Perkembangan Mata dan Penglihatan untuk Bayi 0-12 Bulan

Bayi sebenarnya dapat melihat sejak lahir, bahkan sebelum dia mencapai dan mengambil objek di sekelilingnya. Namun, pada awalnya penglihatannya masih belum jelas. Dia hanya dapat melihat secara normal, seperti orang dewasa, ketika dia berusia 1 tahun.

Semasa mereka berkembang, mata bayi akan melihat semua maklumat dari persekitarannya seperti orang lain. Penglihatannya akan membantunya memegang objek, duduk, berguling, merangkak, dan berjalan. Bagaimana penglihatannya berkembang? Dilaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah langkah-langkahnya!

baru lahir

Semasa dilahirkan, penglihatan bayi sangat kabur. Walaupun begitu, ia dapat mengenali sumber cahaya, bentuk, dan pergerakan. Oleh itu, jangan terkejut jika anak kecil anda akan melihat ke arah tingkap untuk melihat cahaya matahari masuk dari situ atau sumber cahaya lain.

Ia juga akan bertindak balas terhadap cahaya terang yang tiba-tiba muncul dengan sekelip mata. Dan jika anda memberi perhatian, anak kecil anda masih sering kelihatan di banyak tempat. Ini kerana dia belum belajar menumpukan perhatian pada objek.

Pada bulan pertama, bayi hanya dapat memusatkan perhatian pada objek yang berjarak 20-30 cm di depan mata mereka. Ini cukup untuk melihat dengan jelas siapa orang yang memegangnya. Sekiranya ibu atau ayah memeluknya, dia akan terpesona dan menatap kedua wajah anda dengan penuh perhatian!

1 bulan

Walaupun bayi tidak dapat melihat banyak objek, terutama objek pada jarak yang cukup jauh, wajah Mums adalah salah satu pemandangan kegemarannya. Dia akan mengkaji setiap garis wajah Mums tanpa merasa bosan. Oleh itu, manfaatkan masa ini untuk sentiasa dekat dan bertentang mata dengannya, Ibu.

Apabila berumur 1 bulan, dia akan mula belajar untuk memusatkan pandangan. Ini bermaksud, ia akan mengikuti mainan yang bergerak di sekitarnya. Sekiranya Ibu menggoyangkan ragut di hadapan wajahnya, dia akan fokus pada mainan itu. Untuk melatih fokus, anda dapat mendekatkan wajah anda dengan wajah anda, kemudian menggerakkan kepala anda ke kiri dan kanan. Matanya pasti akan mengikut arah wajah Mums.

Bayi sudah dapat melihat warna, tetapi mereka tidak dapat mengetahui perbezaan antara warna yang hampir sama, seperti merah dan oren. Adalah idea yang baik untuk membeli mainan dalam warna hitam dan putih, atau dalam warna yang berbeza, untuk menarik perhatiannya.

2 bulan

Perbezaan warna akan menjadi lebih jelas bagi bayi pada bulan ini. Dia juga mula dapat membezakan bentuk objek yang hampir serupa. Di samping itu, dia sekarang menikmati memandang objek berwarna primer terang dengan banyak perincian, serta bentuk dan reka bentuk yang rumit. Oleh itu, anda dapat menunjukkan mainan, gambar, buku, dan gambar si kecil.

3-4 Bulan

Pada masa ini, bayi mula memahami sejauh mana objek itu sendiri. Ini juga disebut persepsi kedalaman atau persepsi mendalam. Pada masa yang sama, bayi juga dapat mengawal tangan mereka dengan lebih baik untuk mendapatkan sesuatu. Oleh itu, jangan terkejut jika anak kecil anda mula menarik rambut atau kalung ibu dengan tidak sengaja, OK!

5-7 Bulan

Bayi akan lebih mudah mencari objek yang berdekatan, malah yang kecil. Dia juga dapat mengenali objek walaupun dia hanya melihat sebahagian bentuknya. Cuba bermain petak umpet dengan si kecil anda. Sembunyikan boneka kegemarannya di tempat yang tidak jauh dari tubuhnya. Sekiranya dia menemuinya, dia akan bergumam lucu sambil menunjuk anak patungnya dengan gembira.

Pada usia ini, bayi juga mahir meniru ekspresi orang di sekelilingnya. Sekiranya anda menjulurkan lidah atau mengeluarkan pipinya, anda akan menirunya dengan cepat. Bersedia untuk merakam detik lucu ini pada kamera telefon bimbit anda, Ibu!

8 bulan

Penglihatan bayi semakin jelas seperti orang dewasa, dan dapat melihat jarak yang cukup jauh. Walaupun penglihatannya lebih baik melihat objek dekat dari jarak jauh, dia sudah dapat mengenali orang dan objek di seberang ruangan.

9-11 Bulan

Walaupun belum optimum, mata bayi dapat mengenali banyak warna. Penglihatannya juga semakin tajam, jadi dia semakin pintar untuk mencari benda kecil dan mengambilnya menggunakan telunjuk dan ibu jari. Oleh itu, anda mesti berhati-hati untuk menyimpan barang-barang kecil dan tajam, seperti jarum, kerongsang, anting-anting, kunci, atau pin keselamatan, agar si kecil anda tidak menjumpainya. Bayi juga dapat menunjuk dan meminta benda berdekatan.

12 bulan

Yeay! Pada bulan ini, bayi mula dapat membezakan antara jauh dan dekat. Jadi, dia akan melihat ketika seseorang menghampirinya dari kejauhan. Di samping itu, bayi akan sangat berminat untuk memperhatikan persekitaran di sekitarnya. Dia akan mudah mengenali objek dan gambar yang biasa di dalam buku. Dia juga mula dapat memilih warna krayon kegemarannya atau pensil berwarna ketika mencoret-coret di atas kertas dan ... ahem... Dinding.

Mata yang sihat dan penglihatan yang baik adalah kunci penting bagi bayi untuk belajar melihat dunia. Masalah dengan mata dan penglihatan boleh menyebabkan perkembangan yang tertunda. Oleh itu, Ibu mesti makan makanan berkhasiat sejak awal kehamilan agar perkembangan mata Si Kecil di rahim menjadi optimum. Selain itu, pengesanan awal jika si kecil anda mempunyai masalah mata dan penglihatan ketika dia dilahirkan, sehingga dia dapat segera dirawat oleh doktor. (AS)