Penjagaan Perineal Selepas Bersalin Biasa - GueSehat.com

Proses melahirkan anak adalah proses ketika anda mengeluarkan manusia kecil dari badan melalui faraj. Jadi, jangan terkejut jika kelahiran normal menyebabkan faraj meregang.

Hampir semua wanita yang melahirkan secara vagina berisiko mengalami kecederaan perineum selepas bersalin, walaupun mereka masih kecil. Perineum adalah kawasan kulit antara vagina dan dubur. Kecederaan perineum berlaku kerana tekanan dari kepala bayi semasa keluar. Akibatnya, perineum ke serviks dapat terkoyak.

Sama seperti luka pada amnya, kecederaan perineal tentu boleh menyebabkan kesakitan. Oleh itu, ibu perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara mengenai penjagaan selepas kelahiran normal, terutamanya jika anda mengalami kecederaan perineum. Selain mempercepat penyembuhan, perawatan luka perineum yang tepat dapat mencegah Anda dari risiko jangkitan.

Baca juga: Benarkah wanita pinggul besar melahirkan dengan mudah?

Jenis Luka Perineal

Luka perineum selepas bersalin dibahagikan kepada 2 jenis, berdasarkan keparahannya. Pertama, laserasi gred 1 apabila hanya kulit yang koyak. Yang kedua adalah air mata kelas 2, iaitu ketika otot kulit dan vagina terkoyak.

Air mata perineal kadang-kadang boleh menyebabkan kesakitan dan memerlukan masa yang lama untuk sembuh. Dalam kebanyakan kes, luka perineal harus dijahit, terutama jika air mata lebih dari 2 cm. Selepas jahitan, anda biasanya akan merasa sakit di sekitar kawasan air mata. Namun, lama-kelamaan ia akan hilang.

Berapa Lama Luka Perineal Boleh Sembuh?

Luka di kawasan perineum memerlukan masa untuk sembuh, biasanya hingga 10 hari. Luka mungkin masih menyakitkan selama beberapa minggu. Oleh itu, anda perlu berhati-hati.

Baca juga: Mengenal Tahap Kelahiran Normal

Bagaimana Mengubati Luka Perineal Selepas Melahirkan?

Jahitan pada luka perineal pasti akan sembuh setelah beberapa lama. Walau bagaimanapun, penting bagi anda untuk mengikuti arahan doktor anda mengenai penjagaan selepas bersalin yang normal. Arahan ini berguna untuk mengurangkan kesakitan, mencegah jangkitan, dan mempercepat penyembuhan.

Secara amnya, doktor biasanya akan mencadangkan petua berikut untuk merawat luka perineum:

  • Untuk membersihkan vagina dan perineum setelah membuang air kecil, gunakan air suam.
  • Keringkan kawasan faraj dan perineal menggunakan tisu atau kain bersih.
  • Tukar pad setiap 4-6 jam.
  • Biarkan perineum dan vagina sembuh dengan sendirinya. Iaitu, jangan periksa dan sentuh terlalu kerap.
  • Jangan takut membuang air besar kerana jahitannya tidak akan robek. Namun, untuk memudahkan dan melancarkan pergerakan usus, minum banyak cecair dan makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

Mengurangkan Sakit Luka Perineal

Untuk membantu mengurangkan kesakitan penyembuhan luka pasca perineum, anda boleh melakukan petua berikut:

  • Cuba letakkan bungkusan ais yang dibalut flanel di kawasan perineum untuk melegakan keradangan.
  • Merendam menggunakan kaedah mandi sitz dengan air suam selama 20 minit boleh dilakukan 3 kali sehari untuk mengurangkan rasa tidak selesa.
  • Doktor juga biasanya akan mengesyorkan ubat bius untuk mematikan perineum.
  • Elakkan melakukan aktiviti yang boleh menyebabkan regangan. Seboleh-bolehnya jangan berdiri atau duduk terlalu lama, kerana boleh meningkatkan kesakitan perineum.
  • Gunakan bantal berbentuk donat yang biasanya dijual untuk penghidap buasir. Bantal dapat memberikan keselesaan ketika anda duduk.

Cara Mempercepat Pemulihan Luka Perineal

Melakukan senaman kegel dan urutan perineum 1 bulan sebelum melahirkan memang membantu kawasan perineal menjadi lebih anjal ketika diregangkan semasa proses kelahiran. Selepas bersalin, teruskan melakukan latihan Kegel secepat mungkin untuk merangsang peredaran dan mempercepat proses pemulihan.

Senaman Kegel bagus untuk otot vagina. Selain itu, latihan Kegel setelah melahirkan dapat mengurangkan risiko anda mengalami inkontinensia kencing, suatu keadaan ketika seseorang kehilangan kawalan pundi kencing, sehingga mereka dapat buang air kecil secara tiba-tiba.

Bilakah Anda Perlu Memanggil Doktor?

Sekiranya perineum anda kelihatan merah, sangat menyakitkan, bengkak, dan bahkan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan, maka jangkitan mungkin berlaku. Oleh itu, segera berjumpa doktor.

Kecederaan perineum yang sangat teruk biasanya jarang berlaku, bahkan hanya meliputi sekitar 2% dari semua kelahiran. Wanita yang mengalami kecederaan perineal yang teruk biasanya mempunyai air mata yang mengalir dari rektum ke otot rektum.

Keadaannya cukup teruk untuk meningkatkan risiko inkontinensia dubur dan masalah lapisan pelvis lain. Dalam beberapa kes, luka ini juga boleh menyebabkan kesakitan semasa hubungan seksual.

Sekiranya anda mengalami koyakan atau kecederaan perineal yang teruk, kaedah dan kaedah rawatan untuk mempercepat pemulihan tetap sama seperti yang dijelaskan di atas.

Ibu boleh mandi sitz, menggunakan kompres sejuk, dan sebagainya. Oleh itu, selain mengikuti arahan doktor, anda juga boleh melakukan petua di atas.

Ayuh ibu, dapatkan lebih banyak petua penjagaan selepas bersalin dalam Ciri Petua Aplikasi Rakan Hamil! (SEKSYEN AS)

Baca juga: Lakukan Urutan Perineal Sehingga Faraj Tidak Koyak Semasa Melahirkan

Sumber:

"Perawatan Perineum Selepas Bersalin" - Drugs.com

"Postpartum Perineal Care" - E Perubatan Kesihatan