Hati-hati, Mencabut Gigi Anak Kecil Anda Tanpa Bantuan Doktor Boleh Berbahaya! -GueSehat

Pada usia 3 tahun, si kecil anda sudah mempunyai 20 gigi bayi yang lengkap. Tiga tahun kemudian, atau ketika dia berumur 6 tahun, satu demi satu gigi bayinya akan mulai kendur sehingga jatuh sendiri atau hanya memerlukan satu tarikan untuk mengeluarkannya. Inilah yang membuat sebilangan ibu bapa berfikir bahawa selamat mencabut gigi anak tanpa bantuan doktor gigi. Tetapi anda perlu tahu, ada risiko yang boleh menyertai keputusan ini, anda tahu.

Proses Kehilangan Gigi Susu

Pertumbuhan gigi bayi sebelum gigi kekal, bertujuan untuk mewujudkan ruang yang cukup untuk ditempati oleh gigi kekal. Sebabnya ialah gigi kekal pada umumnya hanya siap untuk meletus (keluar) ketika anak kecil anda berumur 6-7 tahun. Kerana memerlukan masa untuk tumbuh, tempat untuk gigi kekal "dijaga" oleh gigi susu.

Proses pertumbuhan gigi kekal bermula dengan pemecahan akar gigi susu sehingga hilang sepenuhnya. Pada masa itu, gigi bayi akan terasa longgar dan hanya dipegang oleh tisu gusi di sekitarnya. Seiring berjalannya hari, gigi bayi akan terasa lebih longgar dan boleh hilang tanpa rasa sakit dan pendarahan minimum.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang gigi bayi tidak jatuh semudah yang diharapkan, jadi menggoda untuk mencuba mengeluarkannya sendiri. Sekiranya anda berfikir untuk melakukan ini, sekurang-kurangnya perhatikan 3 tanda utama bahawa gigi bayi anda sudah siap diekstraksi, menurut arahan dari American Dental Association. Itu dia:

 1. Pastikan gigi bayi sangat longgar atau tergantung di soket (ruang gigi).
 2. Apabila disentuh atau digoncang, si kecil tidak merasa sakit.
 3. Jika tidak, ini adalah tanda bahawa akar gigi belum cukup larut untuk pengambilan gigi.

Secara kronologi, gigi seri pertama umumnya jatuh dan paling mudah dikeluarkan, kerana hanya mempunyai satu akar. Berbeza dengan geraham, yang melekat lebih kuat pada gusi dan mempunyai beberapa akar. Walaupun begitu, geraham susu adalah yang paling biasa diekstrak kerana lebih cenderung kepada rongga (cavitis).

Baca juga: Petua Mencegah Luka Bakar di Rumah

Risiko Pengambilan Gigi yang Tidak Betul

Prinsip utama menjaga keharmonian susu dan gigi kekal sebenarnya agak mudah, iaitu tidak pernah mencabut gigi susu sebelum waktunya. Kerana, ada risiko di sebalik tindakan mencabut gigi bayi dengan tergesa-gesa.

"Risiko pencabutan gigi yang tidak tepat waktu adalah pergeseran gigi. Apabila gigi bayi diekstrak sebelum waktunya, sementara gigi kekal masih tumbuh, akan ada jurang yang panjang. Tempat kosong ini perlahan-lahan akan diisi oleh gigi sekitarnya. Kemudian, apabila gigi kekal siap meletus tetapi tempatnya telah diambil, ia akan mencari jalan lain untuk tetap keluar. Akhirnya, tumbuh di tempat yang tidak sesuai dan ada gingsul, ‚ÄĚkata drg. Rahma Landy.

Jangan salah, dalam dunia perubatan, sebenarnya, gingsul adalah gangguan, kerana gigi tidak tumbuh di tempat yang betul. Beberapa risiko munculnya gingsul adalah:

 • Nilai estetik berkurang.
 • Kedudukan gigi yang sesak pastinya akan dimasukkan ke dalam serpihan makanan dan tidak dapat dibersihkan dengan sempurna hanya dengan menggosok gigi secara normal. Dalam jangka masa panjang, sisa makanan ini boleh menyebabkan karies pada dua gigi sekaligus kerana ia sangat berdekatan.
 • Sisa makanan yang tertinggal dan tidak dapat dibersihkan akan menyebabkan bau mulut, kerana kerosakan bakteria.
 • Aktiviti makan terganggu dan si kecil berasa tidak selesa ketika mengunyah atau menggigit makanan.
 • Kecederaan gusi kerana proses mengunyah.
 • Gigi tidak berfungsi dengan baik.
 • Mempengaruhi kemampuan bercakapnya, seperti cicak.

Di samping itu, usaha memaksa gigi bayi keluar dengan cara yang salah dan pada masa yang salah boleh berisiko menarik akar sensitif dan menyebabkan kesakitan. Bukan sahaja menyakitkan, menarik gigi bayi yang tidak cukup longgar dapat menyebabkan pendarahan berlebihan, kerosakan pada tisu, dan menyebabkan jangkitan.

Itulah sebabnya, tidak perlu tergesa-gesa mencabut gigi susu bayi anda jika kelihatan sedikit goyah. Lebih baik mengarahkannya untuk terus mendorong gigi masuk dan keluar dengan lidahnya, sehingga lebih longgar dan siap diekstrak.

Semasa menunggu, anda perlu menggunakan beberapa petua penjagaan gigi kanak-kanak ini berdasarkan cadangan drg. Rahma:

 • Oleh kerana anak anda biasa dengan makanan manis dan sangat menyukainya, pastinya sukar untuk melarangnya. Tidak mengapa anak anda makan gula-gula, kek, dan makanan ringan manis yang lain. Tetapi pastikan anda mengehadkan jumlah penggunaan.
 • Biasakan mengingatkannya untuk membilas mulutnya sekurang-kurangnya 5 kali, setelah makan / minum gula-gula, terutama yang mempunyai tekstur melekit. Kaedah ini sangat membantu mencegah kerosakan gigi daripada tidak berkumur sama sekali.
 • Ajak anak kecil anda menyikat gigi di hadapan cermin. Sekiranya dia meminta sikat gigi yang sama yang anda gunakan, beri dia sikat gigi dewasa dengan bulu yang paling lembut.
 • Perkenalkan anak kecil anda dengan sajak kanak-kanak yang mengajar tentang menggosok gigi.
 • Sekiranya semua kaedah telah dicuba dan anak kecil anda masih sukar untuk menggosok gigi, bekerjasama dengan suami atau pengasuh anda untuk membantu menahannya. Kerana, menggosok gigi bukanlah pilihan sama ada mahu atau tidak, tetapi mesti dilakukan sejak usia dini.

Nah, bagaimana dengan kisah ibu menjaga gigi anak kecil anda?

Baca juga: Di Jepun, Memukul Kanak-kanak Boleh Ke Penjara!

Sumber:

Persatuan Pergigian Amerika. Gigi Hilang.

Garis Kesihatan. Kejatuhan Gigi Bayi.

Temu ramah dengan drg. Rahma Landy.