapat mempengaruhi janin anda sehingga janin juga dapat mengalami tekanan.

3. Bergerak kerap

Senaman ringan dan teratur dapat melepaskan hormon yang menenangkan untuk anda. Oleh itu, jangan ragu untuk bergerak dengan kerap, okey! Gunakan sembilan bulan kehamilan anda sepenuhnya dengan memberikan rangsangan yang tepat untuk si kecil. Rangsangan yang betul akan menyokong kecerdasan dan perkembangan janin yang optimum dalam rahim.