Khasiat Buah Leunca untuk Mata

Mungkin Gang Sihat sangat akrab dengan buah leunca. Buah ini sering dimasak dengan oncom atau dijadikan sayur segar. Walaupun jarang dibincangkan, buah ini cukup banyak di Indonesia, anda tahu. Nah, Gang Sihat tidak hanya menyukai rasa yang khas, tetapi mesti mengetahui faedah untuk kesihatan. Salah satu kelebihan buah leunca untuk mata.

Buah leunca berasal dari Eropah dan Asia Barat. Namun, leunca juga sering dijumpai di Amerika, Australia, Malaysia, dan Indonesia. Di Jawa, biasanya leunca disebut ranti, sedangkan di Ternate buah ini biasanya disebut bobose.

Leunca memang boleh dimakan sebagai makanan atau ubat herba. Untuk mengetahui faedah buah leunca untuk mata dan kesihatan secara umum, baca penjelasan di bawah, ya!

Baca juga: Makanan dan Buah-buahan yang Mengandungi Vitamin A untuk Kesihatan Mata

Khasiat Buah Leunca untuk Mata

Nampaknya, buah leunca ini kaya dengan nutrien dan baik untuk kesihatan. Sebelum mengetahui tentang khasiat buah leunca untuk mata, anda perlu mengetahui terlebih dahulu mengenai kandungan khasiat buah ini:

  • Kalori: 45
  • Protein: 4.7 gram
  • Lemak: 0.5 gram
  • Karbohidrat: 8.1
  • Kalsium: 210 miligram
  • Fosforus: 80 gram
  • Besi: 6.1 miligram
  • Vitamin A: 1900 SI
  • Vitamin B1: 0.14 miligram
  • Vitamin C: 40 miligram

Jadi, buah leunca ini memang kaya dengan nutrien, khususnya mikronutrien. Buah leunca sangat baik jika dapat digunakan untuk menjaga kesihatan mata. Sebabnya, kandungan vitamin A leunca cukup tinggi, iaitu 1,900 SI.

Vitamin A itu sendiri adalah sejenis vitamin yang sangat bermanfaat untuk tubuh. Nah, salah satu kelebihan vitamin A adalah meningkatkan kesihatan mata. Sumber makanan vitamin A berbeza-beza, seperti wortel, bayam, brokoli, dan lain-lain. Nampaknya, leunca juga merupakan sumber vitamin A. yang baik. Manfaat buah leunca untuk mata adalah sama dengan khasiat sumber vitamin A lain untuk mata.

Leunca bagus untuk mengatasi mata kering, jika dikonsumsi di bahagian yang betul secara berkala. Sekiranya anda mempunyai mata kering, pengambilan leunca secara berkala akan meningkatkan kesihatan mata.

Jadi, untuk merasakan faedah buah leunca untuk mata, mulailah membiasakan diri dengan memakan buah ini. Tetapi tentu saja, anda perlu tahu berapa banyak pengambilan leunca yang baik untuk dimakan secara berkala. Rujuk pakar oftalmologi atau pakar pemakanan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan anda.

Baca juga: Ayuh, cuba jus buah berikut untuk kesihatan mata!

Khasiat lain dari Buah Leunca untuk Kesihatan

Walaupun kebanyakan orang hanya mengetahui faedah buah leunca untuk mata, ternyata buah ini juga mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain. Sebabnya, leunca adalah salah satu buah yang kaya dengan nutrien.

Khasiat buah leunca untuk tubuh sangat pelbagai. Jadi, sebagai tambahan kepada khasiat buah leunca untuk mata, anda perlu mengetahui faedah lain dari buah ini untuk kesihatan tubuh:

1. Mencegah Jaundis

Nampaknya, leunca dapat mencegah penyakit kuning. Buah ini dapat menguatkan fungsi hati, jadi risiko terkena penyakit kuning sangat rendah. Orang yang terkena penyakit kuning juga boleh mengonsumsi leunca secara berkala untuk membantu mempercepat penyembuhannya. Biasanya, ekstrak leunca diambil dari daun dan buah untuk mengubati penyakit kuning dan penyakit hati.

2. Menambah Selera

Leunca dapat digunakan sebagai ubat semula jadi untuk selesema. Selain itu, buah ini juga dapat mengatasi keadaan kehilangan selera makan. Untuk menggunakan leunca untuk mengatasi masalah di atas, anda boleh menggunakan biji leunca kering, serbuk lada, ghee, dan biji jintan.

Untuk penyediaan, campurkan biji leunca kering dengan samin, kemudian panaskan sebentar. Kemudian, masukkan air, biji jintan, dan serbuk lada sulah. Panaskan hingga menjadi seperti sup. Ramuan ini dapat mengubati selesema dan mengurangkan selera makan. Namun, anda masih perlu minum ubat untuk menyembuhkan keadaan.

3. Merawat Penyakit Limpa

Leunca juga merupakan ubat untuk penyakit limpa. Pengambilan leunca dapat meningkatkan sistem imun. Selain itu, leunca juga menguatkan sel-sel limpa, dan melegakan ulser gastrik. Pengambilan buah ini dapat mengurangkan panas badan. Untuk ramuan itu sendiri, anda hanya memerlukan leunca hijau, biji jintan, serbuk kunyit, minyak halia, dan garam.

Untuk cara membuatnya, panaskan kuali dengan minyak halia, kemudian masukkan biji jintan ke dalamnya. Biarkan biji jintan panggang masak. Selepas itu, masukkan leunca hijau, kemudian kacau hingga masak.

Setelah masak, tambahkan segelas air, kemudian tambahkan sedikit minyak kunyit ke dalamnya. Masak campuran sebentar. Sekiranya dimakan, ramuan ini dapat membantu menguatkan limpa, hati, dan membantu merawat ulser perut.

4. Mengubati sariawan. Leunca juga dapat membantu merawat sariawan. Orang yang mengalami sariawan boleh memakan leunca secara berkala.

5. Melegakan Sakit Tekak. Leunca juga dapat melegakan sakit tekak. Jadi, jika anda mengalami sakit tekak, memakan leunca dapat mempercepat penyembuhannya.

6. Berfungsi Sebagai Pencahar Semula jadi. Kerana leunca kaya akan serat, buah ini dapat berfungsi sebagai pencahar semula jadi untuk mencegah sembelit dan masalah pencernaan lain.

7. Memperkemas Pencernaan. Leunca kaya dengan pelbagai nutrien untuk kesihatan badan. Sekiranya diminum secara berkala, leunca dapat membantu mempermudah proses pencernaan makanan.

8. Perubatan untuk Demam

Leunca mengandungi fosfor, vitamin A, vitamin C, vitamin B, zat besi, kalsium, dan mikronutrien lain. Sekiranya anda demam, pengambilan daun leunca yang dimasak dapat menghilangkan panas badan. Selain itu, leunca juga dapat melegakan alahan kulit. Ekstrak leunca dapat membantu proses penyembuhan demam, serta sakit badan dan sakit sendi akibat demam.

9. Merangsang Fungsi Ginjal. LEunca adalah bahan semula jadi yang baik untuk merangsang fungsi buah pinggang. Selain itu, leunca juga membantu menyaring air kencing dari buah pinggang.

10. Merawat Penyakit Kulit. Penyakit kulit seperti lepuh, alergi, selaran matahari, dan kerengsaan kulit, dapat diatasi dengan menggunakan ekstrak leunca. Jadi, leunca juga boleh digunakan dalam bentuk ubat luaran untuk rawatan masalah kulit.

11. Meningkatkan Kualiti Tidur

Sebilangan orang menggunakan campuran biji leunca kering atau serbuk, dengan susu, pada waktu malam. Ini dapat meningkatkan kualiti tidur dan melegakan badan yang letih. Biji leunca juga baik untuk penderita TB dan diabetes untuk digunakan sebagai konsumsi biasa. Tetapi sudah tentu anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya.

Baca juga: Cara Menjaga Kesihatan Mata, Pengambilan Makanan Berikut!

Seperti yang dijelaskan di atas, faedah buah leunca untuk mata memang sangat baik. Namun, tidak hanya mengetahui khasiat buah leunca untuk mata, Gang Sihat juga harus mengetahui kebaikan buah leunca untuk kesihatan.

Bagi pesakit diabetes, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memakan leunca. Walau bagaimanapun, walaupun orang yang tidak menghidap diabetes harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui bahagian yang selamat dan sesuai untuk memakan buah leunca.

Sumber:

Homeopati. Manfaat Kesihatan Daun Nightsum Hitam (Solanum Nigrum), Benih dan Bunga.

Kebaikan DrHealth. Manfaat Kesihatan dari Nightshade Hitam yang Tidak Pernah Anda Ketahui. Disember 2017.