Kelebihan Makan Brokoli dan Tomato Bersama | Saya sihat

Brokoli dan tomato mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh badan. Menurut penyelidikan, makan tomato dan brokoli bersama akan memberikan lebih banyak faedah untuk kesihatan. Jadi, apa faedah makan brokoli dan tomato bersama-sama?

Kelebihan Makan Brokoli dan Tomato Bersama

Walaupun mengandungi pelbagai nutrien, brokoli dan tomato rendah kalori. Inilah kelebihan makan brokoli dan tomato yang perlu anda ketahui!

1. Mengandungi Antioksidan

Tomato mengandungi antioksidan, seperti likopena, vitamin A, dan C yang dapat menjaga kesihatan. Tidak hanya mengandung antioksidan, menurut penelitian, brokoli juga mengandung beta-karoten yang merupakan salah satu sebatian untuk menangkal barah.

2. Mencegah Kanser Prostat

Tomato dan brokoli dipercayai dapat membantu mencegah barah, terutamanya barah prostat. Menurut penyelidikan, makan tomato dan brokoli bersama-sama dapat memberikan manfaat kesihatan yang lebih kuat. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa tumor prostat tumbuh lebih perlahan pada haiwan yang memakan tomato dan brokoli bersama-sama.

3. Menjaga Kesihatan Jantung

Berdasarkan penyelidikan, pengambilan tomato secara langsung dan bukannya suplemen yang mengandungi tomato mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan jantung. Kandungan likopena yang terdapat dalam tomato juga baik untuk kesihatan jantung dan mencegah strok.

Serat, antioksidan dan kalium yang terkandung dalam brokoli juga dapat membantu mencegah penyakit jantung. Menurut kajian tahun 2018, wanita yang mengikuti diet tinggi serat mempunyai risiko serangan jantung dan strok yang lebih rendah.

4. Baik untuk Pesakit Diabetes Jenis 2

Mengonsumsi tomato dan brokoli bersama-sama juga bermanfaat bagi penghidap diabetes jenis 2. Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2017 menunjukkan bahawa makan brokoli dapat membantu penderita diabetes mengawal kadar gula darah mereka berkat sulforaphane yang terkandung dalam brokoli.

Di samping itu, menurut tinjauan 2018, kadar gula darah orang yang mengikuti diet tinggi serat lebih terkawal daripada mereka yang tidak. Tomato juga dipercayai makanan yang baik dan sihat bagi penghidap diabetes jenis 2.

5. Menyelaraskan Pencernaan

Makanan yang mengandungi serat, seperti brokoli dan tomato dapat mempermudah proses pencernaan, mencegah sembelit, dan mengurangkan risiko barah usus besar. Oleh itu, pengambilan brokoli dan tomato bersama-sama dipercayai dapat meningkatkan kesihatan sistem pencernaan.

6. Menjaga Kesihatan Kulit

Vitamin C yang terdapat dalam tomato dan brokoli dapat membantu tubuh menghasilkan kolagen yang merupakan sistem sokongan utama untuk sel dan organ tubuh, termasuk kulit. Sebagai antioksidan, vitamin C juga dapat menjaga kesehatan kulit dan mencegah kerusakan kulit, seperti keriput akibat penuaan. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa vitamin C dapat mencegah barah kulit.

7. Meningkatkan Kesihatan Tulang

Tomato dan brokoli adalah sumber vitamin yang hebat. Kandungan vitamin K dalam tomato baik untuk kesihatan tulang. Seperti diketahui, vitamin K berperanan dalam pembekuan darah dan mencegah osteoporosis. Orang dengan tahap vitamin K yang rendah lebih berisiko mengalami masalah dengan tulang mereka.

Selain itu, kalsium dan kolagen yang terkandung dalam brokoli juga dapat meningkatkan kesihatan tulang dan gigi. Oleh itu, para pakar mengesyorkan makan makanan dengan kandungan vitamin K untuk meningkatkan kesihatan tulang. Anda boleh makan tomato dan brokoli pada masa yang sama untuk menjaga kesihatan tulang!

Jadi, sekarang anda tahu apa faedah makan tomato dan brokoli bersama-sama? Ternyata makan tomato dan brokoli bersama mempunyai pelbagai manfaat mulai dari mencegah barah menjadi baik untuk kesihatan pencernaan, geng!

Rujukan

WebMD. 2007. Tomato Sedap: Letupan Kekuatan Antioksidan .

Berita Perubatan Hari Ini. 2020. Manfaat kesihatan brokoli.

Kesihatan. 2018. 7 Manfaat Kesihatan Tomato .

Merdeka.com. 2014. Tomato dan brokoli, duo yang mematikan untuk membunuh sel barah!