Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Ketika Kita Mendapat Sanggut | saya sihat

Setiap kali kita sejuk, kulit secara automatik akan terasa menebal, rambut di kulit berdiri, dan pori-pori akan melebar dan menjadi lebih kelihatan. Kami memanggil fenomena ini mereda (Meremang bulu roma). Sebenarnya merinding tidak hanya berlaku ketika kita sejuk! Terdapat beberapa sebab mengapa kita mendapat masalah.

Selain sejuk, kita juga dapat merinding ketika mengalami emosi yang kuat, seperti ketakutan, kejutan, kegelisahan, bahkan ketika gairah seksual tinggi. Sebilangan orang juga merinding ketika kita tiba-tiba mendapat inspirasi.

Sekadar pengetahuan anda, artikel berikut menerangkan sebab saintifik di sebalik fenomena goosebumps yang sering kita alami. Menarik kan? Ayuh, baca hingga akhir!

Baca juga: Kulit Bermasalah? Hanya Gunakan Baking Soda!

Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Ketika Kita Mendapatkan Gumpalan?

Sekiranya anda ingin tahu tentang fenomena mengapa manusia mengalami merinding, ini bermaksud bahawa anda bukanlah orang pertama yang melakukannya. Charles Darwin, pengasas teori evolusi, sebenarnya telah mengkaji perkara ini. Hingga kini, tidak sedikit saintis dan penyelidik yang mengkaji fenomena ini.

Dalam kajian baru, saintis dari Universiti Harvard telah menemui sebabnya. Tetapi pertama-tama anda perlu mengetahui apa yang berlaku pada badan ketika kita mengalami merinding. Fenomena goosebumps ini berlaku apabila otot-otot kecil yang terletak di pangkal setiap folikel rambut berkontraksi, menyebabkan rambut berdiri tegak. Tetapi apa sebenarnya yang menyebabkan tindak balas badan yang tidak disengajakan ini dan apakah itu berfungsi untuk tujuan tertentu?

Dalam istilah perubatan, gumpalan bulu disebut piloerections. Sebenarnya gosok ini tidak mempunyai fungsi bermanfaat pada manusia, berbeza dengan haiwan. Para saintis mengatakan bahawa haiwan berbulu mempunyai alasan khusus untuk mendapatkan merinding.

Pada haiwan, rambut berdiri di hujungnya sebagai pertahanan terhadap sejuk. Goosebumps juga muncul semasa pertempuran atau melarikan diri dari musuh. Apabila seekor haiwan berada dalam bahaya, mantel bulunya terangkat menciptakan visual haiwan yang lebih besar dan dapat menakutkan pemangsa. Kita sering mengalami ini pada kucing yang bertemu dengan musuhnya.

Manusia tidak mempunyai rambut badan yang cukup sehingga bulu merinding mempunyai kesan seperti itu. Rambut pada kulit manusia ketika merinding juga tidak akan menakutkan lawan kita. Goosebumps pada manusia hanyalah tindak balas sukarela terhadap lonjakan hormon yang disebabkan oleh perubahan suhu atau emosi.

Baca juga: Pelbagai Cara Menghilangkan Rambut Badan

Tekanan Hormon Tekanan

Nah, ternyata masalah merinding berlaku ketika kita mengalami tekanan. Orang cenderung merinding ketika berada dalam situasi emosi, seperti berjalan sendirian dalam kegelapan, berdiri di podium mendengar lagu kebangsaan setelah memenangi sukan, atau hanya menonton filem seram di televisyen.

Ini semua adalah keadaan tidak normal yang mencetuskan pelepasan bawah sedar hormon stres yang disebut adrenalin. Adrenalin dihasilkan dalam dua kelenjar kecil seperti kacang yang berada di atas ginjal.

Fungsi adrenalin ini tidak hanya menyebabkan pengecutan otot pada kulit, tetapi juga mempengaruhi banyak reaksi tubuh yang lain. Adrenalin dilepaskan ketika kita merasa sejuk atau takut, tetapi juga ketika kita mengalami tekanan dan merasakan emosi yang kuat, seperti kemarahan atau kegembiraan.

Tanda-tanda pelepasan adrenalin lain adalah robek, telapak tangan berkeringat, berjabat tangan, tekanan darah meningkat, jantung berdebar, atau perasaan seperti rama-rama terbang di perut.

Para saintis Harvard menemui alasan di sebalik kekalahan ini. Jenis sel yang menyebabkan goosebumps juga penting untuk mengatur sel stem yang menjana semula folikel rambut dan rambut.

Di bawah kulit, otot-otot yang berkontraksi untuk membuat goosebumps diperlukan untuk merapatkan hubungan saraf simpatik ke sel stem folikel rambut. Saraf simpatik bertindak balas terhadap sejuk dengan mengecutkan otot dan menyebabkan muntah-muntah dalam jangka pendek. Dengan mendorong pengaktifan sel stem folikel rambut, ia akan mencetuskan pertumbuhan rambut baru dalam jangka panjang.

Nah, Gang Sihat, ternyata merinding tidak semudah yang kita bayangkan! Tubuh kita dirancang untuk bertindak balas secara berbeza terhadap setiap emosi yang kita alami.

Baca juga: Keibubapaan Menjadikan Orang Dewasa Sukar Mengawal Emosi

Rujukan:

Health.levelandclinic.org. Mengapa Anda Mendapatkan Goosebumps?

Scienceticamerican.com. Mengapa manusia mendapat merinding

Scitechdaily.com. Charles Darwin Menyiasat Masalah Gosok - Kini Saintis Harvard Menemui Sebab Sebenar Di Sebalik Mereka