Kemurungan, Penyebab Bunuh Diri Chester Bennington

Berita kematian vokalis kumpulan terkenal Linkin Park Chester Bennington telah mengejutkan dunia. Sebabnya, vokalis Linkin Park baru berusia 41 tahun dan juga tidak menghidap penyakit kronik. Namun, berdasarkan siasatan polis, lelaki itu mati akibat bunuh diri. Punca keputusan Chester untuk membunuh diri belum jelas. Namun, sejarah kemurungannya diketahui oleh banyak orang. Spekulasi ini diperkuat oleh fakta bahawa Chester membunuh diri pada hari ulang tahun rakan muziknya, Chris Cornell, yang telah meninggal pada awal 18 Mei dengan cara yang sama, iaitu bunuh diri.

Chester Bennington

Berdasarkan keterangan rakan-rakannya, Chester hancur dengan pemergian Chris. Ini mungkin membuat kemurungan menjadi lebih teruk. Chester sendiri beberapa kali menyiratkan bahawa dia mengalami kemurungan kerana beberapa perkara trauma yang dialaminya. Chester pernah mengatakan bahawa semasa remaja dia didera secara seksual oleh seorang lelaki yang lebih tua. Selain itu, sebelumnya dia juga mengaku mempunyai sejarah ketagihan dadah dan alkohol.

Apa yang dialami Chester memang merupakan salah satu penyebab kemurungan yang biasa. Sebagai salah satu penyakit yang paling biasa di dunia, kemurungan tidak dapat dipandang rendah. Bukan hanya itu, kes kemurungan juga sering menyebabkan kematian. Lalu, seberapa berbahaya penyakit ini?

Baca juga: 5 Selebriti Hollywood Ini Tertekan

Depresi adalah Penyakit Pembunuh Senyap

Adakah kemurungan boleh membunuh seseorang? Ya, kemurungan boleh membunuh seseorang. Malah doktor dan pakar mengatakan bahawa kemurungan adalah penyakit pembunuh senyap. Malangnya masih banyak orang yang meragui perkara ini. Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa kebanyakan orang menganggap kemurungan sebagai penyakit yang mudah disembuhkan. Sebilangan daripada mereka bahkan tidak melihat kemurungan sebagai penyakit.

Ramai orang berpendapat bahawa kemurungan bukanlah penyakit hanya kerana kadang-kadang gejala tidak dapat dilihat. Gejala kemurungan boleh berkisar dari kegelisahan hingga tidak biasa. Walau bagaimanapun, banyak gejala kemurungan tersembunyi sehingga penghidapnya kelihatan baik-baik saja.

Sebilangan besar orang tidak memahami bahawa kemurungan adalah penyakit yang sukar dikenal pasti kerana menyerang emosi. Oleh itu, mereka tidak cukup biasa untuk menganggapnya sebagai penyakit sebenar.

Sebenarnya, kemurungan sama seperti penyakit kronik lain seperti diabetes, barah, dan darah tinggi. Bersama dengan kemurungan, penyakit ini juga merupakan pembunuh senyap, iaitu penyakit tidak kelihatan yang menyerang dari dalam. Seperti penyakit ini, kemurungan juga memerlukan rawatan untuk menstabilkan keadaan.

Baca juga: 5 Tanda Anda Mempunyai Kemurungan

Bagaimana Depresi Boleh Membunuh Seseorang?

Depresi boleh menjadi penyakit mental yang sama berbahaya atau bahkan lebih berbahaya daripada banyak penyakit kronik. Terdapat begitu banyak kes yang menunjukkan bahawa gejala dan kesan kemurungan boleh membunuh sesiapa sahaja. Inilah penjelasan lengkapnya:

- Depresi Meningkatkan Risiko Bunuh Diri

Data dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menunjukkan bahawa sekitar 800,000 orang mati setiap tahun oleh bunuh diri kerana kemurungan. Sebenarnya, bunuh diri akibat kemurungan adalah penyebab kematian kedua paling umum pada usia 15-30 tahun.

Namun, banyak orang masih bersetuju dengan stereotaip bahawa bunuh diri adalah keputusan pengecut. Sebenarnya, doktor dan pakar berpendapat bahawa menganggap orang yang tertekan yang membunuh diri sebagai pengecut adalah sama dengan menganggap pesakit barah meninggal dunia kerana mereka tidak cukup berjuang melawan penyakit ini.

Dalam perubatan, pemikiran bunuh diri adalah kesan kemurungan akut yang paling mematikan. Depresi dapat membuat orang merasa tidak berdaya dan putus asa, menyebabkan mereka berfikir bahawa satu-satunya cara untuk mengakhiri penderitaan mereka adalah dengan membunuh diri sendiri.

- Depresi membawa kepada gaya hidup berbahaya bagi penderitaan

Sebilangan besar orang yang mengalami kemurungan yang tidak dapat menyembuhkan penyakit mereka beralih kepada ubat-ubatan dan alkohol. Mereka berpendapat bahawa alkohol dan ubat-ubatan dapat mengurangkan kesakitan psikologi yang mereka rasakan. Walaupun tidak akan menyembuhkan penyakit ini, orang yang mengalami kemurungan cenderung meneruskan tabiat buruk ini kerana ketagihan.

Inilah penyebab banyak orang yang mengalami kemurungan yang mati akibat ketagihan dadah dan alkohol. Bukan sahaja kemurungan bertindak sebagai pembunuh senyap, tetapi ketagihan juga merosakkan kesihatan mereka. Doktor juga mengatakan bahawa diagnosis kemurungan diikuti dengan diagnosis alkohol atau ketagihan dadah menjadikan penyakit ini lebih sukar untuk disembuhkan.

Selain dadah dan alkohol, ketagihan merokok juga sering dikaitkan dengan kemurungan. Faktor-faktor ini memberi sumbangan besar dalam meningkatkan risiko merosakkan kesihatan tubuh. Dalam jangka masa panjang, ini boleh mengakibatkan kematian.

- Kemurungan Meningkatkan Penyakit Kronik

Doktor dan pakar mengatakan bahawa kemurungan dapat membunuh lebih cepat daripada barah. Kajian dari University College London, University of Edinburgh, dan University of Sydney menunjukkan bahawa kemurungan mempercepat risiko kematian akibat barah. Doktor dan pakar juga mengatakan bahawa dalam beberapa kes, pesakit kanser yang masih boleh disembuhkan telah meninggal dunia akibat kemurungan.

Orang dengan penyakit kronik yang lain juga akan lebih sukar untuk disembuhkan jika mereka mengalami kemurungan. Sebabnya, doktor mengatakan bahawa kadang-kadang penyakit yang menyerang keadaan emosi seperti kemurungan lebih sukar disembuhkan.

Baca juga: 10 Cara Semula Jadi untuk Mengatasi Kemurungan

Penjelasan di atas memberikan pencerahan bahawa kemurungan tidak dapat dipandang rendah. Depresi sama berbahayanya dengan penyakit kronik. Penyakit ini menyerang kesihatan mental seseorang. Mengubati penyakit mental adalah sama atau lebih sukar daripada mengubati penyakit fizikal. Jadi, jangan terkejut jika kemurungan juga disebut sebagai penyakit pembunuh senyap.