Kelebihan jus labu pahit untuk ibu menyusu - GueSehat.com

Ibu, pernahkah anda mendengar tentang khasiat jus labu pahit untuk ibu menyusu, atau anda mendapat maklumat mengenai cara membuat jus labu untuk menambah susu ibu? Sekiranya anda belum atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya, mari bincangkan sekarang!

Kisah di sebalik khasiat jus labu pahit untuk ibu menyusu

Tidak ada apa-apa di dunia ini yang dapat mempengaruhi fizikal dan emosi seperti yang dilakukan oleh seorang ibu ketika dia menyusukan anaknya. Ya, penyusuan susu ibu memang merupakan kaedah terbaik untuk memberikan khasiat yang terbaik kepada si kecil anda sejak awal hidupnya sehingga dia berusia 2 tahun. Tidak menghairankan, pelbagai cara dilakukan, seperti meneroka manfaat jus tembikai pahit untuk ibu menyusu, atau mencari cara membuat jus tembikai pahit untuk memudahkan susu ibu.

Nutrien yang terkandung dalam setiap tetes Susu Ibu (ASI), menjadi sumber pemakanan dan juga peluru untuk si kecil untuk membina sistem imunnya dan melawan pelbagai kuman yang menyebabkan jangkitan.

Tetapi bukan itu sahaja yang menjadikan penyusuan susu ibu menjadi hebat. Kedekatan fizikal dan emosi juga terbentuk ketika anak kecil anda berada dalam pelukan Mums. Anak kecil anda dapat berhenti menangis dengan segera apabila dia menjumpai puting dan mendapat susu.

Semasa menyusu, terdapat hubungan mata yang erat antara anda dan bayi anda. Tidak hairanlah jika penyelidikan membuktikan bahawa penyusuan susu ibu dapat mengurangkan tekanan dan menjaga ibu dari risiko kemurungan selepas bersalin.

Menyedari betapa pentingnya penyusuan dan pentingnya memenuhi keperluan si kecil, wajarlah setiap ibu melakukan pelbagai cara untuk meningkatkan pengeluaran susu. Dan salah satu cadangan yang mungkin pernah anda dengar ialah minum jus labu pahit.

Sebenarnya, jika anda mencari di talian, banyak resipi. Namun, adakah benar manfaat jus labu untuk ibu menyusu? Adakah terdapat kesan sampingan? Mari lihat di sini, mari kita pergi!

Pahit, tetapi banyak faedahnya. Itulah yang terdapat di sebalik khasiat jus tembikai pahit untuk ibu menyusu. Tetapi sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai tembikai pahit, adakah anda tahu bahawa tembikai pahit sebenarnya adalah buah, bukan sayur?

Ya, sama seperti tomato masih dikategorikan sebagai sayur sedangkan sebenarnya buahnya, begitu juga dengan tembikai pahit. Buah hijau dengan kulit bertekstur ini sebenarnya buah yang masih "keluarga" dengan labu, labu butternut, dan zucchini. Dan seperti buah-buahan lain, tembikai pahit mengandungi manfaat yang baik untuk kesihatan.

Bercakap mengenai pemakanan, tembikai pahit mengandungi nutrien penting yang lengkap. Dalam 100 gram tembikai pahit, terdapat 602 gram kalium (kalium), 3.6 gram protein, zat besi, magnesium, dan serat makanan. Sebenarnya, tembikai pahit mengandungi kalsium dan beta-karoten dua kali lebih banyak daripada brokoli, dan lebih banyak kalium daripada pisang.

Jangan tertipu dengan rasa pahit, Ibu. Kerana sebenarnya tembikai pahit tinggi vitamin C, anda tahu! Dalam secawan tembikai pahit atau kira-kira 94 gram, vitamin C dapat memenuhi 93% keperluan vitamin C setiap hari, jadi berguna untuk mengekalkan daya tahan tubuh, memperkuat jisim tulang, dan mempercepat penyembuhan luka.

Labu pahit juga kaya dengan vitamin A. Sebagai jenis vitamin larut lemak, vitamin A baik untuk kulit dan penglihatan yang sihat. Juga, mengandungi vitamin B9 atau folat yang sangat penting jika anda ingin hamil, hamil, atau menyusui.

Tidak ketinggalan, tembikai pahit juga mengandungi antioksidan tinggi yang biasanya terdapat dalam sayur-sayuran atau buah. Antioksidan yang terkandung di dalamnya adalah catechin, asam gallic, epicatechin, dan chlorogenic acid, yang merupakan sebatian antioksidan tinggi untuk mencegah pengoksidaan yang dapat merosakkan sel-sel tubuh.

Baca juga: Inilah Cara Membuat Jus Pare Supaya Tidak Pahit

Manfaat jus labu pahit untuk ibu menyusu, adakah ia benar-benar ada?

Seperti yang disebutkan di atas, salah satu kelebihan jus labu pahit untuk ibu menyusu berasal dari kandungan folat semula jadi. Jangan salah, bukan hanya calon ibu yang mengandung atau hamil yang wajib memenuhi keperluan folat. Keperluan folat selepas bersalin dan menyusui juga meningkat dan penting untuk dipenuhi.

Sebabnya ialah folat yang mencukupi dapat menyokong proses pertumbuhan anak anda dan membantu pertumbuhan tisu yang berlaku dengan cepat di dalam badan anda. Itulah sebabnya, Ibu disarankan untuk menambah pengambilan makanan harian dengan sumber makanan yang kaya dengan folat, seperti brokoli, kacang, biji, alpukat, termasuk tembikai pahit. Oleh itu, adakah ini bermaksud terdapat manfaat jus labu pahit untuk ibu menyusu? Perlu tahu bagaimana membuat jus tembikai untuk memudahkan susu ibu?

Sayangnya, hingga kini belum ada penyelidikan perubatan yang berjaya membuktikan bahawa manfaat jus labu untuk ibu yang menyusu sebenarnya dapat meningkatkan pengeluaran susu, seperti yang telah banyak diedarkan dari mulut ke mulut di kalangan ibu.

Dan, wanita hamil dan menyusui disarankan untuk tidak mengonsumsi tembikai secara berlebihan kerana dikhuatiri akan menyebabkan kadar gula dalam darah turun ke tahap berbahaya.

Anda harus tahu, tembikai pahit sangat terkenal sebagai rawatan herba untuk pesakit diabetes kerana kemampuannya yang serupa dengan insulin dalam menurunkan kadar glukosa darah.

Sekiranya anda tidak tahu, proses penghasilan susu ibu menguras sekitar 25% tenaga anda. Di samping itu, pengeluaran susu berterusan tanpa henti untuk memenuhi keperluan penyusuan si kecil yang mesti disusui sebanyak mungkin setiap 3-4 jam setiap hari.

Ini tentu mempengaruhi tahap gula dalam darah anda. Sebab itu, Ibu selalu lapar dan dahaga di tengah atau selepas menyusukan anak kecil anda. Sudah tentu, akan sangat berbahaya sekiranya kadar gula dalam darah semakin rendah kerana pengambilan nutrien yang tidak betul.

Walaupun berbeza pada setiap pesakit, hipoglikemia dapat dikenali dengan gejala berikut dan dapat muncul secara tiba-tiba. Ibu mungkin merasa:

 • Mudah lapar.
 • Mudah marah.
 • Sukar untuk menumpukan perhatian.
 • kesemutan.
 • Penat.
 • Pening.
 • Gegaran atau gegaran.
 • Pucat.
 • Peluh sejuk.
 • Degupan jantung.

Sekiranya tidak diperiksa, hipoglikemia akan bertambah buruk, terutamanya jika anda tidak menyedari penurunan kadar gula darah anda. Akibatnya adalah seperti berikut:

 • Gangguan visual berlaku.
 • Rasa bingung dan berkelakuan tidak normal.
 • Kesedaran menurun.
 • Kejang.

Oleh itu, jangan memandang rendah jika anda merasakan beberapa gejala hipoglikemia di atas kerana penghidapnya boleh mengalami kerosakan otak kekal sekiranya keadaan ini tidak diubati dengan cepat.

Risiko lain yang mungkin disebabkan oleh pengambilan pahit melon adalah:

 • Cirit-birit.
 • Sakit perut.
 • Pening.
 • Perut atau perut terasa kenyang.
Baca juga: Manfaat jus labu pahit untuk kesihatan

Cara Lain untuk Mendapatkan Manfaat Jus Labu Pahit untuk Ibu Menyusu

Oleh itu, adakah ini bermakna bahawa tidak ada faedah jus labu pahit untuk ibu menyusu? Hmmm, perlu diluruskan di sini, apa yang dimaksudkan dengan had tidak bermaksud ia tidak boleh dimakan sama sekali, ya. Ibu boleh mencuba cara membuat jus tembikai untuk memudahkan susu ibu. Untuk kekal selamat, petua adalah:

 • Campurkan buah-buahan lain yang selamat dimakan, seperti tembikai, epal, pisang, atau tembikai ketika membuat jus labu pahit. Kaedah ini juga dapat membantu menyamarkan rasa pahit tembikai.
 • Masukkan madu ke jus tembikai pahit. Ini boleh menjadi pengambilan gula yang baik dan memberikan rasa manis, jadi jus tembikai lebih senang dinikmati.
 • Pastikan anda tidak merasakan simptom hipoglikemia semasa memakan jus labu pahit.
 • Sebagai permulaan, proseskan setengah labu pahit untuk membuat jus. Sekiranya anda merasa tidak ada kesan yang membimbangkan, perlahan-lahan anda dapat meningkatkan jumlah jus.
 • Jangan memaksa minum jus tembikai pahit berkali-kali dalam satu hari. Untuk rawatan diabetes sahaja, dos ekstrak tembikai pahit yang boleh dimakan dalam sehari hanya sekitar 50-100 ml. Jadi, minum jus tembikai pahit secara sederhana jika anda ingin mencuba meningkatkan pengeluaran susu.
 • Terus menyusukan bayi anda secara teratur dan kosongkan payudara anda dengan mengekspresikannya. Dengan begitu, pengeluaran susu ibu akan berjalan secara semula jadi dan masih memenuhi keperluan si kecil. (AS)
Baca juga: Manfaat jus labu pahit untuk diabetes

Sumber

Tangisan Pertama Ibu Bapa. Labu Pahit, Manfaat dan Kesan Sampingan.

WebMD. Melon pahit.

Kesihatan yang Sangat Baik. Melon pahit.

Vitagen. Melon pahit.