Cara mencegah seseorang daripada membunuh diri - GueSehat

Seseorang yang membunuh diri mungkin tidak mengatakannya kepada orang lain. Namun, itu tidak bermaksud bahawa orang itu tidak memerlukan pertolongan kita. Untuk mengelakkan bunuh diri, kita dapat mengenali tanda-tandanya. Sekiranya anda mengesyaki seseorang, rakan, atau ahli keluarga, mari kita cari tahu bagaimana untuk mengelakkan seseorang daripada membunuh diri!

Fakta Tentang Bunuh Diri Sekilas

Jumlah orang yang mati akibat bunuh diri semakin berkurangan di seluruh dunia. Namun, menurut data baru dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), dianggarkan satu orang mati akibat bunuh diri setiap 40 saat. Di samping itu, WHO juga mengatakan bahawa hampir 800 ribu orang mati akibat bunuh diri setiap tahun. Rata-rata yang dilaporkan lebih tinggi kadar bunuh diri di seluruh dunia adalah di Afrika, Eropah dan Asia Tenggara.

Di seluruh dunia, lebih ramai lelaki membunuh diri berbanding wanita. Menurut data WHO, kadar kematian rata-rata akibat bunuh diri adalah 7.5 kematian per 100,000 wanita dan 13.7 kematian per 100,000 lelaki. Negara di mana kadar bunuh diri dianggarkan lebih tinggi bagi wanita adalah China, Myanmar, Bangladesh dan Maghribi. Oleh itu, kita perlu melakukan sesuatu bersama untuk mengelakkan kejadian bunuh diri berlaku.

Sebilangan daripada kita mungkin tertanya-tanya, apa yang mendorong banyak orang mengakhiri hidup mereka? Bagi mereka yang tidak berada dalam keadaan tertekan dan putus asa, mungkin sukar untuk memahami mengapa seseorang membunuh diri. Namun, sebenarnya, seseorang yang bunuh diri mengalami kesakitan sehingga dia tidak dapat melihat pilihan lain.

Bunuh diri adalah tindakan terdesak untuk melepaskan diri dari penderitaan yang tidak tertahankan. Orang itu biasanya dibutakan oleh perasaan benci diri, putus asa, merasa terasing.

Orang yang ingin membunuh diri tidak dapat melihat cara lain sebagai bentuk pertolongan atau pertolongan selain dengan mengakhiri hidup atau mati. Namun, di sebalik keinginan orang itu untuk mengakhiri kesakitannya, sebilangan orang yang membunuh diri sebenarnya mempunyai konflik dengan diri mereka dalam mengakhiri hidupnya. Mereka berharap mereka tidak mempunyai pilihan selain membunuh diri.

Tanda Amaran Bunuh Diri yang Perlu Diperhatikan

Sebilangan besar orang yang bunuh diri sebenarnya memberi tanda amaran atau isyarat mengenai niat mereka. Oleh itu, cara terbaik untuk mencegah bunuh diri adalah dengan mengenali tanda-tanda amaran bunuh diri dan mengetahui cara bertindak balas terhadapnya.

Sekiranya seseorang, rakan, atau ahli keluarga bunuh diri, anda boleh membantu mencegahnya, menunjukkan kepada orang lain pilihan lain, dan memberitahu orang itu bahawa anda mengambil berat dan mungkin memerlukan pertolongan atau bantuan daripada ahli psikologi atau psikiatri.

Tanda-tanda amaran bunuh diri mula menyakiti diri sendiri, bercakap, atau menulis mengenai kematian, dan mencari jalan untuk mengakhiri hidup anda, seperti menggunakan senjata atau ubat-ubatan tertentu. Tanda ini boleh menjadi lebih berbahaya jika orang itu mengalami kemurungan, gangguan bipolar, ketergantungan alkohol, telah cuba membunuh diri, dan mempunyai sejarah keluarga bunuh diri.

Satu lagi tanda amaran bunuh diri adalah putus asa. Penyelidikan mendapati bahawa putus asa adalah peramal kuat ideasi bunuh diri. Orang yang putus asa biasanya meluahkan perasaan 'tidak tertahankan', meramalkan masa depan yang suram, dan mengatakan bahawa orang itu tidak ada harapan.

Di samping itu, tanda-tanda lain juga boleh merangkumi perubahan mood yang dramatik atau perubahan keperibadian secara tiba-tiba, seperti menarik diri secara tiba-tiba, dari berkelakuan baik hingga memberontak. Orang yang bunuh diri juga mungkin kehilangan minat dalam aktiviti harian, mengabaikan penampilan, dan menunjukkan perubahan dalam kebiasaan tidur dan makan.

Sebelum mengetahui cara mencegah seseorang daripada membunuh diri, anda harus terlebih dahulu mengetahui tanda-tandanya. Secara keseluruhan, berikut adalah tanda amaran bunuh diri yang perlu anda ketahui!

 • Bercakap tentang bunuh diri. Seseorang yang bunuh diri boleh mengatakan bahawa dia bunuh diri, mencederakan diri sendiri, atau mengatakan, "Saya harap saya tidak dilahirkan", "Saya lebih suka mati", "Sekiranya saya berjumpa lagi", dan seterusnya.
 • Mencari jalan untuk menamatkan kehidupan. Seseorang yang bunuh diri akan mencari jalan untuk mengakhiri hidupnya dengan senjata, dadah, atau benda lain yang boleh digunakan untuk membunuh dirinya sendiri.
 • Selalunya bercakap atau menulis mengenai kematian. Seseorang yang bunuh diri sering kali bercakap mengenai mengakhiri hidupnya atau bahkan mula menulis cerita atau puisi mengenai kematian.
 • Tidak mempunyai harapan untuk masa depan. Seseorang yang bunuh diri mungkin merasa tidak berdaya, putus asa, dan terperangkap. Di samping itu, orang itu juga mungkin merasakan bahawa ia tidak akan pernah berubah menjadi lebih baik.
 • Membenci diri sendiri. Seseorang yang bunuh diri mungkin merasa benci, rasa bersalah, malu, dan tidak berharga. Di samping itu, orang itu juga merasakan dirinya sebagai beban kerana dia berpendapat semua orang mungkin lebih baik tanpa orang itu.
 • Mula mencederakan diri sendiri. Seseorang yang bunuh diri mungkin mengalami peningkatan penggunaan alkohol atau dadah, melakukan seks yang tidak selamat, atau memandu secara sembrono.
 • Katakan selamat tinggal. Tiba-tiba orang itu mengunjungi orang dekat, keluarga, atau rakan dan mengucapkan tahniah tinggi seolah-olah orang itu tidak akan dapat dilihat lagi.
 • Terdapat perasaan tenang secara tiba-tiba. Perasaan tenang dan kebahagiaan tiba-tiba setelah merasa sangat tertekan dapat berarti bahawa orang itu telah membuat keputusan untuk membunuh diri, anda tahu.

Bagaimana untuk mengelakkan seseorang membunuh diri

Sekiranya seseorang bercakap atau mengatakan bahawa anda membunuh diri, anda harus memandang serius. Ini bukan hanya tanda peringatan, tetapi sebenarnya dapat menjadi panggilan bahawa dia memerlukan bantuan atau pertolongan. Inilah cara untuk mengelakkan seseorang daripada membunuh diri yang boleh dilakukan!

1. Katakan Anda Peduli dan Bimbang

Sekiranya anda mengetahui atau melihat tanda amaran bunuh diri pada seseorang, anda mungkin tertanya-tanya apa yang harus dikatakan kepada mereka? Bagaimana jika anda mengatakan sesuatu yang salah dan orang itu marah? Sekiranya seseorang mengatakan bahawa mereka bunuh diri, cubalah berada di sana untuk mereka dan beritahu mereka bahawa anda peduli dan bimbangkan mereka.

Salah satu cara untuk memulakan perbualan dengan seseorang yang bunuh diri adalah dengan mengatakan:

 • "Saya perhatikan ada sesuatu yang berbeza tentang anda, saya tertanya-tanya adakah anda baik-baik saja?"
 • "Adakah sesuatu terjadi yang membuatmu mulai merasa seperti ini?"
 • "Bagaimana saya dapat menolong atau menyokong anda sekarang?"
 • "Anda tidak sendirian dalam hal ini. Saya ada di sini untuk kamu."
 • "Saya mungkin tidak dapat memahami dengan tepat perasaan anda sekarang, tetapi saya peduli dengan anda dan ingin menolong anda."

Setelah memberitahunya bahawa anda mengambil berat dan bimbangkan dia, dengarkan ceritanya, biarkan dia berkongsi bagaimana perasaannya. Semasa mendengar, bersimpati, tidak menghakimi, sabar, tenang, dan menerima. Yakinkan orang yang bunuh diri bahawa perasaan bunuh diri bersifat sementara dan beritahu orang itu bahawa hidupnya penting bagi anda.

2. Menawarkan Bantuan dan Memberi Sokongan

Apabila seseorang mengatakan bahawa mereka ingin membunuh diri, cubalah segera bertindak balas. Jangan abaikan dan anggap bahawa kata-katanya hanya gurauan. Di samping itu, anda juga menawarkan sekiranya ada yang boleh anda bantu.

Sekiranya perlu, beritahu dia bahawa dia tidak sendirian dalam menangani ideasi bunuh diri. Galakkan juga dia berjumpa dengan psikologi atau psikiatri ketika dia bunuh diri atau bertanya adakah anda perlu menemaninya untuk berunding dengan psikologi atau psikiatri.

Anda juga boleh menawarkan pertolongan dengan bersikap proaktif. Orang yang memikirkan untuk membunuh diri sering kali tidak percaya bahawa mereka boleh dibantu. Oleh itu, anda harus lebih proaktif dalam menawarkan pertolongan. Anda boleh mengatakan, "Hubungi saya jika anda memerlukan apa-apa".

3. Galakkan Mengamalkan Gaya Hidup Positif

Anda boleh mendorong orang yang bunuh diri untuk mengamalkan diet yang sihat, tidur yang cukup, berjalan-jalan dan menikmati alam semula jadi sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari, atau bahkan mengajaknya bersenam. Aktiviti fizikal penting untuk melepaskan endorfin dan mengurangkan tekanan.

4. Singkirkan perkara-perkara yang dapat membantunya untuk membunuh diri

Anda boleh membantu menyingkirkan atau menyimpan barang-barang yang boleh membantunya membunuh diri atau mencederakan dirinya sendiri, seperti pisau, ubat-ubatan tertentu, senjata api, benda tajam, atau benda lain.

Apabila ahli keluarga, rakan, atau orang dekat anda ingin membunuh diri, anda boleh melakukan cara untuk mencegah seseorang daripada membunuh diri seperti yang disebutkan di atas, ya, geng! Oh ya, jika anda mencari ahli psikologi di sekitar anda, jangan ragu untuk menggunakan ciri Praktisi yang terdapat di GueSehat.com.

sign_want_suicide

Sumber:

CNN. 2019. Satu orang mati setiap 40 saat akibat bunuh diri, kata WHO.

Panduan Bantuan. Pencegahan Bunuh Diri .

Fikiran Sangat Baik. 2019. Petua Pencegahan Bunuh Diri .