Petua Makan Oatmeal untuk Diabetes

Oatmeal adalah salah satu makanan yang biasanya dipilih untuk sarapan pagi. Oatmeal lebih disukai untuk sarapan kerana senang dan cepat dihidangkan. Selain itu, oatmeal biasanya disajikan dengan air suam dan sering ditambahkan ke makanan sokongan lain, seperti kacang atau buah. Oatmeal mempunyai indeks glisemik rendah dan baik untuk dimakan oleh pesakit diabetes. Walaupun mempunyai indeks glisemik rendah, anda yang menderita diabetes juga perlu memperhatikan penyediaan oatmeal yang akan dimakan, anda tahu. Bahkan tidak meningkatkan kenaikan gula dalam darah.

Pada penderita diabetes, oatmeal dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah kerana tinggi serat dan memiliki indeks glisemik rendah. Selain itu, oatmeal, seperti yang dikutip dari Garis Kesihatan, juga baik untuk kesihatan jantung, kolesterol rendah, dan dapat meningkatkan pencernaan.

Selain mempunyai manfaat, oatmeal juga memberi kesan buruk. Bagi anda yang menghidap diabetes dan gastroparesis, serat tinggi yang terdapat dalam oatmeal boleh membahayakan. Namun, bagi sesetengah pesakit diabetes tanpa gastroparesis, menambahkan oatmeal ke menu sarapan boleh membuat anda kembung kerana kandungan serat yang tinggi.

Petua Makan Oatmeal

Oatmeal boleh menjadi makanan sokongan yang baik untuk membantu anda mengawal diabetes. Walau bagaimanapun, persembahan mesti diatur. Apabila pesakit diabetes atau keluarga diabetes ingin menambahkan tepung oat sebagai salah satu menu sarapan pagi, ada beberapa perkara yang boleh dan tidak boleh anda lakukan untuk memastikan faedah dari jamuan terjaga.

Apabila anda ingin makan oatmeal, inilah yang harus anda lakukan:

- Makan tepung oat dengan protein atau lemak sihat, seperti telur, kacang, atau yogurt Yunani. Menambah 1 hingga 2 sudu walnut atau badam dapat meningkatkan kecukupan protein dan lemak sihat yang dapat membantu menjaga gula darah anda stabil.

- Masukkan kayu manis. Kayu manis adalah rempah yang kaya dengan antioksidan, mempunyai sifat anti-radang, dan dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Selain itu, kayu manis juga dapat meningkatkan kepekaan terhadap insulin dan dapat menurunkan kadar gula dalam darah.

- Masukkan buah beri. Beri juga mengandungi antioksidan dan pemakanan yang baik, dan boleh menjadi pemanis semula jadi.

- Gunakan susu atau air rendah lemak. Menggunakan susu rendah lemak dapat meningkatkan pemakanan tanpa menambahkan terlalu banyak lemak. Walaupun begitu, air lebih baik daripada krim atau susu tinggi lemak, terutama bagi mereka yang mengurangkan makanan dengan kandungan lemak.

Sementara itu, perkara berikut yang tidak boleh anda lakukan semasa makan oatmeal:

- Jangan memilih tepung gandum siap makan atau segera yang mengandungi pemanis tambahan. Oatmeal segera berperisa mengandungi gula dan garam tambahan yang tidak baik untuk anda, pesakit diabetes. Selain itu, oatmeal segera berperisa juga mempunyai serat yang kurang larut.

- Jangan masukkan buah kering terlalu banyak.

- Jangan tambah pemanis terlalu banyak. Anda mungkin biasa menambahkan gula, madu, gula merah, atau bahkan sirap ke tepung oat, tetapi ini tidak digalakkan bagi anda yang menghidap diabetes. Hadkan dan elakkan penggunaan krim atau susu tinggi lemak.

Oatmeal lambat dicerna, sehingga dapat melambatkan rasa lapar dan membuat anda kenyang lebih lama. Selain itu, selalu pastikan untuk memantau gula darah anda kerana setiap orang mungkin mempunyai kadar gula darah yang berbeza. Oleh itu, selalu berjumpa dengan menu oatmeal dengan doktor atau pakar pemakanan anda.

Sebenarnya, tidak mengapa makan tepung oat selagi anda mengikuti peraturan kerana ia dapat membuat anda kenyang lebih lama dan membantu anda mengawal kadar gula dalam darah. Dengan cara itu, oatmeal dapat menjadi sarapan pagi yang ideal untuk pesakit kencing manis. (TI / AY)