Pengganti MSG - GueSehat.com

Hampir semua orang menyukai rasa gurih, dan si kecil tidak terkecuali. Namun, pernahkah anda merasa bingung dan bingung ketika anda harus menambahkan perasa pada makanan si kecil? Sebabnya, tidak ada sedikit khabar angin yang mengatakan bahawa perasa seperti MSG tidak boleh diberikan kepada bayi dan balita.

Hmm, bagaimana anda dapat mengalahkannya sehingga anda masih dapat memberikan rasa yang enak pada makanan si kecil anda? Nah, Rakan Hamil mempunyai beberapa bahan alternatif untuk menggantikan MSG yang tentunya lebih selamat untuk si kecil anda!

Baca juga: Adakah benar pengambilan MSG menjadikan anda lambat dan bodoh?

Ketahui Had Selamat untuk Menggunakan MSG

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA), Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, serta sejumlah kajian telah benar-benar menunjukkan bahawa penggunaan MSG atau MSG dalam memasak sebenarnya aman.

Walaupun begitu, sangat penting untuk memperhatikan had selamat yang disyorkan untuk menggunakan MSG. Ini tentu saja untuk mengelakkan kemungkinan kesan buruk, seperti sakit kepala, berpeluh berlebihan, sesak nafas, sakit dada, berdebar-debar, dan mual.

Cadangan pengambilan MSG tidak lebih daripada 2.5-3.5 gram atau setengah sudu teh sehari untuk orang yang beratnya sekitar 50-70 kg. Jumlah ini tentunya mesti disesuaikan lagi sekiranya si kecil menggunakan MSG.

Anda masih boleh menggunakan beberapa ramuan di bawah sebagai pengganti perasa semula jadi MSG, yang pastinya selamat untuk keluarga dan si kecil. Wah, apa bahan semula jadi untuk menggantikan MSG? Inilah senarai penuh!

1. Kacang soya

Bahan satu ini sering dimakan kerana mempunyai kadar protein yang tinggi. Selain itu, kacang soya juga diketahui mengandungi nutrien yang serupa dengan daging. Sejumlah makanan Jepun dan Cina ditingkatkan rasa oleh kacang soya.

Baca juga: Manfaat kacang soya untuk kesihatan

2. Daging, ayam dan ikan

Dalam daging, ada enzim yang dapat memecah protein, untuk meningkatkan kadar asam amino dan memberikannya rasa umami atau gurih. Di samping itu, teknik memasak tertentu, seperti memanggang, memanggang, atau memanggang juga dapat meningkatkan rasa daging dan ikan.

3. Tomato

Tomato kaya dengan glutamat. Kandungan inilah yang memberikan rasa umami semula jadi. Tomato panggang juga berfungsi sebagai penambah rasa untuk banyak hidangan.

4. Cendawan

Cendawan sering digunakan sebagai pengganti daging. Selain kandungan proteinnya yang tinggi, cendawan juga merupakan bahan memasak yang mempunyai sebatian umami yang cukup tinggi. Beberapa jenis cendawan, seperti cendawan portobello atau shiitake, yang dipanggang hingga keperangan dapat meningkatkan kelazatan hidangan.

5. Rempah

MSG digunakan untuk meningkatkan rasa gurih dalam makanan. Namun, pelbagai rempah-rempah semula jadi, seperti bawang putih, tarragon, rosemary, dan lada, juga dapat menambahkan rasa pedas dan gurih pada makanan. Selain itu, jenis rempah lain, seperti kunyit dan jintan, juga boleh menjadi alternatif yang baik untuk menggantikan MSG.

6. Garam

Garam laut adalah alternatif kepada MSG. Garam laut dapat meningkatkan rasa makanan dan diklaim mempunyai rasa yang lebih ringan daripada garam meja biasa.

7. Kaldu makanan semula jadi

Kaldu makanan semula jadi boleh menjadi alternatif lain yang lebih praktikal untuk menggantikan MSG. Kaldu makanan semula jadi biasanya dibuat dari bahan seperti cendawan dan bahan semula jadi lain yang mempunyai rasa yang sedap.

Lemonilo hadir sebagai pilihan kaldu yang enak dengan kandungan nutrien yang berasal dari bahan semula jadi terbaik. Kaldu ini dibuat tanpa bahan pengawet, tanpa pewarna, dan tentu saja tanpa tambahan MSG.

Kaldu makanan semula jadi Lemonilo tersedia dalam banyak varian, termasuk ayam, daging lembu, cendawan, dan ayam pilihan. Kerana ia dibuat dari bahan semula jadi, anda tidak perlu ragu untuk menambahkannya ke dalam makanan keluarga anda, termasuk menjadikannya sebagai makanan pelengkap untuk si kecil anda dari usia 1 tahun ke atas.

Lemonilo Broth - GueSehat.com

Sumber:

hari raya. "10 Alternatif untuk MSG".

Hidup bersemangat. "Alternatif Monosodium Glutamat".