Apakah Perbezaan Antara Aseksual dan Aromantik? - Saya sihat

Mungkin Gang Sihat sudah biasa dengan istilah aseksual. Aseksual adalah istilah untuk orang yang tidak berminat atau bahkan merasa jijik dengan seks. Tetapi, adakah Gang Sihat tahu apa itu aromatik?

Mungkin Gang Sihat tidak pernah mendengar istilah aromatik. Ramai orang tidak mengetahui perbezaannya dengan aseksual. Kedua-duanya adalah pelbagai jenis gangguan. Nah, untuk mengetahui perbezaan antara aseksual dan aromatik, inilah penjelasan lengkapnya!

Baca juga: Inilah sebab seks anal lebih berisiko!

Apa itu Aromatik?

Aromantic adalah istilah untuk orang yang tidak memerlukan atau tidak mahu menjalin hubungan romantis dengan orang lain. Bagi orang yang aromatik, itu tidak bermaksud mereka tidak bersosial atau sama sekali tidak mahu menjalin hubungan dengan orang lain, cuma hubungan mereka tidak dimaksudkan untuk tujuan romantis.

Ini bermaksud, hubungan orang yang aromatik dengan orang lain benar-benar platonik. Jadi adakah mereka tidak akan melakukan hubungan seks? Tidak, geng! Orang yang beraroma juga dapat membina ikatan seksual dengan orang lain.

Hubungan seksual dengan hubungan romantis adalah dua perkara yang berbeza. Sebilangan orang tidak mahu menjalin hubungan romantis, tetapi dapat menjalin hubungan seksual yang memuaskan dengan orang yang sama.

Pada orang yang aromatik, tujuan melakukan hubungan seks semata-mata adalah masalah keperluan biologi, tanpa ikatan emosi kepada orang itu. Pasangan aromatik boleh saling menyokong dan hidup bersama. Namun, tidak ada aktiviti romantis, seperti berpacaran, atau bertukar kata cinta.

Apakah Perbezaan antara Aromatik dan Aseksual?

Menurut Jaringan Penglihatan dan Pendidikan Aseksual (AVEN), orang aseks tidak mempunyai minat atau keinginan untuk melakukan hubungan seksual dengan orang lain. Tetapi itu tidak bermaksud orang yang tidak aseksual tidak dapat menjalin hubungan dengan orang lain.

Orang aseks masih boleh menjalin hubungan romantis dengan orang lain. Namun, orang aseks tidak meluahkan perasaan romantis mereka melalui hubungan seksual atau aktiviti.

Tidak seperti orang aromatik, orang aseksual masih boleh mempunyai perasaan cinta atau jatuh cinta dengan orang lain. Namun, perasaannya didasarkan sepenuhnya pada keserasian, bukan tarikan seksual.

Sebilangan orang aseksual juga mengklasifikasikan diri mereka sebagai orang yang aromatik. Ini bermaksud, dia tidak mempunyai tarikan seksual atau romantis kepada orang lain. Ada juga orang aromatik yang mengklasifikasikan diri mereka sebagai aseksual.

Baca juga: Jangan Lakukan 5 Perkara Ini Selepas Seks!

Bagaimana Mengesan Diri yang Beraroma?

Salah satu tanda orang yang aromatik adalah bahawa mereka tidak pernah berminat dengan apa-apa yang berkaitan dengan apa-apa yang romantis. Filem romantik, misalnya. Sekiranya anda tidak pernah berminat menonton filem romantik klasik, seperti The Notebook, A Walk To Remember, What Up With Love, atau Dilan 1990/1991? Ini boleh menjadi tanda bahawa anda aromatik.

Semasa membaca cerita atau melihat pemandangan romantis, orang yang aromatik tidak merasakan apa-apa. Tanda lain adalah bahawa ketika seseorang yang aromatik mencapai akil baligh, dan melihat rakan-rakannya mula menginginkan teman lelaki, dia sama sekali tidak menginginkannya.

Perasaan orang yang aromatik tidak berkobar ketika mereka bercakap mengenai percintaan dan menyukai seseorang. Tidak ada yang salah jika anda mengalami ini. Aromatik adalah salah satu jenis seksualiti.

Baiklah, tetapi, jika anda masih tertarik secara romantis dan masih boleh jatuh cinta dengan orang lain, tetapi tidak mahu melakukan hubungan seks atau tidak mempunyai tarikan seksual, maka anda aseksual.

Sekiranya anda bingung mengenali diri anda antara aseksual dan aromatik, jangan panik. Seksualiti setiap orang berbeza. Jadi, apa yang anda rasa tidak harus sama dengan orang lain. Anda boleh berjumpa pakar untuk kedua-dua masalah ini. (UH / AY)

Baca juga: 4 Punca Seks yang Tidak Memuaskan!

Sumber:

Kesihatan.com. Apa Perbezaan Antara Aseksual dan Aromantik? Kami Memanggil Ahli. Februari. 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found