Penyakit Ensefalitis Jepun Menular Melalui Nyamuk

Mungkin di Indonesia tidak banyak orang mengetahui tentang ensefalitis Jepun. Sebenarnya, Indonesia adalah salah satu negara yang endemik penyakit ini. Jadi, apa sebenarnya ensefalitis Jepun?

Ensefalitis Jepun adalah keradangan otak yang disebabkan oleh virus ensefalitis Apanese B. Virus ini memasuki tubuh manusia melalui nyamuk. Penyakit ini banyak dijumpai di rantau Asia, terutamanya pada musim panas. Gejala termasuk demam tinggi, sakit kepala, kelemahan, mual, muntah, lumpuh, kerosakan saraf, dan juga kematian.

Peratusan kematian yang disebabkan oleh penyakit ini cukup tinggi, iaitu sekitar 20-30 peratus. Sementara 30-50 peratus orang yang sembuh dari penyakit ini dapat mengalami sekuel neurologi.

Vaksin Encephalitis Jepun

Vaksin untuk penyakit ini bukanlah vaksin wajib, tetapi sekumpulan vaksin pilihan. Diberikan dalam bentuk suntikan, vaksin ini mempunyai 2 dos. Dos pertama diberikan kepada kanak-kanak bermula pada usia 9 bulan (terutamanya untuk kanak-kanak yang tinggal di kawasan endemik).

Kemudian dos kedua, yang berfungsi sebagai penggalak, diberikan antara 1-2 tahun selepas dos pertama. Sebaiknya berikan vaksin ini sepenuhnya, kerana dosis kedua atau vaksin penggalak berfungsi untuk memberikan perlindungan jangka panjang.

Sebagai tambahan kepada kanak-kanak, vaksin ini juga dapat diberikan kepada orang yang akan melakukan perjalanan ke kawasan yang berisiko terkena wabak ensefalitis Jepun. Vaksin juga harus diberikan kepada orang yang akan mengunjungi sawah, paya, atau peternakan babi. Vaksin yang diberikan sebelum perjalanan idealnya diperoleh 6-8 minggu sebelum perjalanan bermula.

Seperti memberi vaksin secara umum, ada beberapa gejala atau kesan sampingan yang dapat dirasakan, seperti sakit, bengkak, kemerahan di tempat suntikan, sakit kepala, sakit otot, dan keletihan. Beberapa gejala yang lebih teruk boleh berlaku, tetapi jarang sekali terdapat ruam merah, bengkak, dan sukar bernafas.

Itulah maklumat mengenai penyakit dan vaksin ensefalitis Jepun. Sekiranya anda merancang untuk mengunjungi kawasan yang disebutkan di atas, maka anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan vaksin, ya. Salam sihat! (MJ / USA)