Penyakit Kerana Kolesterol Tinggi | saya sihat

Kolesterol adalah sebatian yang berperanan dalam pelbagai aktiviti penting dalam tubuh, seperti membentuk membran untuk sel di dalam badan. Kolesterol juga bertindak sebagai pendahulu untuk sintesis vitamin D, hormon steroid seperti kortisol dan androgen, dan hormon pembiakan seperti estrogen, progesteron, dan testosteron.

Di samping itu, kolesterol berperanan dalam pembentukan garam hempedu, di mana garam hempedu ini akan memudahkan penyerapan vitamin larut lemak seperti vitamin A, D, E, dan K. Namun, tahap kolesterol berlebihan, terutama dalam peredaran darah , sebenarnya akan menimbulkan masalah.-masalah kesihatan.

Pemeriksaan tahap kolesterol dalam darah itu sendiri biasanya dilakukan dengan memeriksa tahap kolesterol total, tahap LDL (lipoprotein berketumpatan rendah atau kolesterol 'buruk'), HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi atau kolesterol "baik"), dan trigliserida.

Sebagai pekerja kesihatan, saya banyak berinteraksi dengan pesakit dengan kadar kolesterol darah tinggi, atau apa yang dikenali sebagai hiperkolesterolemia.

Baca juga: Minuman Manis Dapat Meningkatkan Kolesterol jahat

Penyakit Kerana Kolesterol Tinggi

Berikut adalah lima penyakit yang sering terjadi akibat tahap kolesterol tinggi dalam darah.

1. Pukulan

Strok adalah keadaan di mana terdapat penyumbatan saluran darah di otak, atau pendarahan berlaku akibat pecahnya saluran darah di otak. Tanda dan gejala strok termasuk sakit kepala yang teruk, kelemahan pada bahagian badan, mati rasa, gangguan penglihatan, tergagap-gagap, dan kesukaran berjalan dan bercakap.

Tahap kolesterol yang terlalu tinggi dalam darah akan menyebabkan penumpukan pada dinding arteri, atau biasanya dikenal sebagai plak. Penumpukan ini secara beransur-ansur menebal dan menyebabkan penebalan dinding arteri, proses ini disebut aterosklerosis.

Aterosklerosis akan menyebabkan diameter arteri menjadi semakin sempit, sehingga darah yang mengandung oksigen sebagai 'makanan' untuk sel otak tidak dapat mengalir dengan lancar. Sekiranya penyumbatan ini penuh, darah tidak dapat masuk ke otak sama sekali, dan menyebabkan strok.

Baca juga: Faktor Yang Menyebabkan Tahap Kolesterol Tinggi

2. Penyakit jantung koronari

Saluran darah koronari adalah saluran darah di jantung, yang bertanggungjawab membekalkan oksigen ke otot jantung agar tetap berkontraksi. Sekiranya terdapat aterosklerosis pada arteri koronari, pengambilan oksigen untuk otot jantung akan terganggu. Ini akan mengakibatkan angina (sakit dada) atau serangan jantung (serangan jantung).serangan jantung) sekiranya penyumbatan itu lengkap atau meliputi keseluruhan diameter arteri.

3. Hipertensi

Masih dikaitkan dengan pembentukan plak, hipertensi juga dapat terjadi pada pesakit dengan kadar kolesterol tinggi. Ini kerana plak yang menumpuk, bersama dengan kadar kalsium yang tinggi dalam darah, menjadikan arteri lebih tebal dan sempit.

Akibatnya, jantung mesti memberikan dorongan yang lebih besar agar darah dapat melalui saluran darah yang menebal dan menyempit. Ini menyebabkan tekanan darah meningkat. Hipertensi atau tekanan darah tinggi juga merupakan faktor risiko penyakit jantung dan saluran seperti serangan jantung.

4. Diabetes mellitus

Pada pesakit diabetes mellitus, kadar gula dalam darah yang tinggi menjadikan kolesterol, terutama LDL, lebih mudah melekat pada dinding arteri dan dengan demikian lebih mudah merosakkan arteri melalui pembentukan plak atau aterosklerosis. Sehingga risiko pesakit untuk penyakit jantung dan saluran darah akan meningkat.

Baca juga: Adakah Diabetes Masih Merokok? Hati-hati, Gabungan Berbahaya!

5. Penyakit vaskular periferal

Penyakit vaskular periferal (penyakit vaskular periferal) adalah keadaan di mana terdapat penyumbatan saluran darah di luar saluran darah otak dan jantung. Biasanya ini berlaku di kawasan kaki. Penyumbatan yang berlaku akibat plak akibat kolesterol menjadikan saluran darah di kaki tidak mendapat pengambilan darah yang mencukupi.

Gejala biasa termasuk sakit dan kekejangan di kawasan pelvis, paha, atau betis selepas aktiviti seperti berjalan atau menaiki tangga. Selain itu, kaki mungkin terasa lemah atau kebas.

Geng Sihat, terdapat lima penyakit yang berkaitan dengan kadar kolesterol tinggi dalam darah. Tahap kolesterol tinggi dalam darah terutama berkaitan dengan penyakit jantung dan saluran darah atau diabetes penyakit kardiovaskular.

Untuk mengelakkan ini, tentu saja, Gang Sihat mesti mengawal tahap kolesterol melalui gaya hidup sihat seperti diet seimbang dan senaman yang teratur. Tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan berkala seperti pemeriksaan kesihatan untuk menentukan tahap kolesterol dalam darah.

Sekiranya Geng Sihat telah didiagnosis menderita hiperkolesterolemia dan mesti minum ubat, cubalah bersungguh-sungguh untuk minum ubat secara berkala untuk mengurangkan risiko komplikasi penyakit. Salam sihat!

Baca juga: Kenaikan Kolesterol? Ini mesti dilakukan!

Rujukan:

Penyakit Berkaitan dengan Kolesterol Tinggi, WebMD, 2019.