Bolehkah Wanita Hamil Minum Ubat Herba untuk Bersalin? -Guesehat.com

Memasuki trimester akhir, secara amnya Ibu mula mengetahui banyak petua untuk melahirkan dengan lancar dan tanpa rasa sakit. Terdapat banyak cadangan dari ibu bapa dan maklumat dari internet mengenai makanan atau minuman yang baik untuk ibu makan untuk memudahkan proses kelahiran.

Salah satu minuman yang sering disyorkan untuk ibu-ibu yang hamil untuk bersalin dengan lancar adalah ubat herba. Jamu dikenali sebagai minuman tradisional yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Tetapi tidak semestinya ramuan yang anda makan sebelum mengandung mempunyai manfaat yang sama untuk badan hamil anda. Mungkin juga, ramuan ini berbahaya bagi janin.

Baca Juga: Minuman Terlalu Panas Meningkatkan Risiko Kanser

Bahaya atau Tidak Memakan Jamu semasa Kehamilan?

Perubatan herba tidak hanya diandalkan sebagai ubat tradisional yang membantu menyembuhkan selesema, selsema, dan menjaga kekebalan tubuh, untuk wanita jamu juga dikenali sebagai minuman yang dapat memudahkan haid. Menurut beberapa orang, ramuan yang mempunyai unsur rasa masam dan kunyit masam tidak digalakkan untuk Ibu, terutamanya ramuan yang terdapat dalam bungkusan. Kandungan dalam perubatan herba dikhuatiri menyebabkan keguguran. Di samping itu, dos ubat herba yang selamat, yang belum ada standardnya, bertentangan dengan dunia perubatan yang menganggap pentingnya setiap dos yang dimakan oleh manusia, terutama wanita hamil. Untuk ubat herba yang dibungkus, ia juga berbahaya kerana anda tidak tahu apa bahan sintetik yang termasuk dalam ubat herba atau mempunyai pengawet atau tidak.

Apa Kesannya Sekiranya Ibu Mengonsumsi Jamu?

Terdapat beberapa ramuan yang tidak disyorkan untuk dimakan semasa mengandung, kerana boleh menyebabkan keguguran, kelahiran pramatang, kontraksi rahim, dan boleh mencederakan bayi dalam kandungan. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa tidak semua ubat-ubatan berasaskan herba selamat untuk dimakan.

Ubat herba yang mengandungi asid, dikhuatiri akan mengganggu perkembangan janin. Namun, itu tidak bermakna anda sama sekali tidak boleh mengambil ramuan. Sekiranya anda cuba minum ubat herba dengan bahan semula jadi yang telah terbukti secara perubatan dan klinikal bahawa tanaman ini mempunyai manfaat yang baik untuk kandungannya, tidak ada salahnya mencuba. Pakar Obstetrik Hasnah Siregar, Sp.OG dari RSAB Harapan Kita pernah mengatakan bahawa wanita hamil boleh mengambil ramuan herba yang terbuat dari bahan semula jadi yang mempunyai manfaat untuk kehamilan, hanya penggunaannya harus diawasi oleh doktor.

Baca juga: Manfaat Minuman Probiotik untuk Kesihatan Tubuh

Ramuan apa yang selamat dan tidak selamat dimakan?

Tidak diketahui dengan tepat tumbuhan apa yang berbahaya bagi wanita hamil. Oleh itu, penting untuk berbincang dengan doktor atau pasukan perubatan anda untuk mengetahui kesan ramuan yang anda makan.

Menurut pernyataan Kehamilan Amerika, ramuan herba seperti rosemary, kencur, dan ginseng akan memberi kesan buruk jika dikonsumsi secara berlebihan, kerana mereka mempunyai kesan pengambilan dadah. Menggunakan rosemary terlalu banyak boleh menyebabkan pendarahan. Selain itu, asam kunyit yang berguna untuk memudahkan haid juga dikhuatiri berpotensi menyebabkan pendarahan.

Di samping itu, ramuan yang dibungkus untuk kelahiran lancar tidak digalakkan untuk wanita hamil kerana kandungan sintetik yang tidak diketahui. Tidak diketahui sama ada ramuan tersebut mengandungi bahan pengawet atau bahan kimia lain. Sementara itu, ramuan yang selamat untuk dimakan menurut Kehamilan Amerika kerana jika anda memakannya anda tidak akan menghadapi masalah atau kesan buruk, iaitu:

  • Daun pudina, rasa pudina yang dihasilkan cukup kuat untuk mengatasi rasa mual dan kembung pada wanita hamil.
  • Halia dipercayai dapat melegakan loya.
  • Daun raspberry merah, tumbuhan ini mengandungi zat besi yang dapat melegakan loya dan mengurangkan kesakitan semasa melahirkan.

Anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sekiranya anda akan mengambil ramuan dan mengambil ramuan yang benar-benar semula jadi dan berasal dari tumbuh-tumbuhan.

Baca Juga: 5 Makanan Super Untuk Wanita Hamil