Masalah Sekiranya Wanita Hamil Terlalu Tipis | Saya sihat

Ramai orang berpendapat bahawa terlalu gemuk tidak baik untuk kesihatan, termasuk semasa mengandung. Namun, tahukah anda bahawa terlalu kurus juga tidak baik semasa mengandung? Terdapat beberapa masalah jika anda terlalu kurus semasa mengandung, di antaranya anda berisiko bersalin pramatang dan berat lahir rendah pada bayi anda!

Kepentingan Memeriksa Berat Anda Sebelum dan Semasa Kehamilan

Sebenarnya, badan dikatakan gemuk, gemuk, ideal, atau kurus itu relatif untuk semua orang. Untuk itu, anda boleh menggunakan indeks jisim badan (BMI) atau indeks jisim badan anda sebagai parameter keadaan badan anda.

Berikut adalah rujukan untuk setiap kategori BMI:

 • Berat badan kurang: <18.5
 • Berat badan yang ideal: 18.5-24.9
 • kegemukan (berat badan berlebihan): 25-29,9
 • Obesiti: 30 atau lebih.

Cara menghitungnya adalah:

BMI = Berat (kg): (Tinggi) 2 (m2)

Jadi, anggap berat badan anda 42 kg dan tinggi badan anda 159 cm, maka:

BMI = 42 kg: 2.53 m2

BMI = 16.6 (kurang berat badan)

Sekiranya anda tergolong dalam kategori kurang berat badan sebelum hamil atau terlalu kurus, anda dinasihatkan untuk menambah berat badan sebelum dan semasa kehamilan.

Pusat Kawalan Penyakit itu sendiri memberikan cadangan kepada wanita dengan kategori ini untuk menambah berat badan semasa kehamilan sekitar 12.7-18.14 kg. Tetapi untuk menjadi jelas, anda harus berjumpa pakar sakit puan kerana keadaan badan setiap orang berbeza.

Mengapa anda mesti mempunyai berat badan yang ideal semasa mengandung? Pertumbuhan bayi pada amnya akan mencapai 3.1 hingga 3.6 kg. Manakala nutrien dari pengambilan Ibu akan diserap untuk perkembangan si Kecil.

Itulah sebabnya anda memerlukan makanan yang seimbang dan mencapai berat badan yang ideal agar si kecil dapat tumbuh dan berkembang dengan optimum dan kehamilan anda sentiasa sihat.

Masalah Sekiranya Wanita Hamil Terlalu Tipis

Menurut Emily Mitchell, pakar diet berdaftar dan pendidik diabetes yang disahkan dari Pusat Perubatan Janin, salah satu tanda umum wanita hamil yang mengalami kenaikan berat badan yang tidak mencukupi adalah keletihan. Ibu juga memerlukan waktu lebih lama untuk pulih setelah melahirkan, berisiko mengalami masalah kesihatan tulang, serta meningkatkan risiko kekurangan nutrisi, salah satunya adalah anemia.

Terutama pada trimester pertama, anda cenderung menurunkan berat badan kerana sakit pagi atau mual dan muntah, jadi masalah ini tidak boleh diabaikan. Dan jika anda tidak menambah berat badan pada trimester kedua dan ketiga, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa anda berisiko lebih tinggi untuk kelahiran prematur dan kelahiran caesar.

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya secara umum juga akan mempunyai berat badan yang rendah. Selain itu, mereka akan lebih rentan terhadap berbagai masalah kesihatan, seperti penyakit jantung, tekanan darah tinggi (darah tinggi), dan diabetes.

Petua Meningkatkan Berat bagi Wanita Hamil yang Terlalu Tipis

Nah, setelah mengetahui masalahnya jika wanita hamil terlalu kurus, ada baiknya anda mula lebih memperhatikan berat badan anda, ya. Terdapat beberapa petua yang boleh dilakukan untuk menambah berat badan.

 • Terapkan diet yang sihat, seperti makan sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, dan makanan yang kaya dengan protein secara berkala.
 • Elakkan makanan yang diproses, tinggi gula, goreng, atau tinggi lemak.
 • Hitung pengambilan kalori harian anda.
 • Bergerak atau melakukan senaman ringan secara aktif, sekurang-kurangnya 2 jam setiap minggu.
 • Makan dalam bahagian kecil, tetapi kerap.
 • Sentiasa makan sarapan pagi.
 • Makan makanan ringan yang tinggi kalori dan kaya dengan nutrien, seperti kacang dan alpukat.
 • Minum susu yang kaya dengan lemak.
 • Ibu boleh menambah mentega atau keju semasa memasak.

Untuk menampung keperluan si kecil agar ia tumbuh dan berkembang secara optimum di dalam rahim, pasti wanita hamil yang terlalu kurus perlu menambah berat badan. Rujuk doktor anda, Ibu, berapa banyak kenaikan berat badan yang diperlukan untuk mencapai berat badan yang ideal. Semangat! (AS)

Rujukan

Keluarga Sangat Baik: Apa yang Perlu Diketahui Sekiranya Anda Berat Badan Semasa Mengandung

WebMD: Adakah Selamat untuk Kurus Semasa Hamil?

Pejabat Kesihatan Wanita: Berat badan, kesuburan, dan kehamilan