Makanan untuk Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Mungkin anda pernah mendengar istilah 'Anda adalah apa yang anda makan'. Istilah ini juga berlaku untuk topik kesuburan lelaki, anda tahu. Kesuburan lelaki sangat dipengaruhi oleh apa yang dia makan. Oleh itu, anda harus mengetahui makanan apa untuk meningkatkan kesuburan lelaki.

Makan makanan yang sihat dapat meningkatkan kesuburan lelaki dan meningkatkan kualiti sperma. Sekiranya anda dan pasangan anda berusaha mempunyai anak, bukan sahaja wanita itu mesti makan dengan sihat, lelaki itu juga harus makan makanan yang betul.

Berikut adalah makanan untuk meningkatkan kesuburan lelaki!

Baca juga: Kepentingan Melakukan Prosedur Pemeriksaan Pranikah Sebelum Menikah

Makanan untuk Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Anda dan pasangan mungkin sudah mengetahui faedah makan makanan sihat. Namun, ada makanan tertentu yang dapat meningkatkan kesuburan lelaki. Berikut adalah makanan berikut:

Tiram

Tiram kaya dengan kandungan zink. Nutrien ini dapat meningkatkan kesuburan lelaki dengan meningkatkan jumlah pergerakan air mani dan sperma. Inilah sebabnya mengapa tiram merangkumi makanan untuk meningkatkan kesuburan lelaki.

Sekiranya anda tidak suka makan tiram, anda boleh memakan sumber zink lain, seperti daging lembu dan ayam, produk tenusu, kacang-kacangan, telur, dan bijirin penuh. Anda juga boleh mengambil makanan tambahan zink jika anda ingin memastikan bahawa anda mendapat cukup nutrien ini.

Vitamin E dan C

Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan antioksidan yang dapat melindungi sperma dari kerosakan dan mengekalkan kekuatan dan kelajuan pergerakannya. Buah-buahan dan sayur-sayuran juga kaya dengan vitamin E dan vitamin C, yang dapat meningkatkan jumlah dan pergerakan sperma.

Beberapa buah dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin E termasuk mangga, alpukat, dan sayur-sayuran berdaun seperti bayam dan brokoli. Untuk vitamin C, anda boleh mendapatkannya dengan memakan jeruk, tomato, dan anggur.

Sayuran berdaun hijau juga kaya akan folat yang dapat melindungi sperma dari kelainan. Sekiranya anda ingin makan makanan yang mengandungi semua nutrien ini, maka anda boleh makan ubi jalar, kerana kaya akan vitamin C, vitamin E, dan folat.

Baca juga: Nagita Slavina Akhirnya Hamil, Inilah Langkah-Langkah Berjaya Menambah Bayi

Kacang

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kacang dapat meningkatkan kualiti dan fungsi sperma. Kacang kenari khususnya dapat meningkatkan kualiti sperma. Sebabnya, walnut kaya dengan antioksidan dan asid lemak omega-3. Kacang lain yang kaya dengan antioksidan termasuk kacang almond, kacang pinus, dan kacang tanah.

Bijirin

Biji labu kaya dengan zink dan asid lemak omega-3. Kedua-duanya dapat meningkatkan kualiti sperma. Selain biji labu, biji bunga matahari dan biji chia juga kaya dengan vitamin E dan antioksidan lain. Jadi, jangan terkejut jika biji-bijian termasuk makanan untuk meningkatkan kesuburan lelaki.

Jus delima

Jus delima adalah salah satu minuman yang dapat meningkatkan kualiti sperma. Ini telah dibuktikan melalui kajian haiwan, walaupun kajian manusia belum dilakukan. Namun, tidak ada salahnya mengkonsumsi jus delima, kerana delima adalah makanan yang sihat.

Lemak Ikan

Sperma lelaki subur mengandungi lebih banyak asid lemak omega-3 daripada sperma lelaki subur. Jadi, untuk meningkatkan kesuburan, lelaki disarankan untuk makan makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 dari ikan berlemak seperti salmon, sardin, dan ikan bilis.

Selain itu, asid lemak omega 3 juga meningkatkan aliran darah ke organ genital, sehingga meningkatkan gairah seksual. (UH)

Baca juga: 5 Petua Pantas untuk Mengandung Pasangan yang Baru Berkahwin

Sumber:

Apa Yang Harapkan. Makanan Terbaik untuk Meningkatkan Kesuburan Lelaki. Mac 2021.

The American Journal of Clinical Nutrition. Kesan Penggunaan kacang pada kualiti dan fungsi air mani pada lelaki yang sihat yang menggunakan diet gaya barat: Percubaan terkawal secara rawak. November 2018.