Tabu makanan untuk wanita hamil pada trimester pertama - GueSehat.com

Untuk kekal sihat semasa mengandung, anda mesti mengetahui makanan terbaik untuk wanita hamil. Sebabnya, wanita hamil juga memerlukan banyak nutrien untuk pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam kandungan. Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan akan mempengaruhi stamina anda. Oleh itu, makanan adalah faktor penting yang mesti diambil kira.

Keadaan janin pada trimester pertama masih agak lemah, jadi sangat terdedah kepada risiko keguguran. Oleh itu, janin mesti dijaga dengan baik. Makanan sihat untuk wanita hamil pada trimester pertama sangat penting. Terutama ketika hamil, Ibu mudah letih. Pemakanan yang mencukupi diperlukan untuk mengembalikan tenaga. Tetapi selain makanan sihat, anda juga harus mengetahui makanan apa yang pantang larang pada trimester pertama kehamilan.

Makanan yang Tidak Boleh Dimakan

  • Minuman beralkohol

Untuk mengelakkan risiko keguguran dan kecacatan kelahiran, anda dilarang sama sekali meminum minuman beralkohol. Kerana selain tidak baik untuk wanita hamil, minuman beralkohol boleh memberi kesan negatif pada janin.

  • Mengambil kafein

Selain minuman beralkohol, minuman berkafein juga tidak baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin. Minuman berkafein dengan kadar 200 mg sehari sangat membawa maut, yang boleh menyebabkan keguguran.

  • Separuh telur rebus

Makanan yang kurang dimasak, terutama telur, bukanlah makanan yang baik untuk wanita hamil. Telur separuh masak dianggap masih mengandungi bakteria yang belum mati.

  • Makanan kimia

Cuba elakkan makanan yang mengandungi bahan berbahaya, seperti formalin, boraks, dan perasa. Di samping itu, elakkan makanan segera seperti mi segera dan makanan dengan pengawet.

  • Nanas, durian dan nangka

Buah adalah makanan yang sihat untuk wanita hamil, tetapi tidak semuanya. Buah-buahan yang cukup berbahaya bagi janin pada trimester pertama dan boleh menyebabkan keguguran adalah nanas, durian, dan nangka.

Makanan yang baik untuk dimakan

  • Sayuran dan buah-buahan hijau

Sangat digalakkan untuk ibu makan sayur-sayuran hijau, seperti bayam, brokoli, dan lain-lain. Selain berfungsi untuk memenuhi keperluan pemakanan, ia juga dapat mengurangkan gejala sakit pagi yang biasanya terjadi pada wanita hamil muda. Buah-buahan yang sihat untuk wanita hamil, misalnya, adalah pisang, epal, jeruk, mangga, dan jenis buah berserat yang lain. Namun, perlu diingat bahawa ada buah-buahan yang pantang larang untuk wanita hamil.

  • Produk tenusu

Susu dan produk olahannya juga termasuk pengambilan mandatori untuk meningkatkan nutrien dan kalsium yang diperlukan oleh ibu hamil. Walau bagaimanapun, pastikan susu dan produk tenusu dipasteurisasi.

  • Ikan dan kacang

Makanan lain yang mempunyai khasiat yang baik untuk wanita hamil adalah ikan dan kacang, terutama untuk perkembangan otak janin.

Itulah beberapa ulasan mengenai makanan sihat dan pantang larang untuk wanita hamil yang perlu anda ketahui. Semoga bermanfaat.