Denyut Jantung Normal Setiap Minit - Saya Sihat

Jantung adalah salah satu petunjuk kesihatan yang penting dalam tubuh. Denyut jantung mengukur berapa banyak jantung mengecut atau berdegup seminit. Lalu, berapakah kadar denyutan jantung yang normal per minit?

Denyut jantung berbeza-beza, bergantung pada aktiviti fizikal dan tindak balas emosi. Denyutan jantung yang beristirahat bermaksud degupan jantung ketika Gang Sihat sedang santai. Walaupun kadar denyutan jantung yang normal tidak memastikan seseorang sihat sepenuhnya, ia tetap merupakan degupan jantung yang berguna yang biasa digunakan untuk mengenal pasti beberapa masalah kesihatan.

Baca juga: Membawa Bayi Dapat Memperbaiki Ikatan untuk Menstabilkan Denyutan Jantungnya!

Denyut Jantung Normal Setiap Minit

Denyut jantung mengukur berapa kali degupan jantung seminit. Anda perlu mengetahui kadar denyutan jantung yang normal setiap minit. Selepas usia 10 tahun, seseorang biasanya mengalami degupan jantung 60-100 per minit semasa berehat. Denyutan jantung anda akan meningkat semasa anda bersenam.

Terdapat juga cadangan kadar denyut jantung maksimum yang disesuaikan dengan usia setiap orang. Bukan hanya degupan jantung yang penting. Irama jantung juga penting. Sebabnya, degupan jantung yang tidak teratur boleh menjadi tanda penyakit serius.

Apakah degupan jantung?

Denyutan jantung adalah kiraan berapa kali jantung berdegup dalam satu minit. Denyut jantung normal seminit dipengaruhi oleh banyak perkara. Jantung itu sendiri adalah organ berotot di tengah dada. Ketika berdegup, jantung mengepam darah yang mengandungi oksigen dan nutrien ke seluruh badan.

Jantung yang sihat membekalkan tubuh dengan darah kaya oksigen pada kadar yang tepat juga. Contohnya, apabila anda merasa takut atau terkejut, badan anda secara automatik menghasilkan hormon adrenalin, yang menyebabkan jantung anda berdegup lebih laju. Ini menyiapkan badan untuk menggunakan lebih banyak oksigen dan tenaga untuk mengimbangkannya.

Ramai orang berpendapat bahawa nadi adalah sama dengan degupan jantung. Denyutan nadi adalah seberapa banyak arteri melebar dan berkontraksi sebagai tindak balas terhadap aktiviti mengepam jantung.

Namun, sesungguhnya nadi mesti serupa dengan degupan jantung. Kerana pengecutan jantung menyebabkan peningkatan tekanan darah di arteri. Jadi, mengesan nadi juga mengukur degupan jantung.

Denyut Jantung Normal Pada Waktu Rehat

Memiliki degupan jantung yang normal setiap minit adalah penting. Anda juga perlu mengenal pasti sama ada degupan jantung anda normal atau tidak. Sekiranya penyakit atau kecederaan tertentu melemahkan jantung, maka organ tidak akan menerima cukup darah untuk berfungsi dengan normal.

Institut Kesihatan Nasional menerbitkan maklumat mengenai kadar denyutan jantung rehat yang normal. Denyutan jantung biasanya menjadi semakin lemah seiring bertambahnya usia.

Denyut jantung rehat yang normal bagi orang dewasa yang berumur lebih dari 10 tahun, termasuk orang yang telah memasuki usia lanjut, adalah antara 60 - 100 denyutan seminit (bpm). Atlet yang menjalani latihan intensiti tinggi biasanya mempunyai kadar denyutan jantung di bawah 60 bpm, kadang-kadang setinggi 40 bpm.

Berikut adalah jadual yang menunjukkan kadar jantung berehat mengikut umur, yang diterbitkan oleh NIH:

Umur Denyut Jantung Normal (bpm)
1 bulan70 - 90
1 - 12 bulan80 - 160
12 tahun80 - 130
3 - 4 tahun80 - 120
5 - 6 tahun75 - 115
7 - 9 tahun70 - 110
Lebih 10 tahun60 - 100

Denyutan jantung rehat boleh berbeza-beza, yang penting masih dalam had yang dinyatakan di atas. Denyutan jantung boleh meningkat sebagai tindak balas terhadap pelbagai perubahan, termasuk latihan, suhu badan, keadaan emosi, kedudukan badan, dan banyak lagi.

Baca juga: Jadilah Kritikal dengan Denyut Jantung Bayi

Sasarkan Denyutan Jantung Semasa Bersenam

Denyutan jantung meningkat semasa bersenam. Jadi degupan jantung normal setiap minit ketika bersenam berbeza dengan berehat. Semasa bersenam atau bersenam, jangan terlalu banyak menekan hati.

Walau bagaimanapun, setiap orang juga memerlukan peningkatan denyut jantung normal setiap minit semasa bersenam agar sesuai dengan keperluan oksigen dan tenaga tubuh. Walaupun kadar denyutan jantung meningkat kerana aktiviti fizikal, tubuh tetap akan menyesuaikan diri dengan had denyut jantung maksimum.

Latihan kardiovaskular mempunyai tujuan untuk mengurangkan kadar jantung sasaran. Denyut jantung sasaran yang ideal menurun seiring bertambahnya usia. Anda juga harus mengetahui kadar degupan jantung maksimum anda sendiri. Mengetahui ini menunjukkan kemampuan jantung secara keseluruhan.

Persatuan Jantung Amerika (AHA) menyatakan bahawa kadar denyut jantung maksimum semasa bersenam biasanya sekitar 220 bpm tolak usia seseorang. Jadual di bawah menunjukkan zon kadar jantung sasaran untuk setiap usia.

Denyut jantung seseorang mesti berada dalam lingkungan yang sesuai untuk usianya ketika bersenam pada intensitas 50 - 80 persen.

UmurZon sasaran kadar jantung pada intensiti 50 - 85% (bpm)Denyut jantung maksimum purata pada intensiti 100 peratus (bpm)
20100 - 170200
3095 - 162190
3593 - 157185
4090 - 153180
4588 - 149175
5085 - 145170
5583 - 140165
6080 - 136160
6578 - 132155
7075 - 128150

Dianjurkan agar orang yang melakukan senaman secara berkala untuk memastikan kadar denyut jantung mereka sihat. AHA mengesyorkan jumlah dan tahap latihan ini setiap minggu:

SukanContohnyaMinitKeteraturanJumlah minit setiap minggu
Aktiviti aerobik intensiti sederhanaBerjalan, kelas aerobik Sekurang-kurangnya 305 hari semingguLebih 150
Aktiviti aerobik intensiti tinggiLariSekurang-kurangnya 253 hari semingguLebih 75
Aktiviti pengukuhan otot sederhana hingga tinggiAngkat berat-2 hari seminggu-
Aktiviti aerobik intensiti sederhana hingga tinggiBola sepak, berbasikalLebih kurang 403-4 seminggu-

Irama Jantung Tidak normal

Denyutan jantung bukanlah satu-satunya faktor yang perlu dipertimbangkan ketika mempertimbangkan kesihatan seseorang. Selain mengetahui tentang kadar denyutan jantung yang normal setiap minit, anda juga perlu mengetahui tentang irama degupan jantung.

Jantung harus berdegup dengan irama yang tenang dan teratur. Di samping itu, mesti ada jarak yang sama antara setiap rentak. Otot mempunyai sistem elektrik yang memberitahu otot jantung untuk mengalahkan dan mendorong darah ke seluruh badan. Sistem elektrik yang rosak boleh menyebabkan irama jantung yang tidak sihat.

Adalah normal bagi kadar jantung yang berubah sepanjang hari sebagai tindak balas terhadap senaman, kegelisahan, keseronokan, dan ketakutan. Namun, ketika anda sedang berehat, jantung anda tidak boleh berdegup kencang.

Sekiranya anda rasa jantung anda berdegup kencang atau terlalu perlahan, berbincanglah dengan doktor anda mengenai simptom anda. Terdapat banyak jenis irama jantung yang tidak normal. Jenisnya bergantung pada di mana irama yang tidak normal berada di jantung, dan apakah ia menyebabkan jantung berdegup terlalu cepat atau terlalu perlahan.

Irama abnormal yang paling biasa adalah fibrilasi atrium. Irama jantung yang cepat atau juga disebut takikardia, beberapa keadaan ini termasuk:

  • Takikardia supraventrikular
  • Takikardia sinus yang tidak betul
  • Flutter atrium
  • fibrilasi atrium
  • Takikardia ventrikel
  • fibrilasi ventrikel

Mengekalkan Denyut Jantung Normal

Denyut jantung yang sihat penting untuk melindungi kesihatan jantung. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui kadar denyutan jantung yang normal setiap minit.

Walaupun senaman penting untuk kesihatan jantung, ada langkah lain yang dapat Anda lakukan untuk melindungi kesihatan jantung, termasuk:

Kurangkan tekanan: tekanan dapat meningkatkan kadar denyutan jantung dan tekanan darah. Terdapat beberapa cara untuk mengawal tekanan, termasuk pernafasan dalam, yoga, dan meditasi.

Berhenti merokok: merokok boleh meningkatkan kadar denyutan jantung, jadi berhenti dari kebiasaan buruk ini dapat membantu menjaga kesihatan jantung.

Menurunkan berat badan: semakin tinggi usia anda, semakin sukar jantung anda bekerja.

Penyakit jantung adalah penyebab utama kematian di Indonesia. Jadi, Gang Sihat mesti menjaga kesihatan jantung. Mengekalkan degupan jantung yang normal per minit adalah cara termudah untuk menjaga dan melindungi jantung. (UH)

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Apakah degupan jantung saya? November 2017.

Persatuan Jantung Amerika. Semua Mengenai Denyutan Jantung (Nadi). Julai 2011.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found