Adakah benar bahawa wanita pinggul besar melahirkan dengan mudah?

Mengapa wanita dengan pinggul lebar boleh merasa bangga? Sebenarnya, untuk memakai seluar jeans atau pakaian yang ketat selalunya kurang yakin. Saya mengalaminya, dan kesal mengapa pinggul saya besar? Namun, sebilangan ibu bapa berusaha menenangkan diri dengan nasihat, "pinggul besar senang melahirkan". Adakah ia benar-benar seperti itu? Kerana, nampaknya tidak semua wanita dengan pinggul lebar pasti melahirkan secara normal. Beberapa artikel juga mengatakan, "siapa yang mengatakan mudah melahirkan?"

Mana satu yang betul? Ini adalah fakta wanita pinggul yang besar

Walaupun saya belum mengalami kelahiran anak, tetapi jika itu benar, saya tidak perlu bimbang tentang bentuk badan saya lagi! Ya, bertuah anda yang kelihatan selesa memakai seluar jeans. Sekiranya anda berfikir secara logik, Lokasi pinggul memang mempengaruhi proses kelahiran bayi. Kerana, istilahnya seperti pintu, jika pintu lebar, bayi akan mudah keluar. Namun, ternyata, tidak semudah itu. Jalan dan pintu untuk bayi keluar adalah lubang tulang di tulang pinggul.

Pinggul besar tidak selalu menjamin kelahiran yang mudah

Oleh itu, kemudahan proses kelahiran juga bergantung pada ukuran lubang, bukan pada ukuran pinggul. Kemudian, adakah saya harus bersedih lagi? Sudah tentu tidak! Saya cuba menenangkan diri dengan kenyataan bahawa tidak ada yang dapat meramalkan sama ada seorang ibu dapat melahirkan dengan mudah dan normal atau tidak. Kerana, ternyata bergantung kepada tenaga yang harus dilahirkan oleh ibu. Adakah cukup kuat untuk melahirkan bayi dengan cepat atau tidak. Sekiranya kekuatan ibu ternyata lemah, maka bayi akan sukar dilahirkan. Dalam kata lain, Pinggul besar tidak menjamin kelahiran bayi berjalan lancar. Sebagai wanita, walaupun saya belum berkahwin, saya masih bimbang dengan proses kelahiran. Adakah cepat atau lama, adakah saya dapat menanggung kesakitan atau tidak, dan yang paling penting adakah saya dapat melahirkan secara normal atau tidak? Kerana, jika ukuran bayi terlalu besar atau ada masalah lain itu tidak mungkin untuk kelahiran normal, kemudian perlu melalui jalan pembedahan. Tidak dapat dinafikan, setiap wanita ingin merasakan kesakitan melahirkannya secara normal. Walaupun terdedah kepada risiko, proses kelahiran membuat seorang wanita bersyukur menjadi dirinya sendiri.