Ciri Kehamilan Sihat | Saya sihat

Mual, muntah, sakit puting, kencing kerap atau kerap, dan sukar tidur adalah beberapa aduan kehamilan yang paling tidak selesa. Berita baiknya, beberapa kesan sampingan kehamilan ini menunjukkan bahawa kehamilan anda baik-baik saja. Ayuh, kenal pasti gejala kehamilan yang sering dianggap mengganggu, tetapi sebenarnya merupakan tanda kehamilan yang sihat.

1. Mual dan muntah

Berjuang mual selama berminggu-minggu boleh menjadi sangat luar biasa. Walau bagaimanapun, keadaan ini sebenarnya adalah salah satu tanda kehamilan yang sihat, anda tahu. Kerana, dalam keguguran, ovum berdarah , atau kehamilan ektopik, sering menyebabkan tahap hCG rendah dan menimbulkan tanda-tanda bahaya untuk kehamilan. Inilah yang menyebabkan gejala mual dan muntah sering dikaitkan dengan kehamilan yang sihat.

Tetapi ingat, tahap normal hCg berbeza dari orang ke orang, jadi tidak perlu risau jika anda tidak merasa mual atau muntah. Secara amnya, tahap hCG akan sangat tinggi pada kehamilan 9-16 minggu. Walau bagaimanapun, tahap hCG yang rendah bukan satu-satunya petunjuk untuk menentukan sama ada kehamilan anda sihat atau tidak.

2. Sakit puting dan perubahan saiz payudara

Lonjakan hormon estrogen dan progesteron yang drastik pada awal kehamilan awalnya bertujuan untuk menyokong pertumbuhan bayi sehingga terbentuknya plasenta. Kesannya, peningkatan hormon duo ini menyebabkan perubahan pada kawasan payudara, seperti menyebabkan kawasan puting menjadi lebih sensitif. Di samping itu, aliran darah dan pengekalan cecair menyebabkan payudara terasa bengkak, sakit, dan sensitif terhadap sentuhan.

Bukan hanya rasa sakit dan pembesaran, tetapi juga terdapat sejumlah perubahan payudara semasa kehamilan yang dapat Anda alami, seperti areola yang gelap dan lebih besar, dan munculnya benjolan kecil yang disebut kelenjar Montgomery. Semua perubahan ini tentunya bertujuan untuk menyokong proses penyusuan, yang akan dilalui oleh Ibu setelah melahirkan.

Salah satu contohnya ialah kelenjar Montgomery, yang berfungsi menghasilkan aroma agar dapat ditangkap oleh deria bau bayi sehingga proses melekatkan mulut bayi ke puting susu ketika menyusui menjadi lebih lancar. Aroma inilah yang mendorong bayi untuk mencari kedudukan puting ketika IMD (Permulaan Penyusuan Awal) berlaku.

3. Pertambahan berat badan

Kenaikan berat badan yang betul juga menentukan kesihatan Ibu dan janin, anda tahu. Sekiranya kenaikan berat badan terlalu sedikit, maka risikonya termasuk kelahiran pramatang, yang menyebabkan bayi dilahirkan dengan berat lahir rendah. Bukan hanya itu, bayi yang dilahirkan sebelum waktunya juga berisiko mengalami komplikasi, seperti masalah pernafasan, kecacatan jantung kongenital, hingga masalah metabolik, seperti diabetes.

Sementara itu, kelebihan berat badan juga menimbulkan masalah kehamilan, seperti berisiko tinggi terkena diabetes kehamilan, tekanan darah tinggi, dan komplikasi semasa kelahiran. Itulah sebabnya, pakar obstetrik akan mengira indeks jisim badan anda dengan berhati-hati pada kawalan pertama, untuk menentukan kenaikan berat badan yang betul semasa kehamilan anda.

4. Kerap membuang air kecil

Bagi banyak wanita, kerap membuang air kecil adalah salah satu tanda awal kehamilan. Ini disebabkan oleh peningkatan hormon yang merangsang buah pinggang untuk menghasilkan lebih banyak air kencing, sehingga membantu tubuh menyingkirkan sisa metabolik. Hormon ini juga membantu meregangkan rahim yang dahulunya seukuran kepalan sehingga dapat menampung janin.

Semasa bayi membesar, rahim juga membesar dan memberi tekanan pada pundi kencing. Tetapi tidak apa-apa, ibu, jika anda harus berulang-alik ke tandas sepanjang hari kerana anda perlu kencing. Kerana ini bermaksud, pertumbuhan si kecil berjalan lancar.

5. Peningkatan air liur

Seiring dengan peningkatan kekerapan muntah, beberapa wanita hamil juga mengalami peningkatan jumlah air liur (hipersalivasi / ptyalism). Keadaan ini sebenarnya tidak berbahaya, tetapi ia pasti membuatkan anda tidak selesa kerana sukar menelan air liur, sering bangun pada waktu malam kerana air liur tidak terkawal, dan tidak merasa yakin ketika bercakap dengan orang lain.

Tetapi jangan terlalu risau, Ibu. Sebenarnya, keadaan ini mempunyai faedah, iaitu cara semula jadi untuk meneutralkan peningkatan pengeluaran asid perut yang menyebabkan mual dan muntah, serta sensasi terbakar di tekak dan dada (pedih ulu hati). Air liur di mulut juga merupakan pertahanan semula jadi terhadap bakteria yang boleh merosakkan gigi. (AS)

Rujukan

Ibu bapa. Gejala Kehamilan

Ibu Bapa Menangis Pertama. Kehamilan Sihat