Fakta Menarik Mengenai Ubat Suntikan

Adakah anda pernah sakit dan kemudian perlu mendapatkan ubat dengan suntikan? Bagi sesetengah orang, ini adalah bencana yang menyebabkan keengganan. Kerana suntikan itu sinonim dengan kesakitan. Cuba bayangkan, ada jarum yang 'merobek' tisu badan kita! Sementara untuk orang lain, memasukkan ubat dengan suntikan adalah perkara biasa.

Memberi ubat secara suntikan, atau juga disebut suntikan, memang menjadi pilihan dalam beberapa keadaan pesakit. Sebagai contoh, pada pesakit yang tidak dapat atau mengalami kesukaran menelan ubat melalui mulut dan keadaan pesakit tidak sedar.

Pentadbiran ubat melalui suntikan atau suntikan juga dipilih jika tindak balas yang lebih cepat terhadap tindakan ubat-ubatan diinginkan. Sesungguhnya, kesan ubat dengan suntikan secara umum akan berlaku lebih cepat jika dibandingkan dengan ubat yang diberikan melalui mulut atau diminum. Tetapi, tahukah anda bahawa di sebalik pemberian pelbagai ubat melalui suntikan, terdapat pelbagai fakta menarik di dalamnya?

1. Ubat suntikan boleh diberikan dengan pelbagai cara.

Sekiranya anda pernah melakukan suntikan, anda mungkin menyedari bahawa kadangkala doktor atau jururawat menyuntik ubat ke tempat yang berlainan di badan. Ada yang disuntik ke urat di tangan, di lengan atas, bahkan di punggung!

Sudah tentu, memilih tempat untuk menyuntik bukan sekadar mode, tetapi ada alasannya. Terdapat beberapa laluan atau pintu masuk untuk ubat suntikan. Tiga laluan yang paling biasa digunakan adalah intravena, intramuskular, dan subkutan. Baiklah, cara pentadbiran ini juga akan menentukan bahagian badan yang akan diambil suntikan!

Dalam pentadbiran ubat melalui laluan intravena , ubat akan disuntik ke dalam vena. Jadi, tempat suntikan yang dipilih adalah urat di lengan atau kaki. Biasanya ubat tersebut diberikan melalui jalan intravena untuk mendapatkan kesan bertindak pantas.

Ini kerana ubat itu masuk terus ke saluran darah, sehingga dapat langsung diedarkan ke seluruh tubuh, terutama menuju tempat beraksi. Hanya ubat-ubatan dengan ukuran molekul kecil yang dapat diberikan melalui rute ini, kerana jika ukuran molekulnya besar, ia dapat menyekat peredaran darah.

Baca juga: Dadah yang memberi kesan negatif terhadap kesuburan wanita

Cara kedua adalah intramuskular , biasanya digunakan untuk menyuntikkan hampir semua jenis vaksin dan ubat-ubatan tertentu yang tidak dapat disuntik secara intravena, misalnya kerana ubat tersebut mengganggu saluran darah. Seperti namanya, dengan cara ini ubat akan disuntik ke dalam otot.

Kemudian, dari lapisan otot ubat akan diserap ke dalam saluran darah dengan perlahan. Sekiranya anda disuntik dengan jalan ini, tempat suntikan yang disukai adalah lengan atas, punggung, atau paha.

Kaedah suntikan lain adalah dengan subkutan . Dengan cara ini, ubat akan disuntik ke lapisan antara kulit dan otot. Biasanya ubat yang diberikan dengan cara ini adalah ubat dengan ukuran molekul yang besar, seperti produk protein. Laluan subkutan juga digunakan untuk pemberian insulin untuk rawatan diabetes mellitus. Tempat suntikan yang digunakan untuk laluan subkutan merangkumi perut dan paha.

2. Juga terdapat dalam bentuk serbuk.

Sekiranya anda berfikir bahawa ubat suntikan selalu dalam bentuk penyelesaian, tidak! Terdapat juga ubat suntikan dalam bentuk serbuk. Lalu bagaimana cara menyuntik ubat dalam bentuk serbuk? Ya, dengan melarutkan terlebih dahulu sebelum suntikan, gunakan pelarut yang sesuai.

Beberapa ubat, seperti antibiotik, dihasilkan dalam bentuk serbuk kerana molekul ubat tidak bertahan lama di dalam air. Supaya kualiti ubat dijaga, ia dibuat dalam bentuk serbuk yang baru dilarutkan ketika digunakan.

3. Semua ubat suntikan mestilah steril.

Sebagai ahli farmasi, saya berpendapat bahawa ubat suntikan atau suntikan mempunyai proses pengeluaran yang rumit! Terdapat begitu banyak syarat yang mesti dipenuhi, salah satu yang paling penting adalah kemandulan.

Ya, ubat suntikan mestilah steril, iaitu bebas dari pendedahan kepada mikrob seperti bakteria dan kulat hingga tahap tertentu. Ini kerana ubat tersebut akan masuk terus ke saluran darah. Sekiranya terdapat pendedahan mikroba, keadaan berjangkit yang serius dan mengancam nyawa boleh berlaku!

Dalam pengeluar ubat-ubatan, terdapat pelbagai pilihan untuk menjadikan ubat steril. Proses pembuatan memerlukan ruang dan alat khas. Malah orang yang berperanan dalam proses pengeluaran ubat steril ini harus memakai pakaian berlapis dan bertutup seperti angkasawan!

4. Ubat suntikan mestilah bebas daripada zarah ukuran tertentu.

Selain steril, ubat suntikan atau suntikan juga mempunyai syarat bahawa mereka mesti bebas daripada zarah bersaiz tertentu. Ini kerana ubat tersebut akan memasuki saluran darah. Bayangkan jika terdapat zarah besar yang juga memasuki saluran darah, terdapat penyumbatan aliran darah! Untuk memastikan ini tidak berlaku, pada akhir pengeluaran semua ubat suntikan yang dihasilkan akan diuji terlebih dahulu dengan cara tertentu untuk memastikan zarah bebas

Ternyata terdapat banyak fakta menarik di sebalik ubat suntikan atau suntikan! Bermula dari kaedah pengeluaran yang mempunyai banyak syarat, hingga ke pelbagai tempat dan kaedah suntikan. Salam sihat!