Gangguan Olfactory: Hyposmia vs Hyperosmia - GueSehat.com

Deria bau dan rasa adalah dua dari lima deria yang dimiliki manusia. Malangnya, mereka sering tidak disedari seperti pancaindera yang lain. Ramai yang menganggap bahawa penglihatan atau sentuhan lebih penting dan penting dalam kehidupan manusia.

Mungkin mereka yang berfikir demikian, pasti tidak pernah mengalami rasa hambar tanpa rasa dan bau. Contohnya dari segi selera makan. Biasanya, selera makan timbul apabila makanan kelihatan menarik, berbau harum, dan rasanya enak. Oleh itu, kehilangan keupayaan untuk mencium dan merasai pasti mengurangkan selera makan kita.

Menyedari Rasa Gangguan Bau

Sukar bagi orang yang mengalami gangguan penciuman dan rasa untuk membezakan antara gangguan mereka. Sebilangan besar penyebab gangguan rasa didahului oleh gangguan penciuman. Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa mereka mengalami gangguan penciuman. Berat badan disebabkan oleh sebab yang tidak diketahui, penurunan selera makan, dan kekurangan zat makanan boleh menjadi beberapa tanda gangguan penciuman.

Dalam menjalankan fungsi bau, saraf penciuman bertanggungjawab. Proses berbau bermula apabila zarah bau yang dihirup memasuki hidung, larut dengan cecair di rongga hidung, dan kemudian diterima oleh saraf penciuman. Kemudian, maklumat tersebut akan dibawa ke otak. Gangguan mana-mana proses ini boleh menyebabkan gangguan penciuman.

Terdapat pelbagai gangguan deria bau, termasuk:

 1. Hyposmia: Berkurangnya keupayaan untuk berbau.
 2. Hyperosmia: Kepekaan berlebihan terhadap bau.
 3. Kakosmia: Deria bau yang tidak sesuai dengan kenyataan.
 4. Phantosmia: halusinasi bau tanpa rangsangan atau pencetus.

Daripada 4 gangguan tersebut, mari kita fokus pada 2 penyebab pertama, iaitu hiposmia dan hiperosmia!

Punca Hyposmia

Seperti disebutkan di atas, hiposmia adalah keupayaan berkurang untuk mencium bau objek. Nasib baik, satu pertiga hingga separuh daripada aduan hiposmia dapat bertambah baik dari masa ke masa jika dirawat mengikut penyebabnya. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan hiposmia, iaitu:

 • Jangkitan saluran pernafasan dan sinusitis

Kedua-duanya menyebabkan radang saluran udara dan sinus, yang menyebabkan lapisan saluran udara membengkak dan diserang oleh sel-sel keradangan. Semakin kerap jangkitan dan sinusitis, semakin besar kemungkinan kehilangan deria bau. Sebabnya, ukuran saraf akan menyusut kerana jangkitan berulang.

 • Rinitis alergi

Rhinitis berlaku kerana gangguan sistem imun, yang dicirikan oleh bersin berulang, hidung gatal, mata, dan tekak, hidung tersumbat atau berair, dan batuk apabila terdedah kepada alergen (pencetus alergi). Pendedahan berulang alergen akan menyebabkan gejala rhinitis. Keradangan selaput saluran udara yang berulang meningkatkan risiko kehilangan bau.

 • Trauma kepala

Kesan yang menyebabkan kecederaan pada saraf dan saluran saraf penciuman dapat mengganggu proses memasukkan maklumat ke otak, yang menyebabkan gangguan penciuman.

 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Beberapa jenis ubat, seperti ubat anti-alergi, anti-radang, dan ubat kemoterapi, boleh menyebabkan masalah penciuman sebagai kesan sampingan.

Punca Hyperosmia

Berbeza dengan hiposmia, hiperosmia adalah kepekaan berlebihan terhadap rangsangan bau. Bau rangsangan yang biasanya tidak mengganggu menjadi berlebihan dan mengganggu. Walaupun kejadiannya lebih kecil daripada hiposmia, ada baiknya anda mengetahui mengenai hiperosmia.

Beberapa penyebab hiperosmia adalah:

 • Perubahan hormon, misalnya pada wanita hamil pada trimester pertama. Mereka akan mengalami loya dan muntah kerana terlalu sensitif terhadap bau di sekitarnya.
 • Migrain. Dalam episod serangan migrain, aduan hiperosmia sering muncul.
 • Penyakit neurologi yang mengganggu saraf penciuman atau jalan membawa maklumat ke otak.
 • Pengambilan methamphetamine, ubat anti-sawan, dan ubat barah.
 • Pesakit dengan diabetes mellitus, terutama mereka yang pernah mengalami komplikasi dan gangguan organ lain.
 • Kekurangan vitamin B12.

Komplikasi hiperosmia yang paling biasa adalah migrain. Selain itu, tidak jarang penderita akan mengalami gangguan mental, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan yang berlebihan.