Kelebihan petroleum jeli | saya sihat

Geng Sihat mesti sering mendengar Jeli petroleum, dan mungkin juga sering dilihat di kedai atau iklan di media sosial atau TV mereka Jeli petroleum ini. Biasanya, Jeli petroleum Ia digunakan untuk merawat bibir kering dan pecah-pecah. Walau bagaimanapun, faedahnya tidak terhad kepada perkara itu.

Apa faedahnya? Jeli petroleum untuk kesihatan dan kecantikan? Lihat penjelasan berikut:

Baca juga: 5 Kesalahan dalam Merawat Kulit Sensitif

Manfaat Jeli petroleum

Petroleum jelly selamat digunakan untuk semua peringkat umur dari kanak-kanak hingga orang tua. Berikut adalah kelebihan petroleum jelly:

1. Mengatasi bibir kering

Biasanya orang menggunakan jeli petroleum untuk merawat bibir kering. Apabila bibir sangat kering, petroleum jelly boleh digunakan sekerap mungkin, terutamanya jika Gang Sihat berfungsi di bilik berhawa dingin yang membolehkan kulit kering dengan lebih mudah. Jeli petroleum tidak mengandungi wangian sehingga selamat dari risiko alergi.

2. Sebagai asas minyak wangi

Kadang-kadang minyak wangi yang kita gunakan dalam beberapa jam kehilangan aromanya. Jadi, bagaimana menjadikan minyak wangi tahan lebih lama? Salah satu daripadanya sudah cukup untuk kita lamar Jeli petroleum Di kawasan di mana kita akan menyemburkan minyak wangi, dijamin minyak wangi itu akan bertahan lebih lama.

3. Mengatasi kulit kering

Kulit di beberapa bahagian badan seperti telapak kaki, siku, tumit, biasanya mudah kering, retak atau bersisik. Untuk mengelakkannya, kita boleh memohon Jeli petroleum atau parafin putih di kawasan itu. Tetapi pastikan kawasan tersebut telah dibersihkan terlebih dahulu.

Baca juga: Kulit Kering Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mengatasinya!

4. Buat Pembayang mata lebih tahan lama

Kadang kala ketika kita mengikuti kaedah yang memerlukan kita menggunakan solek berat, mesti ada yang perlu dirisaukan solekan kita pudar ketika acara tidak berakhir. Baik untuk mengekalkan Pembayang mata kita boleh buat Jeli petroleum sebagai asas sebelum kita memohon Pembayang mata.

5. Menebalkan bulu mata

Tidak semua orang, termasuk wanita, dilahirkan dengan bulu mata tebal. Salah satu kelebihan petroleum jelly adalah bahawa ia dapat menebalkan bulu mata. Caranya adalah dengan menerapkannya setiap malam sebelum tidur dengan kerap dan melihat hasilnya dalam beberapa minggu ke depan.

6. Mempercepat penyembuhan luka

Konsep penyembuhan luka adalah untuk selalu mengubati luka dalam keadaan lembap. Maka satu cara adalah dengan menerapkan Jeli petroleum pada luka setelah luka dibersihkan.

7. Mengurangkan gatal yang disebabkan oleh kulit kering

Gatal boleh disebabkan oleh kulit yang terlalu kering. Dengan memburuk-burukkan Jeli petroleum, anda dapat mengurangkan kegatalan serta mengatasi kulit kering kerana bahan ini akan melembapkan kulit.

Baca juga: Kulit Gatal Boleh Menjadi Tanda Komplikasi Diabetes

8. Mengatasi hujung berpecah

Kualiti air yang buruk atau aktiviti pewarnaan rambut menjadikan rambut kita tidak sihat dan berpecah. Untuk memperbaikinya, anda boleh memohon Jeli petroleum pada rambut hingga hujung.

9. Atasi ruam lampin

Penggunaan lampin boleh menyebabkan ruam pada beberapa bayi yang kulitnya sensitif. Untuk memperbaikinya, anda boleh menggunakan jeli petroleum pada kulit yang mengalami ruam ketika menukar lampin. Pastikan lampin bayi anda sentiasa kering supaya rumah tidak kembali.

10. Mengatasi kerengsaan kulit kerana terdedah kepada bahan pencuci

Kandungan bahan pencuci kadangkala menjadikannya gatal, panas, dan menyengat. Untuk mengurangkan gejala ini, anda boleh memohon Jeli petroleum pada kawasan alergi atau kerengsaan tangan.

Semoga berjaya, semoga bermanfaat!

Baca juga: Ibu, ini adalah kaedah yang betul untuk merawat kulit bayi yang sensitif!