Mencari Jururawat Homecare - Guesehat

Pesakit dengan penyakit kronik biasanya memerlukan rawatan intensif selama 24 jam. Contohnya, pesakit strok, pesakit barah, atau luka diabetes. Pesakit tidak boleh dirawat secara berterusan di hospital. Mereka mesti dijaga dan dijaga oleh keluarga mereka di rumah.

Malangnya tidak semua ahli keluarga mempunyai masa dan kemahiran untuk merawat pesakit. Anggota keluarga yang sihat harus bekerja sehingga tidak dapat menjaga anggota keluarga yang sakit. Meninggalkannya kepada pengurus rumah tangga juga tidak menyelesaikan masalah.

Sementara itu, data menunjukkan bahawa orang dengan penyakit kronik seperti strok, barah, dan penyakit jantung di Indonesia semakin meningkat. Ini bermaksud bahawa keperluan untuk perawatan di rumah semakin meningkat, terutama bagi pesakit tua.

Menyedari keperluan ini, aplikasi LoveCare dilancarkan. Ini adalah aplikasi pertama yang menyediakan perkhidmatan kesihatan di rumah. Dengan aplikasi ini, anda dapat mencari jururawat profesional untuk merawat pesakit di rumah, mengikut jadual mengikut keperluan anda.

Baca juga: Komplikasi Hipertensi yang Perlu Diperhatikan

Kepentingan Penjagaan Paliatif

Mengapa perlu dilakukan rawatan pesakit di rumah? Prof. Dr. dr. Nila Djuwita Anfasa Moeloek, SpM di acara pelancaran LoveCare di Jakarta (30/1) mengatakan bahawa perawatan di rumah umumnya bersifat paliatif, iaitu rawatan yang bertujuan untuk membuat pesakit merasa selesa dan tidak merasa sakit dengan penyakitnya. Berbeza dengan rawatan kuratif yang bertujuan untuk menyembuhkan.

Pesakit dengan penyakit kronik yang tidak dapat disembuhkan, jelas Prof. Nila, memerlukan penjagaan bukan sahaja dari segi fizikal tetapi juga psikologi, agar mereka tenang dan tidak merasa sakit sepanjang hayat mereka.

"Penjagaan paliatif sangat penting, terutama sekarang kerana jumlah orang tua semakin meningkat. Orang tua ini mesti mempunyai penyakit pada usia tua sekurang-kurangnya satu jenis penyakit, ”jelas mantan menteri kesihatan itu.

Penjagaan di rumah bukan hanya untuk pesakit paliatif, tetapi juga pesakit yang pulih. Di negara maju, pesakit ini akan ditempatkan di hospital khas. "Sebaiknya, harus ada rumah sakit transit untuk pasien ini. Terlalu lama di hospital sebenarnya mudah dijangkiti penyakit ini. Oleh kerana tidak ada hospital transit di sini, perkhidmatan rawatan di rumah adalah pilihan, ”jelas Prof. Indigo.

Baca juga: Depresi pada Warga Emas: Sebab, Gejala, dan Rawatan

Masalah Baru: Mencari Jururawat Homecare

Apabila keluarga pesakit tidak dapat menyediakan masa dan tenaga untuk merawat pesakit di rumah, perawat adalah orang yang boleh dipercayai. Menurut Veronica Tan, Presiden Pesuruhjaya LoveCare, jururawat di rumah tidak hanya mempunyai kemahiran perubatan dalam melayani pesakit di rumah, tetapi juga kesabaran dan belas kasihan.

"Kami menghubungkan jururawat yang mempunyai hati untuk melayani pesakit ke rumah mereka. Oleh itu, jururawat yang direkrut juga mesti dilatih secara holistik bagaimana menyediakan perkhidmatan fizikal dan psikologi, sehingga pesakit merasa selesa. "

Dengan teknologi, lanjut mantan Ketua Yayasan Kanser Indonesia DKI Jakarta, semuanya mungkin. Kini keluarga pesakit tidak perlu menghadapi masalah untuk mencari jururawat penjagaan rumah dengan aplikasi digital. "Walaupun dilakukan oleh perawat, perawatan yang diberikan selalu di bawah pengawasan doktor. Setiap keadaan pesakit akan direkodkan dan dipantau oleh doktor, "jelas Vero.

Dr. venita Eng, MSc, Pengarah Perubatan LoveCare menambah, pengambilan jururawat penjagaan rumah dalam aplikasi ini sudah sangat ketat. Mereka, tambahnya, mesti menjadi jururawat berdaftar dan telah mendapat latihan khas. Mereka bahkan menjalani psikotest untuk memastikan keadaan dan watak psikologi mereka baik.

Sekiranya Geng Sihat mencari jururawat di rumah, anda boleh mencuba aplikasi ini! Sementara itu, perkhidmatan penjagaan di rumah ini hanya tersedia untuk kawasan Jabodetabek.

Baca juga: Si Kecil Terbakar, Bagaimana Rawatan Rumah Tepat?

Sumber:

Pelancaran LoveCare di Jakarta, 30 Januari 2020.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found