Punca mata terkulai

Adakah anda sering berjumpa dengan orang yang mempunyai mata terkulai? Mata sedih bukan kerana seseorang sedih, anda tahu, geng! Mata berkaca adalah salah satu keadaan kelainan pada mata, disebabkan oleh beberapa perkara. Maya mengkilap bukanlah gangguan yang membimbangkan, namun, anda masih perlu berhati-hati kerana beberapa penyebabnya adalah penyakit berbahaya.

Mata yang berkaca-kaca dalam dunia perubatan disebut ptosis. Mata yang berkaca ini boleh mempengaruhi kualiti penglihatan. Terdapat beberapa punca mata terkulai yang tidak boleh diabaikan. Sebabnya, kelopak mata mempunyai fungsi penting, iaitu melindungi mata dari benda-benda yang datang dari luar. Oleh itu, Gang Sihat perlu mengetahui 7 penyebab mata terkulai berikut, yang dipetik dari portal Kesihatan.com!

Baca juga: Atasi Mata Kering dengan Penggunaan Omega 3!

1. Keabnormalan kongenital sejak lahir

Mata terkulai yang dialami sejak lahir dipanggil ptosis kongenital. Keadaan ini boleh dan harus dirawat. Sebabnya, kanak-kanak tidak akan membesar dengan penglihatan yang sempurna sekiranya kelopak mata mereka terkulai. Ptosis kongenital Jika tidak dirawat, boleh menyebabkan amblyopia (mata malas), astigmatisme (penglihatan kabur), dan mata melintang. Tindakan yang dilakukan adalah pembedahan untuk menguatkan otot kelopak mata.

2. Kerosakan Saraf

Kerosakan saraf dari kecederaan pada kelopak mata boleh mempengaruhi otak dan membuat mata berkaca-kaca. Salah satu contohnya ialah sindrom Horner. Sindrom jarang ini berlaku apabila strok atau tumor menyebabkan kerosakan pada saraf yang mengawal salah satu otot yang bersambung dengan pergerakan kelopak mata. Secara umum, sindrom Horner juga menyebabkan murid menjadi sempit.

Mata terkulai yang disebabkan oleh sindrom Horner biasanya hilang ketika keadaan yang mendasari dirawat. Selain itu, kerosakan saraf akibat diabetes yang tidak terkawal dan tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan mata terkulai.

3. Masalah Otot

Pergerakan kelopak mata dikendalikan oleh 3 otot, terutama otot levator. Apa sahaja yang mempengaruhi ketiga-tiga otot ini juga akan mempengaruhi pergerakan kelopak mata. Penyebab lain mata terkulai adalah penyakit keturunan otot yang disebut distrofi otot oculopharyngeal (OPMD). OPMD bukan sahaja mengganggu pergerakan mata, tetapi juga menyukarkan pesakit untuk menelan. Oftalmoplegia luaran progresif kronik (CPEO) dan distrofi myotonik adalah satu lagi keadaan kronik yang menyebabkan mata terkulai.

Baca juga: Mata Berkedip Terlalu Sering, Adakah Itu Biasa?

4. Peningkatan Umur

Mata berkaca juga merupakan salah satu gejala penuaan. Dalam keadaan ini, mata terkulai biasanya disebut aponeurotic atau ptosis pikun. Usia yang lebih tua menyebabkan otot mata menjadi renggang, sehingga menyebabkan mata terkulai. Biasanya, pembedahan dapat mengembalikan kualiti penglihatan pada orang tua.

5. Kesan Pembedahan pada Mata

Pakar oftalmologi mempunyai kebolehan yang tidak diragukan dalam melakukan pelbagai jenis pembedahan mata, jadi risiko komplikasi sangat kecil. Namun, ia masih boleh berlaku. Sekiranya komplikasi adalah mata terkulai, maka keadaan ini disebut ptosis pasca pembedahan. Walaupun peluangnya kecil, otot levator dapat terganggu setelah pembedahan katarak. Kes serupa juga dijumpai selepas pembedahan kornea, lasik, dan glaukoma. Walau bagaimanapun, pakar tidak menemui sebab yang tepat.

6. Myasthenia Gravis

Penyakit autoimun yang jarang berlaku ini menyerang komunikasi antara saraf dan otot, menyebabkan kelemahan otot. Dalam myasthenia gravis, antibodi yang seharusnya melawan virus atau patogen lain menghalang sel otot daripada menerima mesej dari sel saraf. Mata yang terbengkalai sering merupakan gejala awal penyakit ini.

7. Kanser

Walaupun barah di dalam tidak akan mempengaruhi kelopak mata, barah di sekitar atau di luar mata dapat mempengaruhi otot yang menggerakkan kelopak mata. Beberapa jenis tumor boleh mempengaruhi saraf atau arteri yang membekalkan darah ke mata, atau tumor di dalam otot yang mengawal mata. Ptosis juga boleh menjadi gejala (walaupun jarang) kanser payudara atau paru-paru.

Baca juga: Ibu, Inilah Cara Menjaga Kesihatan Mata Anak Kecil Anda!

Umumnya, mata terkulai bukanlah keadaan yang berbahaya dan tidak perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika mata anda tiba-tiba melilau, dan disertai dengan beberapa gejala lain, anda harus berjumpa doktor. (UH / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found