Stunting bukan hanya masalah badan pendek - GueSehat.com

Tahukah anda bahawa Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) mempunyai program dalam bidang pemakanan yang disebut Global Nutrition Target 2025? WHO mengembangkan program ini dengan tujuan meningkatkan kualiti pemakanan dan kesihatan wanita hamil, bayi dan kanak-kanak.

Terdapat enam titik yang menjadi sasaran global untuk peningkatan pemakanan, dan yang pertama adalah pengurangan jumlah kes stunting pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Wow, kenapa mesti stunting, ya? Adakah stunting sangat penting sehingga WHO menjadikannya sasaran nombor satu dalam usaha meningkatkan pemakanan di peringkat global? Ayuh, lihat penjelasannya!

Apa sebenarnya stunting?

Apabila dilihat dari definisi, WHO telah mendefinisikan stunting sebagai keadaan ketika ketinggian (tinggi-untuk-usia) kanak-kanak berada di bawah minus 2 dari sisihan piawai (-2SD) mengikut Piawaian Pertumbuhan Kanak-kanak WHO. Anda boleh mengakses lembaran carta pertumbuhan ini di laman web rasmi WHO. Terdapat dua jenis carta, satu untuk kanak-kanak lelaki dan satu lagi untuk kanak-kanak perempuan. Ibu hanya memilih jenis carta yang dibaca dari lahir hingga 5 tahun.

Malangnya, tidak semua orang memahami definisi ini dengan betul. Pemahaman yang tidak tepat dapat membuat kita tidak menyedari bahawa seorang anak terbantut. Contohnya, "Ayah dan ibu pendek, wajarlah anak mereka juga pendek, betul!" atau "Anak itu tidak kurus, dia mesti mempunyai khasiat yang baik. Tidak mungkin terbantut! " Orang itu lupa bahawa status stunting hanya dapat ditentukan jika kita melihat data dari keluk pertumbuhan.

Sebilangan daripada anda mungkin tertanya-tanya, bukankah indikator kecukupan pemakanan bukan hanya tinggi? Bagaimana jika berat badan sesuai dengan usia? Memang benar, terdapat beberapa parameter kecukupan pemakanan yang digunakan oleh WHO, termasuk berat badan (berat badan untuk usia), tinggi (tinggi-untuk-usia), dan bahagian berat badan hingga tinggi (berat-untuk-tinggi atau indeks jisim badan parameter yang biasa digunakan / BMI). Masing-masing mempunyai tafsiran tersendiri.

Walau bagaimanapun, jika kita ingin melihat kualiti pemakanan dan kesihatan secara lebih komprehensif dalam populasi, itu adalah parameter ketinggian yang akan digunakan. Sebabnya, berat badan sangat mudah diubah mengikut jumlah pengambilan makanan, aktiviti fizikal, dan penyakit yang dialami.

Contohnya, anak kecil yang sakit boleh menurunkan berat badan. Namun, ia tidak semestinya memenuhi syarat sebagai kekurangan zat makanan, bukan? Begitu juga dengan parameter indeks jisim badan, jika berat badan menurun, nilai BMI akan menurun secara automatik.

Berbeza dengan berat badan, tinggi badan adalah petunjuk kecukupan pemakanan yang nilainya tidak mudah berubah. Ketinggian yang tidak sesuai dengan usianya menunjukkan bahawa anak itu gagal mencapai pertumbuhan normal dan mencerminkan kualiti dan kesihatan pemakanan yang buruk.

Contohnya, budak lelaki A, B, C, dan D masing-masing berumur 2 tahun. A mempunyai tinggi 85 cm dan berat 12 kg (BMI 16.6). B mempunyai tinggi 80 cm dan berat 8 kg (BMI 12,5). C mempunyai tinggi 80 cm dan berat 11 kg (BMI 17). D mempunyai tinggi 85 cm dan berat 9 kg (BMI 12,5).

Berdasarkan keluk pertumbuhan WHO, anak A diklasifikasikan sebagai normal dari segi tinggi badan, berat badan, dan indeks jisim badan yang disesuaikan dengan usia. Sementara itu, kanak-kanak B boleh dikatakan ketinggalan dari segi ketinggiannya dan dalam keadaan pemakanan yang buruk (kurus / kurus).membazir), dilihat dari berat badan dan nilai BMI.

Bagaimana dengan anak C? Dari segi berat badan dan BMI, anak C diklasifikasikan mempunyai pemakanan yang baik. Walau bagaimanapun, ketinggiannya mengatakan sebaliknya. Dari segi ketinggian, anak C juga termasuk dalam kategori stunting, Mums. Dari ini kita dapat melihat bahawa kanak-kanak yang terbantut mungkin tidak kelihatan kurus.

Anak D tidak digolongkan sebagai stunting, tetapi berat dan nilai BMInya menunjukkan status pemakanan yang buruk (kurus / kurus /membazir). Namun, dengan peningkatan diet dan kualiti kesihatan, anak-anak D akan merasa lebih mudah untuk mengimbangi berat badan dan BMI mereka mengikut usia mereka.

Dari empat contoh kanak-kanak di atas, kita dapat melihat bahawa ketinggian yang tidak sesuai dengan usia adalah hasil kualiti pemakanan yang buruk dan kesihatan jangka panjang (kronik). Secara amnya, stunting hanya dapat disedari setelah anak berusia dua tahun atau lebih tua. Walaupun proses stunting itu sendiri dapat bermula ketika bayi masih dalam kandungan, anda tahu, Ibu!

WHO menyatakan bahawa stunting adalah hasil interaksi yang kompleks dari pengaruh persekitaran rumah, persekitaran sekitar, budaya, dan faktor sosioekonomi. Jumlah kanak-kanak yang tinggi mengalami stunting menunjukkan bahawa kualiti kesihatan di negara ini masih belum optimum.

Pemerintah Republik Indonesia melalui Kementerian Kesehatan secara aktif menjalankan berbagai program untuk mengurangi kadar stunting. Strategi dalam bentuk peningkatan diet, keibubapaan, serta meningkatkan sanitasi dan akses ke air bersih adalah fokus yang harus dilakukan bersama.

Stunting bukan hanya mengenai badan pendek!

Salah satu rintangan dalam usaha mengurangkan kadar stunting adalah kurangnya kesedaran masyarakat terhadap akibat jangka panjang dari keadaan ini. Kanak-kanak yang terbantut bukan sahaja kelihatan lebih pendek daripada rakan sebaya. Tetapi lebih jauh lagi, kekurangan zat makanan dan penyakit kronik menimbulkan risiko perkembangan otak yang terbantut, kekurangan kecerdasan, sistem imun yang lemah, dan meningkatkan peluang anak-anak untuk menghidap penyakit serius di kemudian hari.

Lebih buruk lagi, stunting dapat diturunkan dari satu generasi ke generasi berikutnya. Wanita yang terbantut pada masa kecilnya cenderung kekurangan zat makanan semasa hamil dan melahirkan bayi yang akan mengalami stunting juga. Ini sangat menakutkan, bukan? Tidak hairanlah mengapa WHO begitu bertekad untuk mengurangkan jumlah stunting di seluruh dunia?

Apa yang boleh dilakukan untuk membantu mencegah stunting?

Seperti yang telah dibincangkan di atas, stunting sering dimulakan dengan salah faham, kurangnya kesedaran tentang pentingnya 1,000 hari pertama kehidupan, tahap pendidikan yang tidak mencapai semua lapisan masyarakat, dan kes penyakit berjangkit yang tinggi pada kanak-kanak disebabkan oleh persekitaran yang tidak bersih.

Ibu boleh menjadi duta untuk mencegah stunting dengan berkongsi maklumat yang betul dan berguna untuk persekitaran sekitarnya. Berikut adalah beberapa petua mudah untuk membantu mencegah stunting bermula dari persekitaran di sekitar kita:

  • Bantu menjelaskan bahawa ketinggian adalah faktor genetik. Seperti yang telah kita lihat, faktor genetik hanya menyumbang sebahagian. Terdapat banyak faktor lain yang mempengaruhi postur anak.
  • Galakkan rakan anda yang sedang hamil untuk memperhatikan komposisi makanan yang dimakan. Ingat, beberapa kes stunting bermula ketika bayi masih dalam kandungan!
  • Memberi maklumat mengenai kaedah pemberian makanan pelengkap (MPASI) yang sesuai kepada ibu yang baru memulakan proses pemberian MPASI. Kes-kes stunting yang berlaku setelah bayi dilahirkan secara amnya bermula dengan kaedah MPASI yang tidak sesuai dengan keperluan pemakanan anak.
  • Menggalakkan kepentingan kebersihan dan vaksinasi yang baik untuk mencegah penyakit berjangkit. Penyakit yang kerap adalah salah satu faktor yang menyukarkan anak tumbuh dengan optimum.
  • Berkongsi maklumat mengenai bahaya jangka panjang stunting supaya orang tidak lagi menganggapnya sebagai sesuatu yang boleh diabaikan.

Semoga WHO dan kerajaan negara kita segera berjaya mengurangkan kadar stunting, Mums! Mari bantu bermula dari persekitaran terdekat kita!

Rujukan:

Nutrisi Anak Bersalin. 2016 Mei; 12 (Suppl Suppl 1): 12–26.

ribudays.org: Stunting

searo.who.int: Stunting pada kanak-kanak

SIAPA: Stunting secara ringkas

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia: Mencegah Stunting dengan Meningkatkan Diet, Orang Tua dan Sanitasi (1)

WHO: Sasaran Global 2025 Untuk meningkatkan pemakanan ibu, bayi dan anak kecil

Buletin Makanan dan Pemakanan 2017, Vol. 38 (3) 291-301: Faktor-faktor yang Mempengaruhi Prevalensi Stunting Di Kalangan Kanak-kanak Berumur Di Bawah Lima Tahun di Bangladesh